2012-08-20 13:23:44
Φωτογραφία για Το κρυφό παιχνίδι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων - Στον αέρα μέχρι το παρά πέντε η μετάδοση του αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα από την ΕΡΤ!
Στα όρια της γελοιοποίησης κινδυνεύει να βρεθεί για μια ακόμη φορά η Ελλάδα, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στη συμφωνία της ΕΡΤ με την ΤΕΑΜ για τη μετάδοση των αγώνων του Champions League.

Η κρατική τηλεόραση, που υπέγραψε τη σύμβαση έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των στελεχών της κυβέρνησης Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ), υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) θα αποφασίσει για το αν θα μεταδώσει τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα αυτήν την Τετάρτη, 22 Αυγούστου, στο έκτακτο ΔΣ της εταιρείας την Τρίτη 21 Αυγούστου! Μέσα στις υποχρεώσεις της ΕΡΤ είναι η μετάδοση εκπομπής pre game αυτήν την Τρίτη, η προβολή μεγάλου αριθμού τρέιλερ, η προηγούμενη μεταγλώττιση των χορηγών και η αποστολή του προσωπικού στην Ισπανία. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε μία μέρα, αν η ΕΡΤ κρίνει πως αποδέχεται τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση. Αν κρίνει το αντίθετο, τότε είναι άγνωστο αν το «τριφύλλι» θα έχει τηλεοπτική κάλυψη.


Ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός, Σίμος Κεδίκογλου, πάντως είχε φροντίσει με δηλώσεις του να προδικάσει τις εξελίξεις, λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν η ΕΡΤ ή άλλο κανάλι θα δείξει το Champions League. Δήλωση που προκάλεσε ερωτήματα, με δεδομένο ότι τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας, εξαιτίας των περικοπών αλλά και των χρεών που ήδη έχουν στην ΤΕΑΜ, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να καταθέσουν εκ νέου προσφορά στην ΤΕΑΜ.

Ρήτρα, αν σπάσει η συμφωνία

Υπάρχει βεβαίως και το μείζον θέμα της ρήτρας που προβλέπεται στη σύμβαση, στην περίπτωση που η ΕΡΤ σπάσει τη συμφωνία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Το πότε μια σύμβαση είναι ζημιογόνος για μια εταιρεία είναι σχετικό. Η αλήθεια είναι πως η μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων στην ελεύθερη τηλεόραση είναι ζημιογόνος. Καμιά φορά και για τη συνδρομητική, όπως αποδείχθηκε με την περίπτωση του λουκέτου στον Alpha Digital το 2000. Επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό πως το Champions League εκ των πραγμάτων είναι ζημιογόνο, πλην όμως το διεκδικούν τα τηλεοπτικά δίκτυα διότι δίνει κύρος σε όσους το έχουν και φέρνει και υψηλή θεαματικότητα. Η μάχη κάθε χρόνο είναι μεγάλη και οι προσφορές είναι κλειστές, δηλαδή κανείς εκ των προτέρων δεν γνωρίζει τι χρήματα πρότεινε ο ανταγωνιστής του.

Πώς η συμφωνία ανακοινώθηκε, αλλά δεν υλοποιήθηκε

Η συμφωνία της ΕΡΤ με την TEAM είναι στον αέρα. Έπρεπε να έχει υπογραφεί εδώ και καιρό, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η TEAM έδωσε άτυπη παράταση στον Τζώνυ Καλημέρη, χωρίς να ενεργοποιήσει ένδικα μέσα σε βάρος της ΕΡΤ. Η προηγούμενη διοίκηση, μετά την άσκηση της δίωξης από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, είχε εξουσιοδοτήσει ομόφωνα τον Λ. Ταγματάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η κατάθεση της προκαταβολής των 2 εκατ. ευρώ. Όμως μεσολάβησαν οι εκλογές και τα χρήματα δεν μπήκαν στον λογαριασμό. Η νέα σύμβαση της περιόδου 2012-15 της ΕΡΤ με την TEAM είναι ύψους 10,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 32,4 εκατ. ευρώ για τρία έτη. Η προηγούμενη διοίκηση Στεφάνου-Ταγματάρχη, υπό την καθοδήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης Παπαδήμου, προχώρησε στη διεκδίκησή της, έχοντας ως δεδομένο πως η ΕΡΤ ήταν δύο χρονιές κερδοφόρα (2010: 30 εκατ. ευρώ, 2011: 57 εκατ. ευρώ) και με εκτίμηση κερδών προ φόρων ύψους 55,3 εκατ. ευρώ για το 2012.

Η προηγούμενη συμφωνία ΕΡΤ-ΤΕΑΜ, της περιόδου 2009-12, ήταν ύψους περίπου 12,9 εκατ. τον χρόνο, δηλαδή περίπου 38 εκατ. ευρώ για 3 έτη. Το Mega είχε κερδίσει την ίδια περίοδο τα δικαιώματα έχοντας διαφορά 8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΡΤ, πληρώνοντας δηλαδή στην τριετία το ποσόν των 28,5 εκατ. ευρώ. Το Mega, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της περιόδου 2012-15 έκανε πρόταση 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 6 εκατ. ευρώ για 3 έτη, έχοντας όμως ζημίες. Το 2011 το Mega έκλεισε με ζημίες 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 4 εκατ. ευρώ το 2010. Ύστερα από πολύ κόπο προχώρησε, μόλις πρόσφατα, σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, αναζητώντας και νέο ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ. Κοινώς, το Mega δεν είχε τα χρήματα να διεκδικήσει το προϊόν εξαιτίας της οικονομικής του κατάστασης, σε αντίθεση με την ΕΡΤ, η οποία ήταν πλέον πλεονασματική επί δύο συναπτά έτη.

• Άνοιγμα της Nova στους φιλάθλους των ομάδων της Super League προς εξασφάλιση νέων συνδρομητών. Η επικύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στη Forthnet και τη Super League για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος έφερε και την προσφορά φθηνότερης συνδρομής προς τους φιλάθλους όλων των ομάδων. Οι ειδικά διαμορφωμένες τιμές για τα πακέτα της συνδρομητικής της Nova έχουν ισχύ έως τις 15 Σεπτεμβρίου και διακινούνται μέσω των επίσημων συνδέσμων των ΠΑΕ.

• Από τη σεζόν 2012-2013 έως και τη σεζόν 2014-2015 ανανεώνει για ακόμη τρία χρόνια ο ΟΤΕ TV τη συνεργασία του με την ισπανική λίγκα, παίρνοντας τα δικαιώματα του δημοφιλούς πρωταθλήματος.

• Την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το καθεστώς του στοιχήματος στην ΕΕ αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Από το τι θα αποφασίσει, αν δηλαδή θα επιτρέψει και στους μεγάλους παίκτες να μπουν στην αγορά ή θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς, θα εξαρτηθεί το μέλλον των αθλητικών media στην Ελλάδα και όχι μόνο. Στην περίπτωση της απελευθέρωσης, με την απαλλαγή από τους υπερβολικούς φόρους, θα μπορούν να διαφημίζονται κανονικά στα ΜΜΕ, κάτι που θα ενισχύσει άμεσα τους αθλητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις αθλητικές εφημερίδες και σάιτ αλλά και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, όπως τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως εκπρόσωπος της William Hill στην Ελλάδα είναι ο Δ. Κοντομηνάς, ενώ υπάρχει συμμετοχή και άλλων επιχειρηματιών των ΜΜΕ στην υπόθεση του στοιχήματος.

(Το Παρόν)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ