2012-08-20 12:18:38
Φωτογραφία για Σχόλιο του καθηγητή κ. Παναγιώτη Ήφαιστου στο περί Σκύλου, φέτας ψωμιού και φιλίας άρθρο του Φαήλου
Σχετικό άρθρο: Οι προδοσίες των φίλων, μια φέτα ψωμί, ο σκύλος και ο Φαήλος

Ο Φαήλος είναι ένα γερό σκαρί ανθρώπου-πολίτη και μια οξυδερκής διάνοια. Καλά κάνει να μιλήσει πιο ξεκάθαρα. Οφείλω επίσης να πω ότι εκτιμώ πως είναι ακέραιος και αδιάφθορος παρά την κάθετη διαφωνία μας για τον τρόπο διαχείρισης των εκβιασμών που οδήγησαν στην μοιραία υπογραφή του δεύτερου μνημονίου. Τώρα, πιο συγκεκριμένα:

Πρώτον, όταν με αφορμή ένα τόσο καλογραμμένο και ζωντανό κείμενο με αφορμή την απότιση φήμης σε ένα καταπληκτικό και πιστό «ζώο» γίνονται τόσο φοβερές (καταληκτικές) δηλώσεις και αφήνονται τόσο φοβερά υπονοούμενα για πολιτικούς, καλό είναι –από κάποιο καλοπροαίρετο πολίτη που καλώς ή κακώς αναμίχθηκε με αυτό που σήμερα ονομάζεται κομματική «πολιτική»– να μάθουμε ποιος είναι ο πολιτικός ή ποιοι είναι οι πολιτικοί. Δεν είναι σημαντικό; Εγώ λέω είναι ζωτικά σημαντικό!

Δεύτερον, η εξυπνάδα του καταπληκτικού αυτού του πιστού σκύλου μας κάνει να υποψιαστούμε ότι αν ζούσε σήμερα θα είχε μυριστεί το πόσο βρώμικο και καταστροφικό ήταν το μνημόνιο και πως κάθε πιστός (στο εθνικό συμφέρον) πολιτικός και κάθε σύμβουλός του θα είχαν συμβουλεύσει (τον πολιτικό ή τους πολιτικούς) την υιοθέτηση μιας διαφορετικής διαπραγματευτικής προσέγγισης
. Το τραγικό ήταν ότι υπήρχε μια διαφορετική πολιτική και διαπραγματευτική προσέγγιση που τη αντιλαμβάνονταν ακόμη και «δεκαεξάχρονοι»: βλ. http://www.ifestosedu.gr/110dekaexaxronos.htm, και 19-27.5.2012 και «Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και το ύστερο ευρωπαϊκό θέατρο του παραλόγου» στο http://www.ifestosedu.gr/112ekloges12.htm.

Τρίτον, τι θα μυριζόταν ο σκύλος για τις επόμενες εβδομάδες; Κάπου στο μέσον του μοιραίου Φθινοπώρου 2012 όταν πλέον η μνημονιακή παράκρουση, το πλήθος των τρομαγμένων ροκανισμένων οπαδών του και πολλά όψιμα επιπόλαια ή μωροφιλόδοξα εξαπτέρυγά του (μνημονίου) λειτούργησαν με τρόπο που μας έθεσε μια όπως φαίνεται ανεπίστροφη θανατηφόρα τροχιά. Το τέλος αυτής της τροχιάς πλησιάζει!. Φθάνουμε στο θανατηφόρο τέρμα την στιγμή που το επίπλαστο ευρώ (το είχαμε περιγράψει έγκαιρα http://www.ifestosedu.gr/111ONEGreeceWarning.htm) και ίσως η ίδια η ΕΕ καταρρέουν (το ζήτημα είναι αν η κατεδάφιση θα είναι «ελεγχόμενη» ή άτακτη και το ποιοι θα μείνουν κατάκοιτοι ενώ άλλοι θα είναι τουλάχιστον όρθιοι).

Το τελευταίο καλεί για μια νέα παρέμβαση. Η διαλεκτική σχέση μνημονίου – εξελίξεων στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αλλάζει.

Π. Ήφαιστος www.ifestosedu.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ