2012-08-13 15:42:03
Φωτογραφία για Προβληματισμοί για την ασφάλεια πτήσεων με αφορμή την επέτειο του δυστυχήματος της Ηλιος
Δυστυχήματα όπως αυτό της εταιρείας "Ηλιος" πρέπει να προβληματίζουν και να αναγκάζουν όλους τους εμπλεκόμενους να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποκλείουν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον, δηλώνει... το "Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Ευρώπης - Μ. Ανατολής - Κύπρου", επισημαίνοντας ότι "το αεροπλάνο συνεχίζει να είναι το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο".

Με σημερινή του ανακοίνωση, το Ιδρυμα "επαναλαμβάνει ότι η πείρα, η τεχνογνωσία και οι διεθνείς διασυνδέσεις του είναι στη διάθεση του κράτους και του τομέα των αερομεταφορών για οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας πτήσεων, η οποία ουδέποτε πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο".

Ανησυχία εκφράζει το "Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Ευρώπης - Μ. Ανατολής - Κύπρου" για το ότι, επτά έτη μετά το τραγικό δυστύχημα της "Ηλιος" στις 14 Αυγούστου 2005, "οι συστάσεις τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δεν υλοποιήθηκαν στην ολότητα τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους".


"Για παράδειγμα", συνεχίζει η ανακοίνωση, "η τελευταία σύσταση, που θεωρείται από τις πλέον σημαντικές και αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, στη βάση των σχετικών κανονισμών της ΕΕ και της πρακτικής που εφαρμόζεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν υλοποιήθηκε ακόμη".

"Σημειώνεται", συνεχίζει το Ιδρυμα, "ότι όλες οι άλλες συστάσεις, που αφορούσαν διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, την κατασκευαστική εταιρεία Μπόινγκ και άλλους, έχουν υλοποιηθεί, παρά το τεράστιο κόστος που απαιτείτο".

"Η αλλαγή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας σε ανεξάρτητη Αρχή", επισημαίνει το Ιδρυμα, "θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία και ευελιξία στις αποφάσεις, τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και την πιο αποτελεσματική διαχείριση του θέματος της ασφάλειας και όλων των άλλων δραστηριοτήτων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας".

"Παρά το γεγονός ότι, από τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2006, έγιναν διάφορες προσπάθειες για υλοποίηση της πιο πάνω σύστασης, το θέμα παγοποιήθηκε τα τελευταία έτη για ακατανόητους λόγους", δηλώνει το Ιδρυμα.

"Στο πλαίσιο των στόχων του να συμβάλει στη βελτίωση της αεροπορικής ασφάλειας", προστίθεται στην ανακοίνωση, "το Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων σημειώνει ότι η πολυπλοκότητα του τομέα των αερομεταφορών και το γεγονός ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο Χώρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας πέραν των 280.000 πτήσεων, που διακινούν αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστά το θέμα της ασφάλειας πτήσεων ως την ύψιστη προτεραιότητα για όλους που εμπλέκονται στον τομέα των αερομεταφορών".

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ