2012-08-08 09:28:52
Φωτογραφία για ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ 25%-30%
Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου ακόμη και την περίοδο των εκπτώσεων οι οποίες μέχρι στιγμής, αν και γενναίες αφού σε αρκετές περιπτώσεις φθάνουν το 70%, δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

Αντιθέτως η πτώση που καταγράφεται στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων υπερβαίνει σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων ακόμη και το 30%, με τη μεσοσταθμική μείωση στις πωλήσεις των καταστημάτων από την έναρξη των εκπτώσεων μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, να κυμαίνεται στο 25-30%.

Υποχώρηση τζίρου ο οποίος έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στους εμπόρους, αρκετοί εκ των οποίων βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους για αναστροφή της κατάστασης και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, αλλά και στα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η πτώση του τζίρου ακόμη και την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία παραδοσιακά αποτελούσε μια ανάσα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους, αποδίδεται στη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, στο γεγονός ότι οι φετινές εκπτώσεις συνέπεσαν με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων αλλά στα νέα μέτρα που είναι καθ’ οδόν.


Την ίδια ώρα στο κόκκινο βρίσκονται 67.000 επιχειρήσεις της εν λόγω αγοράς με τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο και να συμπαρασύρουν 135.000 θέσεις απασχόλησης, είναι ορατό, όπως ορατό είναι να χάσει από αυτή την αρνητική εξέλιξη το Δημόσιο περί τα 6-8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τα 77 δισ. ευρώ που ήταν η αξία της αγοράς το 2008 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στα 48 δισ. ευρώ, ενώ μόνο την τριετία 2009-2011 ο συγκεκριμένος κλάδος έχει χάσει το 66% του τζίρου του. Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το σενάριο αν στην μεγάλη “εικόνα” μπουν και τα νέα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ, τα οποία συνεπάγονται, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνική Εμπορίου τη στέρηση του συγκεκριμένου ποσού από την αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα 11,6 δισ. ευρώ, αντί να καταλήξουν στην κατανάλωση ώστε να κινηθεί η ήδη τελματωμένη αγορά, θα εισπραχθούν από τους Έλληνες καταναλωτές ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας, με τη δικαιολογία της ισορρόπησης της οικονομίας σε χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ, μετά τα νέα μέτρα, η τελική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9,9 δισ. σε PPS (Μονάδες Αγοραστικής Ισοδυναμίας ευθέως συγκρινόμενες με άλλες χώρες της), φέρνοντας το επίπεδο των δαπανών κατανάλωσης στο επίπεδο του 2004, αν όχι παλαιότερα.

Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι δαπάνες κατανάλωσης στην Ελλάδα θα έχουν σωρευτικά μειωθεί κατά 16,6% από το 2008 σε PPS, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ