2012-08-05 20:24:05
Φωτογραφία για Η μεγάλη των... μπάτλερ σχολή
Την ώρα που η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο και τα αστυνομικά τμήματα υποστελεχώνονται, περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι στη φύλαξη «υψηλών» προσώπων, μεταξύ των οποίων και πολιτικός που έχει πεθάνει εδώ και δύο χρόνια

Φρουρούν πρώην βουλευτές, επιχειρηματίες και μεγαλοδημοσιογράφους, τη στιγμή που αστυνομικά τμήματα στο κέντρο της Αθήνας «στενάζουν» από έλλειψη προσωπικού. Κι ενώ η εγκληματικότητα θεριεύει κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο, εκείνοι περνούν τον χρόνο τους προστατεύοντας επωνύμους από... ανύπαρκτους κινδύνους.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται αποσπασμένοι στη φύλαξη «υψηλών» προσώπων. Οι περισσότεροι υπηρετούν στην Αττική, όπου οι φρουροί εκτιμάται πως πλησιάζουν τους 3.000! Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν πως πολλές είναι οι υπερβολές και οι αναίτιες φρουρήσεις ατόμων που απλώς έτυχε κάποια στιγμή της ζωής τους να χρειαστούν βοήθεια και η φρουρά απλώς... ξέμεινε ή που οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις τους επιτρέπουν να απασχολούν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στα άτομα που έχουν αστυνομική προστασία είναι και οι χήρες πρώην πρωθυπουργών, όπως η Δήμητρα Λιάνη, αλλά και οι οικογένειες πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας από το '75 μέχρι σήμερα!


Ομως δεν είναι οι μόνες παραδοξότητες που παρατηρούνται... Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση αστυνομικού που είχε παραμείνει στη φρούρηση γνωστού πολιτικού δύο χρόνια μετά τον θάνατό του. Η υπηρεσία του δεν είχε καταγράψει τον θάνατο του πολιτικού κι εκείνος «ξέχασε» να δηλώσει την αλλαγή αυτή. Συνέχιζε λοιπόν να φρουρεί τον... κανέναν!

Η αναζήτηση του ακριβούς αριθμού των αποσπασμένων αστυνομικών, αλλά και των προσώπων που προστατεύουν μοιάζει με... τον «κύκλο των χαμένων αστυνομικών». Κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει επακριβώς ποιος και πόσοι υπηρετούν σε ποιο «στόχο». Επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, οι επίσημες πηγές του αρμόδιου υπουργείου δεν ανακοινώνουν τον αριθμό του προσωπικού που διατίθεται, ούτε καν χονδρικά: πόσοι σε εν ενεργεία και πρώην πολιτικούς, πόσοι σε δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, πόσοι σε άλλους παράγοντες του τόπου...

Κάθε επίσημο αίτημα ή ερώτημα πέφτει στο κενό ? ακόμη και με τη μορφή επερώτησης στη Βουλή. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και ο αριθμός των 4.200 αστυνομικών που συχνά εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος αυτών που υπηρετούν στη φύλαξη, τίθεται υπό αμφισβήτηση...

Οι αστυνομικοί που έχουν το «ατού» του υπηρεσιακού τους όπλου, αλλά και του ασυρμάτου της ΕΛ.ΑΣ. με τον οποίο μπορούν να καλέσουν βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης, προτιμώνται από τους... απλούς σεκιουριτάδες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να οπλοφορούν ή να καλούν τόσο άμεσα σε βοήθεια την αστυνομία.

«Οι συνάδελφοι που είναι αποσπασμένοι στη φύλαξη προσώπων σε πολλές περιπτώσεις μόνο αστυνομικό έργο δεν παράγουν. Απλώς εκτελούν χρέη κλητήρα που θα πληρώσει τους λογαριασμούς, θα πάει την κυρία στο κομμωτήριο, τα παιδιά στο σχολείο και ίσως το σκυλάκι βόλτα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι συνάδελφοι αντέδρασαν σε όλα αυτά και τα εγκατέλειψαν καταδικάζοντας τέτοιες συμπεριφορές», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής Γιάννης Φαναριώτης.

Ρουσφέτια

«Φυσικά η ευθύνη βαραίνει αυτούς που αποφασίζουν ποιοι δικαιούνται φρούρησης και πολλές φορές τα κριτήρια είναι μόνο και μόνο «ρουσφετολογικού» χαρακτήρα ανεβάζοντας το πρεστίζ του φυλασσόμενου προσώπου, η δε δικαιολογία επίπλαστη και γελοία. Αλλιώς πώς μπορεί να δικαιολογήσει κανείς τη διάθεση προσώπων σε πολύ πλούσιους επιχειρηματίες ή προβεβλημένους καλλιτέχνες;», διερωτάται.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας εξήγγειλε τη μείωση των αστυνομικών που τελούν χρέη φρουρών επισήμων κατά 1.500. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εκπόνησε ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τον λόγο αυτό αμέσως μετά τις εκλογές, πρόκειται να μειωθούν οι αστυνομικοί που διατίθενται σε όλα τα επίπεδα των φυλασσόμενων στόχων. Πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, των οποίων η φύλαξη προσδιορίζεται ακριβώς, την απόφαση για το ποιος χρήζει και ποιος όχι αστυνομικής προστασίας θα λαμβάνει ειδική επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ., η οποία, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί από ποιους θα απαρτίζεται.

Μέχρι σήμερα, για τη φύλαξη υψηλών προσώπων ισχύει το τελευταίο νομοθέτημα, το Π.Δ.84/2011 που βασίζεται σε πλήθος Π.Δ. που έχουν συνταχθεί από το 1991, σύμφωνα με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. παρέχει υποχρεωτικά συνοδείες ασφαλείας για την προστασία συγκεκριμένων προσώπων. Για την ασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής ισχύουν ειδικές διατάξεις και δεν υπάρχει ανώτατο όριο διατιθέμενων αστυνομικών και μέσων ( Π.Δ 30/2005).

Για άλλες κατηγορίες ατόμων, με θεσμική ιδιότητα, υπάρχει, κατά περίπτωση (ΠΔ 52/2008), ανώτατο όριο διατιθεμένων αστυνομικών και μέσων, όπως 50 αστυνομικοί, 4 συνοδευτικά αυτοκίνητα και 4 μοτοσικλέτες για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, 20 αστυνομικοί, 2 συνοδευτικά αυτοκίνητα και 2 μοτοσικλέτες για τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της Βουλής, 8 αστυνομικοί, 1 συνοδευτικό αυτοκίνητο και 1 μοτοσικλέτα για τους υπουργούς, 8 αστυνομικοί για τους πρώην πρωθυπουργούς, 6 αστυνομικοί και 1 συνοδευτικό αυτοκίνητο για τους αναπληρωτές υπουργούς, 4 αστυνομικοί και 1 συνοδευτικό αυτοκίνητο, για τους προέδρουςτου Αρείου Πάγου, ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Εισαγγελέα ΑΠ, 4 για τους υφυπουργούς, 2 αστυνομικοί και 1 συνοδευτικό αυτοκίνητο για τους προϊσταμένους Πρωτοδικείου, Εφετείου και Εισαγγελίας Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, τους Εισαγγελείς, ανακριτές και δικαστές όταν χειρίζονται ειδικές υποθέσεις και 2 αστυνομικοί για τους ευρωβουλευτές, βουλευτές και περιφερειάρχες.

Οι αστυνομικοί-συνοδοί υπάγονται είτε στα λεγόμενα «Επίσημα» όταν πρόκειται για φύλαξη πολιτικής ηγεσίας ή στο 6ο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», εκεί υπηρετούν τουλάχιστον 700 αστυνομικοί, από τους οποίους οι 500 ανήκουν στις φρουρές δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, δικαστικών και άλλων θεσμικών και μη προσώπων.

Για όλες τις δουλειές

Η φωτογραφία με τον φρουρό να κρατά ομπρέλα ώστε να μη βρέχεται ο εν ενεργεία υπουργός που... προστάτευε είχε θέσει ξανά το ζήτημα των συνοδών αστυνομικών. Οι περισσότεροι, αν και βρίσκονται στο πλευρό των «υψηλών» προσώπων για να αποτρέψουν τυχόν επίθεση σε βάρος τους, τελικά... περιορίζονται στα καθήκοντα του οδηγού τους, αλλά και -ενίοτε- στις καθημερινές δουλειές της οικογένειάς τους, καταντώντας οι... Φιλιππινέζες τους.

Επιφυλάξεις

Στα χαρτιά οι παλιές αποφάσεις για μείωση των συνοδών

Με επιφύλαξη και δυσπιστία αντιμετωπίζουν την υπόσχεση για μείωση των αστυνομικών που φυλάσσουν «υψηλούς» στόχους οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

«Μακάρι να γίνει. Το αίτημα για αλλαγές στο θέμα αυτό είναι πάγιο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της Αστυνομίας. Απαιτούνται λύσεις άμεσες και δραστικές και να τερματιστούν οι καταχρήσεις», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ΠΟΑΞΙΑ Δημήτρης Γεωργατζής. «Κάθε υπουργός, με την ανάληψη των καθηκόντων του, υπόσχεται και αποδέσμευση αστυνομικών από τους επισήμους. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υλοποιηθεί...», συμπληρώνει ο γ.γ. του ΣΕΦΕΑ Γιάννης Φαναριώτης.

Πράγματι, το 2007, ο τότε υπουργός Πρ. Παυλόπουλος είχε αποφασίσει την απομάκρυνση 790 αστυνομικών φρουρών από υπουργούς, βουλευτές, γραφεία κομμάτων, δικαστικούς και επιχειρηματίες. Και τότε, ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί με τη συμμετοχή αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της Κρατικής Ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών, είχε εκδώσει πολυσέλιδο πόρισμα, βάσει του οποίου, κάθε υπουργός θα είχε το πολύ οκτώ φρουρούς, κάθε υφυπουργός τέσσερις και κάθε βουλευτής μόνον έναν.

Επιπλέον, προβλεπόταν η ολοκληρωτική άρση των φρουρών από περίπου 70 δικαστικούς, επιχειρηματίες, πρώην αστυνομικούς, ιδιώτες και άλλους. Το πόρισμα της επιτροπής πήρε και τη μορφή Π.Δ. Οπως όμως λένε οι συνδικαλιστές, στην πραγματικότητα ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Εξαγγελίες είχε κάνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όμως η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε.

Τα κραγιόν και... τα μπρόκολα

Ως ανέκδοτο κυκλοφορεί στις τάξεις της αστυνομίας το περιστατικό του τυχαίου ελέγχου ενός συνοδού αστυνομικού γυναίκας βουλευτή, ο οποίος ζητούσε να διασχίσει περιοχή που η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκλείσει. Οταν οι αστυνομικοί έψαξαν τις τσάντες που κρατούσε στα χέρια του, βρήκαν καλλυντικά, γυναικεία παπούτσια και... ολίγα ζαρζαβατικά!

Εταιρείες σεκιούριτι

Εχουν φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ. ως... βιτρίνα

Την εμπειρία και το... πρεστίζ των συνοδών VIPs εκμεταλλεύονται εταιρείες σεκιούριτι, που προσλαμβάνουν άτυπα κάποιους φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να πείσουν επιχειρηματίες και λοιπούς υποψήφιους πελάτες ότι γνωρίζουν το αντικείμενο.

Σε πολλές δεκάδες εκτιμάται ο αριθμός των αστυνομικών που εμφανίζονται ως «προμετωπίδα» ιδιωτικών εταιρειών για να πείσουν μεγάλους επιχειρηματίες, ή -ακόμη- αναλαμβάνουν βάρδια σε αυτές, όταν τελειώνουν τη δουλειά τους στην ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι το 2001, σύμφωνα με τον νόμο, η δεύτερη δουλειά για τους αστυνομικούς ήταν εκτός από πειθαρχικό παράπτωμα και αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, με συνέπεια οι περισσότεροι να μη διακινδυνεύουν να δουλέψουν εκτός υπηρεσίας. Τα πράγματα όμως διαφοροποιήθηκαν με νέο νόμο που προέβλεπε την ετεροαπασχόληση ως πταίσμα, γεγονός που έκανε τη δεύτερη δουλειά πιο ελκυστική.

Το θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, είχε επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί έρευνα, η οποία θα κατέγραφε πόσοι και ποιοι αστυνομικοί προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια έπεσε έπειτα από πιέσεις στο κενό.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ