2012-08-05 20:18:03
Φωτογραφία για Στηρίζει 9 Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου
Ελλείψει κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν μπορεί να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης μεταφέρεται για τις 10 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση και ενώ το μνημόνιο ορίζει ότι οι κρατικές τράπεζες δεν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ, για την περίπτωση της «τράπεζας της αποταμίευσης» έμενε η επιλογή να ακολουθηθεί η «συνταγή ΑΤΕ»: το «σπάσιμο» της τράπεζας σε good και bad bank. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση του Τ.Τ. υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες.

Κατ' αρχήν, το Τ.Τ. όταν απορρόφησε την TBank, είχε προηγηθεί εξυγίανση και δεν είναι τυχαίο ότι είχε λάβει από το ΤΕΚΕ 740 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα υπάρχει το δεδομένο –κι αυτό έχει τη σημασία του– ότι το μεγάλο «κεφάλαιο» του Τ.Τ. ακούει στο όνομα «καταθέσεις». Ως γνωστόν, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βασίζεται στη μεγάλη καταθετική βάση του και το σημαντικό είναι ότι ακόμα και τα δάνεια που έχει χορηγήσει δεν παρουσιάζουν υψηλό δείκτη επισφαλειών. Υπό αυτό το πρίσμα, η διάσπαση του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα δεν είναι δεδομένη.


Παρ' όλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητούν ακόμα και αυτό το σενάριο με την απορρόφηση του υγιούς κομματιού –αν θεωρηθεί ότι υπάρχει και «ασθενές» κομμάτι– από την Εθνική Τράπεζα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, φέρεται να διαφωνεί με αυτό τον σχεδιασμό και λέγεται ότι προκρίνει την πώληση του Τ.Τ. σε ιδιωτική τράπεζα, ώστε να καταγραφεί ως αποκρατικοποίηση. Γεγονός το οποίο θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε και ως εκ τούτου τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού κρατικού βραχίονα στις τράπεζες. Κύκλοι από τη διοίκηση της τράπεζας δεν αποκλείουν την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, χωρίς τον διαχωρισμό των στοιχείων του ενεργητικού της και την εν συνεχεία πώλησή της.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση του Τ.Τ., κάτι που θα μετρήσει θετικά στην τρόικα, η οποία έχει επικρίνει την Αθήνα για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η βουτιά στις τιμές της αγοράς δεν αποτελεί δικαιολογία. Την ίδια ώρα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα λάβει χώρα άμεσα, σημειώνοντας ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τράπεζες. Ας σημειωθεί ότι το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στο Τ.Τ. είναι 44% (το 10% αφορά τη συμμετοχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων). Το Τ.Τ. αναμένεται να το διεκδικήσουν τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Eurobank, οι οποίες κατέχουν εξάλλου από 6% στο μετοχικό του κεφάλαιο. Κύκλοι της αγοράς θέλουν να προκρίνεται η λύση της Eurobank για να διατηρηθούν οι ισορροπίες. Όπως εξηγούν, αν το Τ.Τ. βρεθεί στην αγκαλιά της Εθνικής, αυτό θα δημιουργήσει έναν πραγματικό κολοσσό που θα δημιουργήσει μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά. Αντίθετα, αν επιλεγεί η Eurobank, θα ενισχυθεί μεν στην αγορά η νέα τράπεζα, όμως οι αλλαγές δεν θα είναι τέτοιες που να δημιουργήσουν άλλου είδους προβλήματα.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για το γεγονός πως σήμερα μέσω του Τ.Τ. εφαρμόζονται και πολιτικές επιλογές ανακούφισης των δανειοληπτών, κάτι που είναι εμφανές από τα επιτυχημένα του προγράμματα, όπως λ.χ. το πρόγραμμα «Προστατεύω τους Ανέργους». Επιπλέον το Τ.Τ. λειτούργησε ως από μηχανής θεός πολλές φορές ενισχύοντας την ελληνική οικονομία. Αν όμως βρεθεί σε ιδιωτικά χέρια, τέτοιες εναλλακτικές δεν θα υπάρχουν όπως είναι φυσικό.

Αν τελικά επικρατήσει η πολιτική επιλογή, τότε το πιθανότερο είναι να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο κυρίως μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις –εκτός απροόπτου– δεν θα μπορούν να αναμένονται πριν από τα τέλη του χρόνου.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ