2012-07-19 08:12:04
Φωτογραφία για ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗ… ΧΑΛΚΗ Αθάνατη η νοοτροπία του Κεμαλισμού
Η εικόνα της πόλης του Ντιγιάρμπακιρ το Σάββατο είχε καμία διαφορά από τη Χάμα ή τη Χομς ; Όχι.Λιάνα Μυστακίδου

http://www.elzoni.gr

Ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Τζενγκίζ Τζαντάρ στην τακτική του στήλη στην Ραντικάλ κάνει έκκληση να σταματήσει η βία έναντι των Κούρδων.  Επικαλείται μάλιστα το Ραμαζάνι για να υπογραμμίσει το «κεμαλικό προφίλ» του τουρκικού κράτους.Αναλυτικότερα, ο αρθρογράφος γράφει:

Έμειναν λίγες μέρες για να αρχίσει το Ραμαζάνι (ιερός μήνας των Νηστειών). Παρατηρούμε το «κεμαλικό προφίλ του κράτους» που θυμίζει την περίοδο του 1930, του 1940.

Σε ολόκληρη την πόλη ήταν κατεβασμένα τα ρολά στο 80% των καταστημάτων. Αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν από άλλες περιοχές για ενίσχυση, έκοβαν το δρόμο στους ανθρώπους που ήθελαν να κατεβούν στη διαδήλωση και δεν τους άφηναν να μπουν μέσα στην πόλη. Σε κάθε γωνιά της πόλης έβλεπες δακρυγόνα, καπνογόνα, νερά που έπεφταν  με πίεση και κλομπς.


Όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την εικόνα της βουλευτού Περβίν Μπουλντάν που έχασε τον άνδρα της από αγνώστους δράστες πριν είκοσι χρόνια να σφαδάζει, αιμόφυρτη στο έδαφος.

Τραυματισμένες βουλευτίνες

Μια άλλη βουλευτής η Αϊλά Ακάτ που μετέχει στην επιτροπή επεξεργασίας του νέου Συντάγματος, η οποία κινδύνευσε να χάσει το πόδι της από καπνογόνο στο Μπάτμαντον περασμένο χρόνο, δέχθηκε τη φορά αυτή νερό με πίεση στο μάτι και τραυματίστηκε σοβαρά στο κερατοειδή. Δίπλα της μια άλλη κυρία βουλευτής η Μουλκιγέ Μπιρτανέ στην ίδια κατάσταση με μελανιασμένο πρόσωπο.

Η αρχηγός του κόμματος BDP Γουλντάν Κισανάκ σύρεται από τις αστυνομικές δυνάμεις και ο δεύτερος αρχηγός του κόμματος Σελαχαττίν Ντεμιρτάς που προσπαθεί να επέμβει βρέχεται από τα νερά. Ο εκλεγμένος με ποσοστό 70% για δεύτερη φορά δήμαρχος της πόλης Οσμάν Μπάεντεμιρ κάνει ασπίδα το σώμα του μπροστά στους αστυνομικούς.

Κανείς δεν είδε τον διορισμένο νομάρχη της πόλης. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, φαίνεται πως κατηύθυνε τις δυνάμεις ασφαλείας πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με μια εκδοχή ήθελαν να πάρουν την εκδίκηση του Νεβρόζ. Οι αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά δεν το κατάφεραν μπροστά στο χείμαρρο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Τη φορά αυτή ήθελαν πάση θυσία να μην επιτρέψουν  να γίνει η διαδήλωση για να δώσουν το μήνυμα  «το κράτος είναι πιο δυνατό από τον λαό».

Η κρατική εξουσία στο Ντιγιαρμπακίρ

Η εξουσία γίνεται αντιληπτή με το να αντιμετωπίζεις τους  πολίτες με αύρες, ΜΑΤ, καπνογόνα, νερό, κλόμπς, να συλλαμβάνεις 85 και να φέρεσαι με σκληρότητα εναντίον ανθρώπων, αδιακρίτως αν είναι βουλευτές ή όχι.  Όσο ισχυρός είναι ο Άσαντ στην Χόμς και τη Χάμα τόσο ισχυρό είναι και το κράτος έναντι των πολιτών του στο Ντιγιαρμπακίρ. Στην πραγματικότητα δηλαδή είναι «ανίσχυρο», γιατί είναι αναγκασμένο να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να απαγορεύσει μια ειρηνική διαδήλωση.

Επικαλούμενη το Ραμαζάνι  μια κίνηση διανοουμένων ζήτησε την υπογραφή μου για να κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός και να σιγήσουν τα όπλα. Την έβαλα, γιατί όσο νάναι προσπαθούμε να βρεθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό πρόβλημα εδώ και χρόνια. Όταν μιλούν τα όπλα δεν μπορεί να γίνουν σωστές διαπραγματεύσεις. Πρώτα απ’ όλα απαιτείται διάλογος και γι αυτό πρέπει να σιγήσουν τα όπλα.

Ασφαλώς γνωρίζω ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από τις σφαίρες που βγαίνουν από τις κάνες των όπλων εκείνων που έχουν ανέβει στα βουνά. Η βία υπάρχει όταν οι δυνάμεις ασφαλείας με συσσωρευμένο μίσος  πετούν καπνογόνα σε βουλευτές , σπάζουν τα πόδια τους και προκαλούν βλάβες στην υγεία τους στο Ντιγιάρμπακιρ και στην ευρύτερη περιοχή.

Συμμετέχω στην εκστρατεία κατάπαυσης του πυρός, αλλά από τη στήλη αυτή δηλώνω: Ναι, στην κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι που επιτέθηκαν στο λαό και τους νομίμους εκπροσώπους του.

Την ώρα που πλησιάζει το Ραμαζάνι, είναι σωστό να ζητά κανείς  κατάπαυση του πυρός. Αυτό, όμως δεν σημαίνει, δεν πρέπει να σημαίνει, κλείνω τα μάτια στην χρήση βίας στο Ντιγιαρμπακίρ.

Παρουσίασαν μια εικόνα τυράννου στο Ντιγιαρμπακίρ. Ενδέχεται να υπάρξει  μια θετική εξέλιξη πίσω από αυτήν. Για παράδειγμα μπορεί να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Ήδη έχουν γίνει οι προετοιμασίες. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης του είπε ότι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Αυτή η αναμονή συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια που ανέλαβε την εξουσία το ΑΚΡ. Από το 1999 είχαμε γνωστοποιήσει στον κ. Γκιουλ και τον Ερντογάν τις θέσεις μας για τη σημασία που έχει η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής από την άποψη της Ισλαμικής ανοχής. Τρία χρόνια μετά ανέλαβαν την εξουσία. Υπενθυμίσαμε στον κ. Γκιουλ όταν ξεκίνησε με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, τις ίδιες απόψεις μας. Πέρασαν οκτώ χρόνια και ο Πατριάρχης ακόμα περιμένει.

Τώρα που πλησιάζει το Ραμαζάνι μπορεί να δούμε για προπαγανδιστικούς λόγους γεύματα με διάφορους θρησκευτικούς ηγέτες στα πλαίσια του διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά η Χάλκη παραμένει κλειστή εδώ και τόσα χρόνια. Το Θησαυροφυλάκιο σφετερίζεται τα οικόπεδα των θρησκευτικών ιδρυμάτων των Συροχαλδέων που απέμειναν μόνο 20.000άνθρωποι.

Οι διαδηλώσεις στο Ντιγιάρμπακιρ απαγορεύονται για να μην μετατραπεί η περιοχή σε Χόμς ή Χάμα . Παραμονές του Ραμαζάν βλέπουμε να αναβιώνει στην Τουρκία το προφίλ του Κεμαλισμού του 1930, 1940.

Ίσως ο ιερός μήνας να υπενθυμίσει στους υπευθύνους της εξουσίας ότι είναι Μουσουλμάνοι…»
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ