2023-11-13 00:19:19
Φωτογραφία για Λιγότερα από τα υπεσχημένα πυρομαχικά στέλνει στην Ουκρανία η ΕΕ ...ενώ το ρωσικό οπλοστάσιο ενισχύεται.
Λιγότερα από τα υπεσχημένα πυρομαχικά στέλνει στην Ουκρανία η ΕΕ

Έχει επιτευχθεί μόνο το 30% του στόχου και, με βάση τον όγκο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, δεν αναμένονται υψηλές πτήσεις στην παραγωγή. Ταυτόχρονα υποχωρεί και η βοήθεια εξ Αμερικής, ενώ το ρωσικό οπλοστάσιο ενισχύεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως δεν καταφέρνει να πιάσει τον στόχο παροχής 1 εκατ. βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία, υπονομεύοντας την ικανότητα του Κιέβου να συμβαδίζει με την αντίστοιχη ρωσική παραγωγή.

Ο βραχίονας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, ενημέρωσε τους διπλωμάτες των κρατών μελών ότι χάνεται ο στόχος του Μαρτίου 2024, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί νωρίτερα φέτος, η ΕΕ δεσμεύτηκε να παράσχει αντίστοιχη ποσότητα πυρομαχικών στην Ουκρανία εντός 12 μηνών, αρχικά από τα υφιστάμενα αποθέματα και στη συνέχεια μέσω κοινών συμβάσεων προμηθειών και αύξησης της βιομηχανικής της παραγωγής.


Ενώ έχει περάσει περισσότερο από το μισό αυτού του χρονικού διαστήματος, μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μόνο το 30% του στόχου και, με βάση τον όγκο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, δεν αναμένονται υψηλές πτήσεις στην παραγωγή.

Ορισμένα κράτη μέλη ήταν απρόθυμα να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τις προμήθειες και η ΕΕ μπορεί να τους ζητήσει να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες παραδόσεις, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα, είπαν οι πηγές. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Τα κράτη μέλη συνεχίζουν να παζαρεύουν την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, καθώς ουκ ολίγες χώρες διαφωνούν μεταξύ τους.

Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με πυρομαχικά καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία μπόρεσε να αυξήσει τη δική της παραγωγή. Ορισμένα κράτη μέλη σημείωσαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων αυτή την εβδομάδα ότι οι προμήθειες που παρέχονται στη Μόσχα από τη Βόρεια Κορέα υπογραμμίζουν περαιτέρω την ανάγκη η ΕΕ να είναι πιο αποτελεσματική.

Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε πρόσφατα ότι η Πιονγιάνγκ έχει στείλει πάνω από 1 εκατομμύριο οβίδες στη Ρωσία.

Καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για πόλεμο διαρκείας, κάθε ευρωπαϊκό έλλειμμα κινδυνεύει να αποκτήσει κρίσιμες διαστάσεις, πόσο μάλλον εάν παράλληλα επιβραδυνθούν οι αντίστοιχες προμήθειες και η υποστήριξη εξ Αμερικής, όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις ενόψει προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο δήλωσε ταυτόχρονα ότι άρχισε να περιορίζει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία λόγω καθυστερήσεων που θέτει το Κογκρέσο στη χρηματοδότηση.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ