2012-07-11 12:15:20
Φωτογραφία για Γύρισαν 8 δισ. ευρώ από τα σεντούκια στις τράπεζες
Την αισιοδοξία του για την επιστροφή των καταθέσεων υπογράμμισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια

Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Οκτώ δισ. ευρώ «βγήκαν» από τα σεντούκια και μπήκαν στα τραπεζικά γκισέ μετά τις εκλογές. Ωστόσο, οι εκροές που σημειώθηκαν το διάστημα 7 Μαΐου – 17 Ιουνίου, ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τραπεζικής αγοράς, το τελευταίο 20ήμερο οι καταθέτες έχουν επιστρέψει περί τα 8 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Την αισιοδοξία του για την επιστροφή των καταθέσεων υπογράμμισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Πρέπει να πιάσουμε το νήμα και πάλι από την αρχή, να τρέξουμε πολύ γρηγορότερα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως η μακρά προεκλογική περίοδος επηρέασε αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και το τραπεζικό σύστημα.


Και υπογράμμισε με έμφαση πως «θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που τις είχαμε παραμελήσει, να προχωρήσουμε με τολμηρό τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλαγές που θα φέρουν την οικονομική ανάπτυξη και βεβαίως τις θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε επειγόντως».

Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, σημειώνοντας: Διαπίστωσα πως είναι αποφασισμένος και έτοιμος για δράση σε αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις που θεωρώ ότι είναι επείγουσες.

Kλίμα εμπιστοσύνης

Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να ενημερωθεί και για την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες. «Πέρασαν δύσκολη περίοδο και χάσαμε αρκετές καταθέσεις, εξαιτίας της αβεβαιότητας, αλλά είναι ευτυχές γεγονός ότι μετά τις εκλογές έχουμε επανεισροή καταθέσεων, με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς», απάντησε ο κ. Προβόπουλος και συνέχισε: Ευελπιστώ ότι τους επόμενους μήνες και όσο ενδυναμώνεται η κυβερνητική δράση, θα καταφέρουμε να γυρίσουμε πίσω και τις άλλες καταθέσεις. Και κατέληξε: Θα πρέπει να καταφέρουμε να παγιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης για όλους, το οποίο έλειψε.

Σημειώνουμε ότι από την αρχή του έτους και μέχρι τα μέσα Ιουνίου σχεδόν 20 δισ. ευρώ είχαν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του φόβου για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ήταν 174,22 δισ. ευρώ και είχαν μειωθεί στα 157,43 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2012 (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ), ενώ το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου «έφυγαν» περί τα 7 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ οι τράπεζες προσαρμόζουν τους νέους καταθετικούς λογαριασμούς στις ανάγκες του κάθε πελάτη. Ετσι, ο καταθέτης μπορεί να προεισπράξει τους τόκους της προθεσμιακής του κατάθεσης, έχει το δικαίωμα να «σηκώσει» τα χρήματά του στη συμπλήρωση κάθε μήνα, ή έχει τη δυνατότητα να εισπράττει τους τόκους κάθε μήνα. Παράλληλα, τα ελάχιστα ποσά που απαιτούνται για μία προθεσμιακή κατάθεση έχουν μειωθεί και ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ.

Στο 5%-7% οι αποδόσεις καταθέσεων προθεσμίας

Το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας διατηρείται σταθερά στο 5% από την αρχή του έτους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνονται ακόμα και στο 7%. Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι για να υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να μπορούν να αντλούν ρευστότητα από τις αγορές.

Εφη Καραγεώργου
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ