2012-07-11 09:45:04
Φωτογραφία για Σαν σήμερα η έκρηξη στη ναυτική βάση της Κύπρου
Στις 11 Ιουλίου του 2011 τα ξημερώματα, έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού, έχει ως αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 62 να τραυματιστούν, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Όλα ξεκίνησαν, όταν ξέσπασε φωτιά σε 98 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών, τα οποία κατασχέθηκαν το 2009 από ιρανικό πλοίο και παρέμειναν στη ναυτική βάση, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.

Μετά το τραγικό δυστύχημα, πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, με ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως τη Τετάρτη 13 Ιουλίου. Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν τη παραίτηση της κυβέρνησης Χριστρόφια. Ο υπουργός Άμυνας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς παραιτήθηκαν.


Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης, καθώς ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού έχει καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt, ενώ ακολούθησε βοήθεια και από την Ελλάδα.

11 Ιουλίου 1982

Η Ιταλία κατακτά για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Μαδρίτης τη Δυτική Γερμανία με 3-1.

11 Ιουλίου 1962

Ο Φρεντ Μπαλντάσερ γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τη Μάγχη υποβρυχίως, διανύοντας 42 μίλια σε 18 ώρες.

Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Μικολάεφ παραμένει επί τέσσερις ημέρες στο διάστημα, κατακτώντας το ρεκόρ παραμονής της εποχής.

Πραγματοποιείται η πρώτη διατλαντική δορυφορική μετάδοση τηλεοπτικού σήματος

11 Ιουλίου 1942

Συλλήψεις και βασανιστήρια Εβραίων από τους Ναζί στη Θεσσαλονίκη

11 Ιουλίου 1912

Σε διεθνές μίτινγκ στο Βερολίνο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας και ο Μιχαήλ Δώριζας νικούν στα άλματα και στις ρίψεις αντίστοιχα.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ