2012-07-11 09:46:05
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Αντώνη δεν ξεκίνησε καλά ο Στουρνάρας, πρέπει να τα πούμε...!!!
Αποστάσεις από την τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα παίρνει το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα και από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin και απαίτησε να γίνει συνάντηση των τριών αρχηγών, 

υπό...

τον πρωθυπουργό, ώστε να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης.

Η Ιπποκράτους διαφωνεί με το γεγονός πως στους εταίρους η Ελλάδα -δια του κ. Στουρνάρα- δεν ανέφερε το σημαντικό ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, πράγμα που αποτελεί και παράκαμψη βασικών στοιχείων των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ.

Βασικό στοιχείο της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να θέσει στους εταίρους το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της επαναδιαπραγμάτευσης και ότι παρακάμπτονται έτσι βασικά στοιχεία των προεκλογικών εξαγγελιών του κ. Βενιζέλου


Η ενόχληση του κ. Βενιζέλου εκφράστηκε με δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά στην οποία ανέφερε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Μνημονίου κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Εκεί, σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, ο κ. Βενιζέλος «παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, που ξεκινά από την εκτίμηση των νέων μακροοικονομικών δεδομένων και την ανάγκη να συμφωνηθεί η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τρία, ει δυνατόν και, πάντως, για όχι λιγότερα από δύο, έτη».

Σε τεταμένο κλίμα μεταξύ των εταίρων ορίστηκε για σήμερα το βράδυ συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα όρια της επαναδιαπραγμάτευσης και οι προυποθέσεις που θέτουν οι εταίροι.

Στην συνάντηση αυτή πέραν των ενστάσεων που μπορεί να θέσει στον Αντώνη Σαμαρά και στον Φώτη Κουβέλη ο κ. Βενιζέλος, θα γίνει και η πλήρης και επίσημη ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα για την πορεία των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους.

Μετά τις συνεδριάσεις των Βρυξελλών, στην Ιπποκράτους επιμένουν πως ένα «τέτοιο συμφωνημένο πλαίσιο είναι απολύτως αναγκαίο, για να μπορέσουν να γίνουν με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα επιμέρους βήματα και για το τρέχον, αλλά και για τα επόμενα έτη».

Στο ίδιο πλαίσιο, εκ μέρους του κ. Βενιζέλου - και εν όψει της συνάντησης των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον κ. Στουρνάρα, υπό τον Πρωθυπουργό σημειώνεται από την Ιπποκράτους ότι όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή συζητήθηκαν και με την τρόικα και επισημαίνεται:

«Είμαστε βέβαιοι πως θα αποτελέσουν τελικά και την επίσημη στρατηγική της χώρας, που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αμέσως μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε λίγο πριν τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά εντός του 2012. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει στη συνέχεια η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξαν πιεστικοί ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή μέτρων ύψους τριών δισ. ευρώ, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ναι μεν δεν το έθεσε επισήμως στο Eurogroup, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν έρθει η ώρα θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Πηγή / iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ