2024-02-04 17:47:44
Φωτογραφία για Επικαιροποιημένο πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για το  δυστύχημα στα Τέμπη
Στο φως η αλήθεια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και άφησε βαθιά πληγωμένη μια ολόκληρη χώρα. Οι νέες διαπιστώσεις για την εθνική τραγωδία  newsit.gr

Ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα σχεδόν τα εκκρεμή ζητήματα δίνει το επικαιροποιημένο πόρισμα της ΕΔΑΠΟ που συντάσσεται στην τελική του μορφή και αναμένεται να παραδοθεί στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr, η πιo πρόσφατη εξέλιξη των τελευταίων ημερών σχετίζεται με μια άγνωστη λεπτομέρεια που είχε περάσει απαρατήρητη μέχρι τώρα, λόγω ανακριβούς απομαγνητοφώνησης μιας λέξης σε μια από τις ηχητικές καταγραφές των συνομιλιών και έρχεται πλέον να συμπληρώσει το παζλ και να δώσει εξήγηση σε ένα από τα -μέχρι τώρα- ανεξήγητα λάθη που έγιναν εκείνη τη βραδιά.

Οι πραγματογνώμονες έχουν πλέον πλήρη εικόνα κάθε λεπτομέρειας στην αλληλουχία λαθών και παραλείψεων που οδήγησε στην τραγική κατάληξη, ενώ έχουν ολοκληρώσει και τη χαρτογράφηση του τρένου έχοντας εντοπίσει (μέσω διασταύρωσης πληροφοριών και ευρημάτων) τη θέση καθενός από τα 57 θύματα τη στιγμή της σύγκρουσης.


Ο Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας και μέλος της ΕΔΑΠΟ, δηλώνει στο newsit.gr: «Στο πόρισμα που είχαμε εκδώσει τον Αύγουστο του 2023 αφήναμε το περιθώριο επικαιροποίησης όσο θα προέκυπταν νεότερα στοιχεία, αφού ήταν πολλές οι εκκρεμότητες στο μεσοδιάστημα. Σήμερα που ολοκληρώθηκαν πλέον όλες οι εργαστηριακές έρευνες από το Γενικό Χημείο του Κράτους και μετά και την τελευταία αυτοψία του Νοεμβρίου που ολοκλήρωσε και το ζήτημα της έρευνας στοιχείων DNA, είμαστε έτοιμοι για την τελική, επικαιροποιημένη εκδοχή του πορίσματός μας.

Κάποιες απορίες και εκκρεμότητες φαίνεται ότι έχουν λυθεί και πλέον η διερεύνηση μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύγκρουση. Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην αεροπορία είναι παρα πολυ αυστηρή ακριβώς για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα. Κάθε λεξη έχει την αυστηρή σημασία της, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις αλλη διατύπωση, δεν μπορείς να πεις κατι με δικά σου λόγια, δεν επιτρέπεται να μιλήσεις χωρίς να αναφέρεις ποιος είσαι και σε ποιον απευθύνεσαι, δεν επιτρέπεται να παραλείψεις την επανάληψη της εντολής που έλαβες, το λεγόμενο readback.

Όλα αυτα δεν αρκεί να γράφονται σε έναν κανονισμό αλλα πρέπει να ελέγχεται η εφαρμογή τους σε καθημερινή βάση. Εάν ένας πιλότος η ένας Ελεγκτής Εναεριου Κυκλοφορίας δεν εφαρμόσει έστω και μια φορά τον κανονισμό αμέσως του γίνεται αναφορά και ελέγχεται με το ερώτημα της επάρκειας του. Στον σιδηρόδρομο αποδεικνύεται ότι τέτοιοι έλεγχοι δεν έγιναν ποτέ με τις καταγεγραμμένες συνομιλίες να είναι όλες με ελεύθερη γλώσσα και επικίνδυνα ασαφείς. Εδώ πλέον δεν μιλάμε για ανθρώπινο λάθος ενός ανθρώπου αλλα για σημαντικότατες παραλείψεις σε επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών.

Ως προς το μοναδικό ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, αυτό της τεράστιας ανάφλεξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε, η εικόνα που έχουμε είναι πλέον αρκετά πληρέστερη με τα νέα ευρήματα των χημικών αναλύσεων και θεωρούμε ότι συνδυάζοντας τα διαφορετικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτουν ουσιαστικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα που θα αξιολογηθούν από τις δικαστικές αρχές στην πορεία της υπόθεσης».

Το τελικό πόρισμα της ΕΔΑΠΟ θα συνοδεύεται και από επικαιροποιημένο ψηφιακό υλικό όπου μέσω ανάλυσης και επεξεργασίας βίντεο οι δικαστικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα αμεσότερης αξιολόγησης των ευρημάτων και των διαπιστώσεων της διερεύνησης.

Στο μεταξύ, 29 συγγενείς θυμάτων υπογράφουν ένα εξώδικο που επιδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, με το οποίο οι συγγενείς επισημαίνουν ότι δεν έχει κανένα νόημα η συνέχεια της εξέτασης μαρτύρων όσο οι βουλευτές και μέλη της εξεταστικής επιτροπής δεν έχουν καλέσει πρώτα κάποιους εξειδικευμένους μάρτυρες και δεν έχουν λάβει γνώση σημαντικών στοιχείων της δικογραφίας, ώστε να μην αναλώνεται χρόνος σε άσκοπες ερωταπαντήσεις που δεν οδηγούν σε πραγματική διερεύνηση και ουσιαστικά συμπεράσματα.

Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, δικηγόρος και πατέρας θύματος, προώθησε στο newsit.gr την εξώδικη δήλωση, με το παρακάτω συνοδευτικό σημείωμα: «Σας κοινοποιώ την εξώδικη δήλωση πολλών συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών που επιδόθηκε στις 31-1-24 στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και αναγνώστηκε από αυτόν.

Με αυτήν υποβάλλονται συγκεκριμένα αιτήματα για τα οποία θα αποφανθεί η Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε. Όπως θα αντιληφθείτε, πρόκειται για ουσιαστική παρέμβαση και όχι μια καταγγελία. Ως συγγενής και εγώ θύματος και συνυπογράφων την εξώδικο, έχω εξουσιοδοτηθεί από όλους τους υπόλοιπους να γνωστοποιήσω προς τα ΜΜΕ το περιεχόμενο και τη σημασία αυτής της παρέμβασης.

Ας σημειωθεί ότι αυτή δεν προέρχεται από τον Σύλλογο αλλά εκπορεύεται από ένα ευρύτερο αριθμό συγγενών, κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη του Συλλόγου».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ