2012-06-22 13:50:46
Φωτογραφία για Οι επικίνδυνες αποστολές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας
Η ανάσχεση της ανεργίας και η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων θα είναι οι δύο πρώτες επικίνδυνες αποστολές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Η ΝΔ έχει θέσει ως πρώτο στόχο, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, την ανάσχεση της ανεργίας. Στη συνέχεια, θεωρούν στη Συγγρού, θα έρθει η αποκατάσταση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν περιοριστεί, καθώς αυτά συνδέονται απολύτως με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Άλλωστε, και παρά τις πιέσεις της ΔΗΜΑΡ και τις όχι και τόσο σθεναρές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, σημαντικές παρεμβάσεις στην πολιτική που ήδη προβλέπει το Μνημόνιο δεν μπορούν να γίνουν. Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, όχι μόνο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και ότι πιθανές παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, θα γίνονταν αποδεκτές, μόνον εφόσον αυτές συνδέονταν με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς στον ιδιωτικό τομέα… Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει κάθε αλλαγή των ήδη εφαρμοζόμενων αλλαγών και πιέζει ώστε να εφαρμοστούν και οι υπόλοιπες, που προβλέπονται μεν στο Μνημόνιο 2, έχουν όμως καθυστερήσει λόγω των δύο εκλογικών μαχών.


Ήδη, η επιτροπή προγράμματος που έχει συγκληθεί από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, και η οποία όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει μόνιμο, συμβουλευτικό χαρακτήρα, απέρριψε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώθηκαν οι κατώτατοι μισθοί, οι μισθοί των νέων, η διάρκεια της μετενέργειας και η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων.

Η μόνη δέσμευση της νέας κυβέρνησης και κατά συνέπεια της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, είναι να μην μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που στην πράξη, βέβαια δεν περνά από τα χέρια των κυρίων Γ. Βρούτση (φώτο) και Ν. Νικολόπουλο.

Πολλώ δε μάλλον, όταν έχουν γκρεμιστεί με όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις, οι δυνατά συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Σημαντικό βάρος θα ρίξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες, στην προσπάθεια ανάσχεσης της ανεργίας.

«Ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας είναι μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική. Χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχουμε μείωση της ανεργίας. Χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας, μισθούς και εισοδήματα» δήλωνε χαρακτηριστικά, λίγες ημέρες πριν, ο Νίκος Νικολόπουλος, ως τομεάρχης Εργασίας, τότε, της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, από την πρώτη κιόλας ημέρα, το νέο δίδυμο του υπουργείου Εργασίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα εξής προβλήματα:

Αναλυτικά, τα κυριότερα προβλήματα που καλείται να επιλύσει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νέος υπουργός Εργασίας είναι τα εξής:

- Πληρωμή των συντάξεων. Μέχρι το τέλος του έτους, απαιτούνται επιπλέον των προβλεπόμενων, περί τα 2 δισ. ευρώ.

- Αναχαίτιση της ανεργίας. Καλές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κατά την προεκλογική περίοδο για «δουλειές, δουλειές, δουλειές» αλλά αυτές δεν έρχονται από μόνες τους και πολύ περισσότερο δεν εξαρτώνται από πολιτικές που χαράσσει κάθε φορά το υπουργείο Εργασίας.

- Αναζήτηση ισορροπίας στην αγορά εργασίας. Βέβαια, ήδη το μοντέλο εργασίας και εργασιακών σχέσεων έχει αλλάξει. Η αγορά έχει ενσωματώσει τις αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων. Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους στο υπουργείο Εργασίας κατατέθηκαν 400 επιχειρησιακές συμβάσεις και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2012, θα υπερβούν τις 1.000, γεγονός πρωτοφανές για την ελληνική αγορά εργασίας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν δραματικές μειώσεις μισθών. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αλλαγή που συντελείται, μέσω των ατομικών συμβάσεων.

- Αν και στον τίτλο του υπουργείου προστέθηκε η Πρόνοια, στους δύο κυρίους, Βρούτση και Νικολόπουλο, πέφτει το βάρος της περικοπής περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων, ή τουλάχιστον εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ έως το 2015.

www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ