2012-06-18 14:22:03
Φωτογραφία για Υποκλοπή δεδομένων από την GHS σε Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Μεταφορών!
Ισχυρή ταυτόχρονη  κυβερνοεπίθεση με υποκλοπή δεδομένων σε 2 (!) μάλιστα Υπουργεία, πραγματοποίησαν υποστηρικτές της Ελληνικής Χάκινγκ Σκηνής (GHS)  την ημέρα διεξαγωγής των σημαντικότερων εκλογών των τελευταίων δεκαετιων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ πληροφορία που κοινοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην  συντακτική ομάδα του SecNews, οργανωμένη κυβερνοεπίθεση πραγματοποίησαν υποστηρικτές της GHS σε δύο Ελληνικά Υπουργεία, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Μεταφορών. Eπιθυμώντας να δώσουν σαφώς το δικό τους στίγμα σε αυτή την σημαντικότατη εκλογική μάχη, οι Έλληνες hackers της GHS προχώρησαν σε υποκλοπή άκρως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τα δύο Υπουργεία και ανάρτησή τους σε κοινόχρηστο ιστοχώρο (Pastebin).

Δεν προχώρησαν όπως διαπιστώνουμε σε αλλοίωση των δύο ιστοσελίδων, αν και από τα στοιχεία που διαπιστώσαμε οτι έχουν στην διάθεσή τους κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο να πραγματοποιηθεί.


Είναι αξιοσημείωτο να τονίσουμε οτι τα δύο Υπουργεία έχουν πέσει και στο παρελθόν θύματα επιθέσεων από υποστηρικτές της Ελληνικής Χάκινγκ σκηνής, αλλά όπως διαπιστώνουμε τα μέτρα που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι δεν αποδείχτηκαν ικανά να σταματήσουν τους Έλληνες hackers. Δεν είναι σαφές στην συντακτική ομάδα του SecNews από το μήνυμα των hackers αν τα δεδομένα έχουν αντληθεί σε προγενέστερο χρόνο ή αν αποτελούν αποτέλεσμα νέας επίθεσης εναντίον των δύο Υπουργείων.

Σε μήνυμα που ανάρτησαν στο Pastebin αναφέρουν αναλυτικά τους λόγους της επίθεσης και την επιλογή των στόχων τους. Επιπλέον στην ανάρτηση-μανιφέστο τους, στέλνουν ισχυρά και σαφέστατα μηνύματα πρός όλες τις κατευθύνσεις αναφορικά με το τι ακριβώς είναι η GHS, τι στόχους έχουν, τι εκπροσωπούν αλλά και για την λεγόμενη “κόντρα” τους με τους Έλληνες Anonymous.

Τέλος λαμβάνουν σαφέστατη θέση για τις συλλήψεις ατόμων σχετιζόμενων με την GHS αναφέροντας οτι “δεν είναι αρχηγοί απλά άτομα που την στηρίζουν και σε καμία περίπτωση δεν οργανώνουν την σκηνή απλά συμβάλουν σε αυτή“. Δείτε το μήνυμα τους όπως ακριβώς το έχουν αναρτήσει στο Pastebin:

Ως απόδειξη των χτυπημάτων εναντίον των δύο Υπουργείων, παραθέτουν προσωπικά δεδομένα χρηστών που αναφέρουν ότι άντλησαν από τις δύο ιστοσελίδες. Χωρίς να ξεκαθαρίζουν τον τρόπο που επακριβώς άντλησαν τα δεδομένα, η συντακτική ομάδα του SecNews από την αξιολόγηση των δεδομέναν που έχει στην διαθεσή της κατέληξε στο συμπέρασμα οτι χρησιμοποίησαν κοινή αδυναμία SQL Injection εναντίον των ιστοσελίδων των Υπουργείων.

Για λόγους διασφάλισης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων που αναφέρουν στην ανάρτησή τους οι hackers στο Pastebin, το SecNews θα δημοσιοποιήσει ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ λίστα των δεδομένων ενώ έχουμε εσκεμένα αποκρύψει σημαντικά στοιχεία (κωδικούς, τμήμα ονομάτων κλπ) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες για παραποίηση στοιχείων ταυτότητας ή άλλου είδους επιθέσεις με χρήση των εκτεθειμένων κωδικών. Η συνολικη λίστα έχει κοινοποιηθεί στο SecNews μαζί με το σύνολο κωδικών χρηστών, διαχειριστών κλπ. Τονίζουμε οτι δεν είναι σαφές μέχρι αυτή την στιγμή αν τα στοιχεία αποτελούν νέα επίθεση ή έχουν αντληθεί σε προγενέστερο χρόνο. Δείτε τα σχετικά δεδομένα:

Διαπιστώνουμε μάλιστα οτι στην περίπτωση του Υπουργείου Παιδείας οι Έλληνες hackers, υποστηρικτές της Greek Hacking Scene διαθέτουν και δεδομένα πρόσβασης (IP διευθύνσεις) ανα χρήστη πέρα από τα usernames και τους κωδικούς πρόσβασης.

Το συγκεκριμένο χτύπημα στις ιστοσελίδες των δύο σημαντικότατων Υπουργείων, δεν φαίνεται να δημιούργησε προβλήματα στην κεντρική ιστοσελίδα τους αλλά είναι σαφές από το μήνυμα των hackers οτι απέκτησαν πρόσβαση σε εσωτερικά δεδομένα που δεν είναι προσβάσιμα στον καθένα μέσω των ιστοσελίδων.

Λόγω της φύσης και της σημαντικότητας των δεδομένων που διαχειρίζονται τα 2 Υπουργεία εκτιμούμε ότι θα ήταν σημαντικότατο πλήγμα αν οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα με πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και δυνατότητα αλλοίωσης στοιχείων. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι θα λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών παραβίασης.
secnews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ