2012-06-18 14:17:25
Φωτογραφία για Ώρα να μιλήσουν οι επιστήμονές μας Μια δεξαμενή σκέψης στέλνει ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο
ΤΟΥΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ

Εκατόν περίπου άτομα, επιστήμονες και άλλοι που κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα που απασχολούν έντονα την Κύπρο του σήμερα, ένωσαν τις δυνάμεις και τους προβληματισμούς τους, με στόχο να διοχετεύσουν όλα αυτά που γνωρίζουν προς τους απλούς πολίτες και μέσω αυτών, στους πολιτικούς που κρατάνε στα χέρια τους το πηδάλιο του τόπου. Κανένας από αυτούς δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και αυτό φαίνεται και από την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψαν, προτού γίνουν αποδεκτοί στην ομάδα. Όλοι τουςείναι Κύπριοι και αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας τους. Πέρα από κόμματα και μικροσυμφέροντα, αναλύουν καταστάσεις και δεδομένα, οδηγούνται σε επιστημονικά συμπεράσματα… Αυτό που κάνουν, επιστημονικά ονομάζεται «δεξαμενή σκέψεων» και είναι συνηθισμένο -και απαραίτητο- φαινόμενο στις προηγμένες χώρες, όμως δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι είναι «νέο φρούτο» για τον τόπο μας.


 

Δείγμα της δουλειάς που κάνουν τα άτομα αυτά, παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία σε ειδική εκδήλωση κατά την οποία αναλύθηκαν προβληματισμοί και δεδομένα σχετικά με την ενέργεια. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις για άλλα επίκαιρα και σημαντικά θέματα.

 

Ο Γιώργος Καραγιώργης, που παρουσίασε το θέμα της περασμένης βδομάδας, μιλά για τις 

«δεξαμενές σκέψεις» με ενθουσιασμό και σιγουριά:

«Μιλάμε για ομάδες επιστημόνων που συγκροτούνται από τα σύγχρονα κράτη, και με την εργασία αλλά και τις γνώσεις τους προσπαθούν να επιλύουν ειδικά θέματα και να συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις τους για το πώς να τα χειριστούν. Στην Αμερική για παράδειγμα, υπάρχει αυτή τη στιγμή ειδική ομάδα που εργάζεται έχοντας ως αντικείμενο τη Μέση Ανατολή και συμβουλεύει την κυβέρνησή τους για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες καταστάσεις και επιπλέον τι προβλέπουν ότι θα γίνει από τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους. Με λίγα λόγια, αναλύουν τα δεδομένα επιστημονικά και ανάλογα εξάγουν συμπεράσματα τα οποία δίνουν στην κυβέρνησή τους για αξιοποίηση.

 

Αυτές τις ομάδες τις δημιουργούν οι κυβερνήσεις, τα κράτη που χρηματοδοτούν κιόλας την εργασία και την προσφορά τους. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούνται όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που διαθέτει η χώρα και έτσι έχουν την καλύτερη δυνατή ομάδα για αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων.

Εμείς εδώ στην Κύπρο, ελλείψει οράματος και βλέποντας τα σημεία όπου ολισθαίνουμε ως χώρα, συγκροτήσαμε ως επιστήμονες μόνοι μας μια τέτοια ομάδα, με άτομα που ανησυχούν πραγματικά από την πορεία της χώρας μας. Είμαστε περίπου 100 άτομα που εργαζόμαστε τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Ανάμεσά μας είναι καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες κ.ά. και όλοι εργαζόμαστε ανιδιοτελώς και για πάρα πολλές ώρες, έτσι που να σχηματίσουμε ολοκληρωμένες εικόνες για όλα αυτά που συμβαίνουν και αφορούν την πατρίδα μας, με σκοπό να προσφέρουμε αυτές τις γνώσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους μας για αξιοποίηση».

 

Την ερχόμενη Τετάρτη, η δεξαμενή σκέψης «Θουκυδίδης» (αυτό το όνομα της έδωσαν) θα παρουσιάσει στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία.

Το προφίλ του μέλους

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣστα μέλη της ομάδας, ο κ. Καραγιώργης λέει:

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτή την ομάδα, είναι το να είναι Κύπριος. Για να γίνει μέλος κάποιος, πρέπει να υπογράψει ένα χαρτί στο οποίο να λέει ότι δεν συμμετέχει σε πολιτικό κόμμα και ότι δεν θα διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα όσο συμμετέχει στην ομάδα. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε μια δεξαμενή σκέψης, ένα θεσμό, για να προβάλουμε τους εαυτούς μας», τονίζει.

Όραμα για την ενέργεια

Η ενέργεια να αποτελεί κινητήριο μοχλό αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας πολιτικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου καθώς και για τις επερχόμενες γενεές, μέσω ενός αποτελεσματικού και διαφανούς πλαισίου διαχείρισης το οποίο θα διέπεται από τις αρχές και αξίες του λαού μας. Η πιο πάνω δήλωση αποτελεί το όραμα που εξήγγειλε η Θεματική Επιτροπή Ενέργειας της Δεξαμενής Σκέψης Θουκυδίδης κατά την παρουσίαση της περασμένης βδομάδας. Η παρουσίαση, που αφορούσε το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου για την ενέργεια, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς από παρουσιάσεις της Δεξαμενής Σκέψης Θουκυδίδης με θέματα όπως ενέργεια, οικονομία, υγεία κ.ά. Η Θεματική Επιτροπή Ενέργειας μετά από πολύμηνη εργασία ανέλυσε την υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση αναλύοντας τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία της Κύπρου στον τομέα αυτό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται όσο και στις απειλές και κινδύνους οι οποίοι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να προσδιοριστούν πέρα από το Όραμα για την Ενέργεια και οι στρατηγικοί πυλώνες που θα διασφαλίσουν την επίτευξή του. Την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος της Θεματικής Επιτροπής Ενέργειας δρ Γεώργιος Καραγιώργης. 

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Ο δρ Γεώργιος Καραγιώργης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Cityτου Λονδίνου. Κατέχει πτυχίο (1993) και διδακτορικό δίπλωμα (1997) Μηχανολόγου Μηχανικού, με ειδικότητα στα θέματα ενέργειας. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε για περίοδο δύο χρόνων στο Πανεπιστήμιο Ιmperialτου Λονδίνου ως επιστημονικός συνεργάτης. Η κύρια ασχολία του στο Ιmperialήταν η διερεύνηση και ανάπτυξη αλγορίθμων με εφαρμογή στα θέματα ενέργειας. Από το 1999 μέχρι σήμερα εργάζεται στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederickόπου κατέχει τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ