2012-06-11 13:34:46
Φωτογραφία για H αποχή στις εκλογές της 6ης Μαΐου ευνόησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενώ δεν επηρέασε τη ΝΔ
ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

ΣΕ ένα άρθρο μας στην ΕΞΠΡΕΣ της 13.5.12 εξετάσαμε τις μεγάλες μεταβολές στη δύναμη των κομμάτων σε ποσοστά των έγκυρων ψηφοδελτίων στις εκλογές της 6.5.12 (Β.12) σε σχέση με τις εκλογές του 2009 (Β.09) στις 13 διοικητικές περιφέρειες και στο σύνολο χώρας. Ένας παράγοντας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτά ήταν η αύξηση της αποχής ανάμεσα στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, αύξηση που έχει σχέση από τη μια μεριά με την απογοήτευση του εκλογικού σώματος από τη διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο κόμματα εξουσίας, που προκάλεσε τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του πληθυσμού, και από την άλλη με την οικονομική αδυναμία πολλών ψηφοφόρων να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και την αδυναμία των κομμάτων εξουσίας να τους προσφέρουν εισιτήρια για τη μετάβασή τους σ'Α αυτές.

Πριν διερευνήσουμε το ρόλο της αύξησης της αποχής στη μεταβολή της δύναμης των κομμάτων θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα ποσοστά αποχής που προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τα αποτελέσματα των Β.12 και Β.09, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους περιλαμβάνονται: (i) πολλοί Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει και είτε ζουν μόνιμα ή έχουν πεθάνει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, (ii) εκλογείς που πέθαναν στη χώρα και που για διάφορους λόγους δεν έχουν επίσης διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, και επιπλέον (iii) στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογικών τμημάτων που δίνονται στη δημοσιότητα μετά το πέρας της ψηφοφορίας περιλαμβάνονται και εκείνοι που είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στα τμήματα αυτά ενώ είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους σε διαφορετική εκλογική περιφέρεια (δικαστικοί αντιπρόσωποι, ετεροδημότες κ.λπ.)
.

Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό αποχής είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι στην απογραφή του 2011 (τα πρώτα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 22.7.2011) δεν απογράφτηκαν 450.000-550.000 κάτοικοι (Έλληνες και ξένοι) της χώρας (βλέπε και σχετικό άρθρο μας στην «Ελευθεροτυπία» της 6.8.2011). Δυστυχώς καμιά ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από την ΕΛΣΤΑΤ μέχρι σήμερα για το μείζον αυτό λάθος, το οποίο, αν δεν διορθωθεί, θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τη χώρα μας, πέρα από εκείνες για τις οποίες γίνεται συζήτηση τώρα, δηλαδή την κατανομή των 288 εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

Προκειμένου να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση την πραγματική αποχή στις Β.12 πήραμε τα σχετικά στοιχεία για τον πληθυσμό της χώρας από τη βάση δεδομένων της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, της Eurostat. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η κατά προσέγγιση εκτίμηση του πραγματικού ποσοστού της αποχής έχει ως εξής (όλα τα στοιχεία σε χιλιάδες, εκτός από εκείνο της τελευταίας γραμμής που είναι το ποσοστό που οι απέχοντες αντιπροσωπεύουν στον νόμιμο πληθυσμό 18 ετών και άνω):

Πραγματικός πληθυσμός την 1.1.2011: 11.309

Ηλικίας 0-17 ετών: 1.843

Ηλικίας 18 ετών και άνω: 9.466

Αλλοδαποί ηλικίας 18 ετών και άνω: 801

Νόμιμος πληθυσμός 18 ετών και άνω: 8.665

Ψηφίσαντες στις Β.12: 6.476

Αποχή: 2.189

Εκτίμηση πραγματικού ποσοστού αποχής: 25,3%.

Όπως όμως φαίνεται από την τελευταία γραμμή του Πίνακα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ των Β.12 το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο 34,9% (αυτό οφείλεται στο ότι το υπουργείο Εσωτερικών δίνει ως σύνολο εγγεγραμμένων 9.949 χιλιάδες). Υπάρχει, επομένως, με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, μια υπερεκτίμηση του ποσοστού αποχής της τάξης του 9,6%.

Το αντίστοιχο κατά προσέγγιση ποσοστό πραγματικής αποχής στις Β.09 ήταν 18,7%. Κατά συνέπεια η αύξηση του πραγματικού ποσοστού αποχής στις Β.12 σε σχέση με τις Β.09 είναι 35,9%, δηλαδή πολύ υψηλότερη από εκείνη που προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (20%, βλέπε τελευταία γραμμή της τελευταίας στήλης του Πίνακα).

Επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία του ορθού νόμιμου πληθυσμού για τις 54 εκλογικές περιφέρειες, στον Πίνακα που ακολουθεί, με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών ως εγγεγραμμένους και ψηφίσαντες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δίνονται τα ποσοστά αποχής στις Β.09 (στην 1η στήλη) και στις Β.12 (στη 2η στήλη). Στην τελευταία στήλη του Πίνακα δίνεται η αύξηση των ποσοστών αποχής.

Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην αύξηση του ποσοστού αποχής ανάμεσα στις 54 εκλογικές περιφέρειες. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εκλογικές περιφέρειες Λασιθίου, Ηρακλείου και Καρδίτσας (άνω του 40%) και η μικρότερη στην Α'Α και Β'Α Αθήνας και στη Β'Α Πειραιά (κάτω του 6%).

Διερευνήσαμε την επίδραση της αύξησης των ποσοστών της αποχής στη μεταβολή της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ και διαπιστώσαμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αύξησης του ποσοστού της αποχής τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και τόσο μικρότερη είναι η μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη ΝΔ δεν διαπιστώσαμε σημαντική επίδραση. Δεδομένου ότι η δύναμη του ΚΚΕ αυξήθηκε ελάχιστα, δίνεται παραστατικά η επίδραση της αύξησης των ποσοστών της αποχής μόνο στην αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (Διάγραμμα 1) και στη μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ (Διάγραμμα 2).

Στο αν και κατά πόσο οι παραπάνω σχέσεις θα ισχύσουν και στη νέα εκλογική αναμέτρηση είναι φυσικά άγνωστο. Αν όμως ισχύσουν στις νέες εκλογές, και ανάλογα με το αν σημειωθεί αύξηση ή μείωση του ποσοστού αποχής, είναι σαφές ότι θα επηρεάσουν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

________

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως: αντιπρόεδρος

 της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ