2012-06-11 13:34:08
Φωτογραφία για Ανθίζει το φυτοπλαγκτόν κάτω απο τους πάγους της Αρκτικής
Οι επιστήμονες στην Αρκτική έχουν ανακαλύψει το μεγαλύτερο «κοίτασμα» που ανακαλύφθηκε ποτέ κάτω από πάγο, φυτοπλαγκτόν, παρομοιάζοντας την ανακάλυψη σαν... την «εύρεση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη μέση της ερήμου Mojave».

Οι ερευνητές έμειναν κατάπληκτοι όταν ανακάλυψαν ένα κολοσσιαίο 100 χιλιόμετρων τμήμα φυτοπλαγκτόν το οποίο κυριολεκτικά ανθίζει κάτω από την επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής, βόρεια της Αλάσκα, τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Προηγουμένως ήταν δεδομένο ότι ο θαλάσσιος πάγος μπλοκάρει το φως του ήλιου το οποίο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη των θαλάσσιων φυτών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι πισίνες τήξης του πάγου, στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν φεγγίτες και σαν μεγεθυντικοί φακοί οι οποίοι εστιάζουν το φως του ήλιου στο νερό της θάλασσας και παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του φυτοπλαγκτόν, γεγονός που καθιστά το νερό να μοιάζει με σούπα γεμάτη μπιζέλια .

Ανεξερεύνητο μέχρι τη δεκαετία του 1970, το φυτοπλαγκτόν των ωκεανών είναι πλέον αντιληπτό ότι είναι υπεύθυνο για περίπου το ίδιο μεγάλο μέρος του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μας, όπως τα φυτά στην ξηρά.

Οι οικολογικές συνέπειες της πολικής άνθισης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, αλλά δεδομένου της θέσης του φυτοπλαγκτόν στη βάση της τροφικής αλυσίδας, αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τα ζώα που τρέφονται ωκεανό στην περιοχή.
7news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ