2012-05-22 10:51:48
Φωτογραφία για Προς χαλάρωση του ρυθμού προσαρμογής της Ελλάδας
Φαίνεται να κερδίζει έδαφος η επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχωνΥπέρ της χαλάρωσης έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η χαλάρωση του ρυθμού προσαρμογής της Ελλάδας, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μεταξύ των εταίρων, αλλά και στους κόλπους της Κομισιόν εν όψει της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα ληφθούν αύριο, αλλά στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (28-29 Ιουνίου).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, στην αυριανή σύνοδο, που θα έχει μορφή δείπνου, θα συζητηθούν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη χώρα μας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης, τόσο στη διάρκεια του δείπνου όσο και στο περιθώριο, θα έχουν διεξοδικές συζητήσεις και διαβουλεύσεις.


Αύριο η απόφαση

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεδομένου ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κυβέρνηση με την οποία θα συζητήσουν και θα διαπραγματευθούν.

Οι εταίροι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Αλλωστε, αυτό το έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους τις τελευταίες μέρες Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, αλλά και κοινοτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόθεση είναι, μετά τη λήψη των εργασιών της Συνόδου, να υπάρξει σχετική δήλωση για την Ελλάδα, αλλά η οριστική απόφαση σχετικά με το περιεχόμενο θα ληφθεί αύριο, με βάση τη συζήτηση. Αυτό που δεν θέλουν οι εταίροι είναι η οποιαδήποτε δήλωση να εκληφθεί από τον ελληνικό λαό ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και να περάσει λανθασμένο μήνυμα, κυρίως μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ, διαβεβαίωσε, χθες, ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας δεν επιβαρύνθηκαν από τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική διάψευση της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου περί πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Προηγουμένως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, είχε σημειώσει εκνευρισμένος ότι η καγκελαρία «δεν προτίθεται να προσφέρει υλικό στην «πολιτική κουζίνα» μεταξύ των ελληνικών κομμάτων», σημειώνοντας ότι η κυκλοφορία της πληροφορίας (περί δημοψηφίσματος) μπορεί να οφείλεται σε παρεξήγηση και κακή κατανόηση.

Πάντως, με δεδομένη τη θέση του Βερολίνου για επίτευξη των στόχων του προγράμματος, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αλλαγών. Αυτό που θα μπορούσαν να δεχθούν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που θα προκύψει, είναι η χαλάρωση του ρυθμού, δηλαδή να δοθεί περισσότερος χρόνος -1-2 χρόνια- για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Μπαρόζο για την ανάπτυξη και τα πρόσθετα μέτρα που υποσχέθηκε ο γαλλογερμανικός άξονας μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ στις 15 Μαΐου, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες για έξοδο της χώρας από την ύφεση, υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

Πρόσθετοι πόροι

Ηδη, υπέρ της χαλάρωσης έχουν ταχθεί κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και οι Γάλλοι, ενώ το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, η επιμήκυνση θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους από τους εταίρους για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά το ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Αλλωστε, το ΔΝΤ έχει ήδη προβλέψει πόρους για τη στήριξη της Ελλάδας μέχρι και το 2015.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, να συγκαλέσει, μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, μια συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το θέμα της Ελλάδας.

Οι εκλογές στην Ελλάδα «είναι για το μέλλον της χώρας»

Ζοζέ Μπαρόζο, πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής

Η προσήλωση στο πρόγραμμα λιτότητας είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να αναμένει σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά των διεθνών πιστωτών, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «WSJ», ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα «είναι για το μέλλον της χώρας», καθιστώντας σαφές ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι και πολιτικοί δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλες αλλαγές στο πακέτο οικονομικής στήριξης.

«Η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειάς μας. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την οικογένειά μας, κατά συνέπεια θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μαζί μας. Ταυτοχρόνως, αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα σεβασθούν τις δεσμεύσεις», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι εντός της Ευρωζώνης υπάρχουν ακόμη 16 ακόμη χώρες, τα συμφέροντα των οποίων πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, τονίζοντας ότι αυτό επιθυμεί η πλειονότητα των Ελλήνων. «Πιστεύω ότι οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ [EUR=X]  », δήλωσε ο κ. Μόντι, σε συνέντευξή του στο CNN, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι όλοι οι Ελληνες διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνει η χώρα τους στη Ζώνη του κοινού νομίσματος».

Οι Ελληνες, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, «δεν μπορούν να στηρίξουν κόμματα που θα τους κάνουν να εγκαταλείψουν το ευρώ», εφόσον επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί, δήλωσε -σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις, η Ευρώπη όμως, από την πλευρά της, θα πρέπει να στείλει μήνυμα στην Ελλάδα, ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Συμμεριζόμενος τις απόψεις του Γάλλου ομολόγου του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση». «Προτιμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτό είναι το Σχέδιο Α, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», διαβεβαίωσε ο Γιόργκ Ασμουσεν, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν, αυτή τη στιγμή, επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα.

Πρόταση της Deutsche Bank για νόμισμα Geuro

Την κυκλοφορία ενός παράλληλου με το ευρώ ελληνικού νομίσματος, το οποίο μάλιστα «τολμά» να βαφτίζει και Geuro, αναφέρει σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που αφήνει παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για την επιστροφή της.

Σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής τράπεζας, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της τρόικας. Κατά την άποψή των αναλυτών, το ΔΝΤ και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να υποχωρήσουν στην πίεσή τους προς Ελλάδα για μια de facto υλοποίηση του προγράμματος. Το προηγούμενο μιας τέτοιας διευκόλυνσης θα οδηγούσε σε διάβρωση των προσπαθειών προσαρμογής των άλλων κρατών και, τελικά, σε πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία για έξοδο από τη νομισματική ένωση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα. Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης θα μπορούσε να είναι η διακοπή της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ