2012-05-18 18:57:26
Φωτογραφία για Τρικ ή στρατηγική;
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο ψάξιμο για προπονητή, οι μέρες περνάνε και μια διάχυτη αβεβαιότητα έχει κάνει την εμφάνισή της. Τι ακριβώς γυρεύει η ομάδα στον καινούργιο προπονητή; Αν όντως υπάρχει πλάνο, τότε τα πράγματα είναι απλά καθώς υπάρχουν και συγκεκριμένες λύσεις! Α, αναβλήθηκε και ο πρώτος τελικός στο μπάσκετ, ε; Καλά Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή, καθώς ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν θα συνεχίσει στο Λιμάνι μετά το τέλος της σεζόν (ολοκληρώνεται και τυπικά το Σάββατο 19 Μαΐου με το φιλικό κόντρα στη Μέλμπουρν Βίκτορι στην Αυστραλία).

Ο πρώτος στόχος δεν ευδοκίμησε, καθώς παρά το γεγονός ότι Ολυμπιακός και Ντομίνγκος Πασιένσια ήταν σε προχωρημένες συζητήσεις, η τελευταία κουβέντα που είχε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον Πορτογάλο ήταν αρκετή για να μην προχωρήσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από 'κει και πέρα ακούγονται ένα κάρο ονόματα, κυρίως από την Ιβηρική Χερσόνησο, που φέρονται ως υποψήφιοι για τον ερυθρόλευκο πάγκο. Ίσως το πιο ελκυστικό είναι αυτό του Χουάν Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ, αλλά ο Ισπανός τεχνικός έβγαλε τη Λεβάντε στο Europa League, με την ομάδα να είναι δικό του δημιούργημα και θέλει να την οδηγήσει τη νέα σεζόν στην Ευρώπη.


Εξάλλου, όπως διαρρέει το περιβάλλον του, ο Μαρτίνεθ δεν είναι και πολύ θετικός στο ενδεχόμενο να δουλέψει στην Ελλάδα...

Υπάρχει και η ξεχωριστή περίπτωση του Μίροσλαβ Τζούκιτς, τον οποίο πιστεύει πολύ ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Ο Τζούκιτς διεκδικεί την άνοδο στην Primera με την Βαγιαδολίδ και έχει μεγάλη προϋπηρεσία (έπαιξε 14 χρόνια εκεί) στο ισπανικό ποδόσφαιρο, γι' αυτό και τρόπον τινά θεωρείται "Ισπανός" προπονητής.

Ο Ολυμπιακός, εφόσον δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη με τεχνικούς από την Ισπανία, ενδέχεται να στραφεί και σε λύσεις τύπου Πιέλ (Λιόν) ή Γκαρσία (Λιλ) από την Γαλλία. Ένα στυλ ποδοσφαίρου όπου κυριαρχεί η ταχύτητα και η τεχνική και ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία των ερυθρολεύκων.

Το ζήτημα όμως δεν έχει να κάνει με ονόματα, αλλά τι στοιχεία ακριβώς αναζητά ο Ολυμπιακός στον άνθρωπο που θα κληθεί να διαδεχθεί τον Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας! Όταν ξεκινάς να βρεις έναν προπονητή, θέτεις και κάποια στάνταρ. Λες..."θέλω να είναι κλώνος του Βαλβέρδε", ή "θέλω κάποιον καλύτερο, να πάρει την ομάδα από εκεί που είναι και να την πάει ένα βήμα παραπέρα, ή "να πάρω κάποιον που θα με προχωρήσει στην Ευρώπη και θα μου βγάλει και 2-3 μικρούς από την Ακαδημία". Όλα τα παραπάνω είναι εντελώς υποθετικά, απλά θέλω να δώσω ένα παράδειγμα που έχει να κάνει με πλάνο αναζήτησης τεχνικού.

Γιατί αυτό το τελευταίο εμένα προσωπικά (και ίσως πολλούς από εσάς), έχει αρχίσει να με ανησυχεί. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να ξέρεις τα ακριβώς ζητάς και παράλληλα να σε ενδιαφέρουν... 10 (τουλάχιστον) προπονητές! Δηλαδή όλοι αυτοί μεταξύ τους συγκεντρώνουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία; Όλοι δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο; Αν είναι έτσι, κάνεις πρόταση σε κάθε έναν με τη σειρά και δεν μπορεί, ένας θα σου κάτσει!

Θέλω να πιστεύω πως αυτή η παρέλαση ονομάτων για τη θέση του προπονητή είναι ένα τρικ της ΠΑΕ για να θολώσει τα νερά και όχι η στρατηγική της για ανεύρεση νέου τεχνικού. Και για να πάρω ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το προφίλ που πρέπει να έχει ο αντικαταστάτης του Βαλβέρδε;

Μα δεν είναι ανάγκη να το πω εγώ, το φωνάζει η ίδια η ομάδα! Πρέπει οπωσδήποτε να είναι της ίδιας αγωνιστικής φιλοσοφίας. Αυτή η ομάδα μάθαινε για δύο χρόνια ένα συγκεκριμένο τρόπο να αγωνίζεται (αρκετά σύγχρονο και κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα) και αν έρθει ένας προπονητής που θα επιχειρήσει να παίξει κάτι διαφορετικό, τότε το ρίσκο θα είναι πολύ μεγάλο και με απρόβλεπτες συνέπειες, ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για τον Ολυμπιακό, ένα κλαμπ με πίεση και ιδιαιτερότητες, όπου το λάθος "απαγορεύεται"... Και με ένα πολύ απαιτητικό κοινό...

Την αντίδραση πολλών φίλων της ομάδας προκάλεσε το άκουσμα του ονόματος του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ως υποψήφιου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Θρύλου. Στην περίπτωση του υπάρχουν τα "συν" και τα "πλην". Τουλάχιστον έτσι όπως τα βλέπω εγώ. Στα θετικά είναι πως πρόκειται για έμπειρο προπονητή, λάτρη της πειθαρχίας, της σκληρής προπόνησης, με ανάδειξη παικτών που ήταν σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Δεν αναφέρομαι στην προ δεκαετίας και βάλε επιτυχία του με τη Βαλένθια γιατί στις αρχές του 2000 το ποδόσφαιρο απείχε πολύ από αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ένσταση μου για τον Κούπερ. Ο Αργεντινός τεχνικός μοιάζει ακόμη κολλημένος στο 4-4-2 εκείνης της περιόδου. Με το συγκεκριμένο σύστημα πιθανόν ο Ολυμπιακός να κάνει περίπατο στην Ελλάδα, αλλά είναι μάλλον απίθανο να καταφέρει κάτι στην Ευρώπη. Παράλληλα ο Κούπερ έχει να δουλέψει σε πρωταγωνίστρια ομάδα πολλά χρόνια και όποτε το επιχείρησε αυτό μετά τη Βαλένθια, απέτυχε παταγωδώς.

Και σίγουρα με ενοχλεί αφάνταστα το γεγονός ότι το όνομα του έχει αναμιχθεί σε υποθέσεις στημένων αγώνων. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει με το προφίλ του Ολυμπιακού. Και τέλος πάντων, είπαμε να πάμε σε κάτι καλύτερο από τον Βαλβέρδε και δεν νομίζω ότι αυτό το "καλύτερο" μπορεί να είναι ο Κούπερ. Εφόσον όμως η διοίκηση αποφασίσει πως ο Αργεντινός τεχνικός είναι ο κατάλληλος για τον πάγκο της ομάδας, τότε καλό θα είναι να μην υπάρξουν "αναθέματα", να περιμένουμε να δούμε τη δουλειά του και μετά να τον κρίνουμε.

Όπως και να 'χει το θέμα προπονητή θα πρέπει να τελειώνει σιγά - σιγά, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος και τρέχει... Και αυτός που θα έρθει θα πρέπει σε σύντομο διάστημα να μάθει την ομάδα και να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Υπομονή για λίγες ημέρες ακόμη, αφού όπως έχει πει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, το θέμα θα ξεκαθαρίσει αρχές Ιουνίου. Και ίσως κρύβει έναν άσο στο μανίκι του.

Είχαμε και τελικό μπάσκετ αλλά δεν...

Κατ' αρχήν δεν μπορώ να σας περιγράψω το τι συνέβη στα γραφεία του RedPlanet.gr μόλις έληξε ο τελικός της Euroleague και ο Θρύλος ήταν πλέον ο Βασιλιάς της Ευρώπης. Κραυγές, αλαλαγμοί, δάκρυα, βουτιές στο πάτωμα και τα σχετικά... Δυστυχώς όλα αυτά για 2-3 λεπτά, αφού τόσο εγώ όσο και ο Νότης, έπρεπε γρήγορα να κάτσουμε μπροστά από τις οθόνες του υπολογιστή και να σας μεταφέρουμε εικόνα, ήχο και... λέξεις από το έπος της Κωνσταντινούπολης. Δεν πειράζει, χαλάλι σας και χαλάλι του Θρύλου!

Περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία την έναρξη των τελικών της Α1 αλλά δεν... Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πως 100 - 200 ηλίθιοι κάνουν ότι θέλουν στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Και δεν τους χρωματίζω σε "κόκκινους", "πράσινους", "κίτρινους" ή δεν ξέρω γω τι άλλο, γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν ομάδα. Οι χούλιγκαν δεν έχουν ομάδα. Απλά γουστάρουν να τα κάνουν μπάχαλο και μετά να απολαμβάνουν ότι πέτυχαν. Για τον λόγο αυτό θεωρώ και λάθος την αναβολή του αγώνα. Ας ξεκίναγε με καθυστέρηση, αλλά να ξεκίναγε. Τώρα με την απόφαση αυτή, απλά νίκησαν οι 100-200 ηλίθιοι.

Θα σας πω και κάτι άλλο που με ενοχλεί όμως κι ας με "μαλώσουν" ορισμένοι από εσάς. Πάλι χθες ανακαλύψαμε τη βία στην Ελλάδα; Χθες γίναμε "ρεζίλι" πανευρωπαϊκά; Συγνώμη αλλά θεωρώ ότι τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας παίζουν με τη νοημοσύνη μου και σε αυτό το θέμα (όπως και στα περισσότερα που αφορούν τη χώρα...). Με συγχωρείτε, αλλά έχουν συμβεί ΑΠΕΙΡΩΣ χειρότερα πράγματα από το χθεσινό, αλλά δεν είδα ποτέ τέτοια ευαισθησία! Ναι δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν και πρέπει από κάπου να γίνει η αρχή, αλλά αυτή η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ με ενοχλεί αφάνταστα.

Κάποτε πυροβολούσαν (!) παίκτες του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ο Αργυρόπουλος έχανε την ακοή του από το ένα αυτί, ο Μπάρλος ήταν "τέζα" στο παρκέ αιμόφυρτος, αλλά το παιχνίδι δεν είχε αναβληθεί! Κάποτε άνοιγαν το κεφάλι του επόπτη στην Τούμπα, τον έραβαν στα αποδυτήρια και τον έβγαζαν ξανά στο γήπεδο για να γίνει το ματς (!!!), κάποτε ο Γκόρενς πήγαινε στο νοσοκομείο και έκανε ράμματα στο κεφάλι αλλά το παιχνίδι είχε γίνει κανονικά (2003 με την ΑΕΚ)! Χθες παραλίγο να έχουμε θύματα, τότε τα κάνανε όλοι "γαργάρα".

Και ξαναλέω, η βία σε οποιαδήποτε μορφή της και από όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Αλλά επίσης ξαναλέω ότι αυτή η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ με αηδιάζει. Γιατί ακόμη και από το χθεσινό, κάποιοι προσπαθούν να βγουν "κερδισμένοι". Κάτι ακόμη χειρότερο και από το συμβάν αυτό καθεαυτό...

Όσον αφορά τα σενάρια που θέλουν να γίνονται οι τελικοί με παιδάκια, ή χωρίς φιλάθλους ή και καθόλου (!!!), ε νομίζω πως αντικατοπτρίζει άριστα την ΠΛΗΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των Αρχών (η Αστυνομία στο συγκεκριμένο συμβάν "πέταγε αετό"...) και των ανθρώπων που αποφασίζουν για τον ελληνικό αθλητισμό. "Πονάει χέρι, κόβω χέρι". Επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε 100-200 άτομα, θα την πληρώνουν χιλιάδες άλλοι που θέλουν να απολαύσουν τις ομάδες τους αλλά και το άθλημα το ίδιο; Μπράβο, φοβερή λογική! Πως εξηγείται σε αυτό τον τόπο και πάντα συμβαίνει ότι θέλει η μειοψηφία;

Γιώργος Περπερίδης

πηγή: redplanet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ