2012-05-17 11:05:05
Φωτογραφία για Τσίπρας: Το μνημόνιο έχει τελειώσει
Για κλίμα τρόμου που ενσπείρεται στο λαό ώστε να επηρεάσουν την ψήφο του, μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη ΝΕΤ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αναζητήσει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι δεν φοβάται το λαό αλλά την "πέμπτη φάλαγγα", όπως είπε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "το Μνημόνιο έχει τελειώσει", πράγμα που αποτελεί "μία πρώτη μεγάλη νίκη του λαού" με τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ότι επιπλέον έχει απονομιμοποιηθεί καθώς κρίθηκε αναποτελεσματικό.

Πρόσθεσε ότι αν σήμερα η ηγεσία της ΕΕ μιλά για "χαλάρωση" του Μνημονίου είναι γιατί "ο ελληνικός λαός μίλησε" όπως και ο γαλλικός και ο γερμανικός και ότι αν το "μισό βήμα που έγινε" ολοκληρωθεί τότε δεν θα μιλούν μόνο για χαλάρωση.

Έκρινε ότι η γερμανίδα καγκελάριος είναι όλο και πιο απομονωμένη και γνωρίζει ότι "αν στείλει την Ελλάδα αδιάβαστη την επόμενη θα φύγει η ίδια από το ευρώ". "Δεν μας συμπάθησε ξαφνικά ο Γιούνκερ και ανέφερε ότι είναι ανοησία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύει η Ευρωζώνη και ότι η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει" είπε.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για μία ευρωπαϊκή διέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα, αναφερόμενος σε λύσεις όπως ενεργότερος ρόλος της ΕΚΤ, ισχυρότερος EFSF και ευρωομόλογα. "Λύσεις υπάρχουν και εμείς αυτές θα διεκδικήσουμε" σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να σταματήσει η ροή του δανεισμού σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές καταγγείλουν το Μνημόνιο και να βρεθεί η χώρα σε αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθώς μέσω αυτών στηρίζεται ένα ευρύτερο οικονομικό σύστημα.

"Ας υποθέσουμε όμως ότι γίνεται, ξέρετε τί περιλαμβάνεται στο δεύτερο μνημόνιο; Προβλέπεται ένα ειδικό ταμείο που θα πηγαίνουν όλα τα δάνεια ώστε να πληρώνονται πρώτα οι πιστωτές και ό,τι περισσεύει θα πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις" τόνισε. "Εμείς καταργώντας αυτό το ταμείο θα τα διασφαλίσουμε" σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα μίας αριστερής κυβέρνησης θα είναι η στήριξη της κοινωνίας που καταρρέει, όπως είπε, των σχολείων και των νοσοκομείων και όχι "η πληρωμή των τοκογλύφων". Σημείωσε πως το κόμμα του δεν υπόσχεται πως "λεφτά υπάρχουν", αναφέροντας ότι ο λαός θα κάνει θυσίες, αλλά αυτές θα έχουν αντίκρυσμα.

"Η δικαιοσύνη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Αν ο κόσμος ήξερε ότι υφίσταται θυσίες που θα μας πάνε κάπου το κλίμα θα ήταν πολύ διαφορετικό. Όμως εδώ μας λένε ότι για μία 20ετία θα μάθουμε να ζούμε με 300 ευρώ μισθό, 21% ανεργία, χωρίς κοινωνικό κράτος και τους νέους να γίνονται μετανάστες" σημείωσε.

Υπογράμμισε δε ότι σε περίπτωση που φτάναμε στο "plan B" και "C" για την Ελλάδα τότε οι εξελίξεις θα είναι τόσο συγκλονιστικές που θα λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις. "Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πάντως βέβαιη εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική" τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν φοβάται τον ελληνικό λαό, καθώς παρότι βομβαρδίζεται από σενάρια καταστροφής "δείχνει μεγάλη ωριμότητα". Υποστήριξε δε ότι τα χρήματα που έφυγαν από τις τράπεζες μετά τις εκλογές δεν είναι των μικροκαταθετών, αλλά επιχειρήσεων που "παίζουν παιχνίδια" όπως είπε.

"Εγώ φοβάμαι την πέμπτη φάλαγγα. Αυτούς που φορούν γραβάτες και όχι κουκούλες και που έτρεχαν να βάλουν στο Μνημόνιο το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας (σ.σ. οδήγησε στη μείωση μισθών μέσω της κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) χωρίς να το ζητήσει η τρόικα" σημείωσε.

Εκτίμησε πως το κόμμα του θα δεχτεί "λυσσαλέο πόλεμο" από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και ότι ήδη εντείνεται η κινδυνολογία ότι αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ "θα ανοίξουν οι ουρανοί" και θα φύγουμε από το ευρώ. "Μόνο ότι θα τους πάρουμε τις γυναίκες και τα παιδιά δεν έχουν πει ακόμη" σημείωσε.

Πρόσθεσε πως τη στιγμή που η ίδια η κ. Μέρκελ και ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από το ευρώ, εγχώριες δυνάμεις αναφέρουν πως "θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας γυρίσει στη δραχμή και να μας πάρει τα σπίτια".

"Μας κατηγορούν γι' αυτά εκείνοι που σε μία νύχτα κούρεψαν τους μικροομολογιούχους, πήραν τις καταθέσεις του ΕΜΠ και του Ευαγγελισμού, έβαλαν χαράτσια στα σπίτια και έκαναν τους μικροιδιοκτήτες νοικάρηδες στα σπίτια τους. Αυτοί μας κουνούν το δάκτυλο;", αναρωτήθηκε.

Για τα ΜΜΕ προανήγγειλε αυστηρότερο σύστημα κανόνων χρηματοδότησης, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρήμα. "Θα σταματήσει το πάρτι" ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται ΜΜΕ αλλά όχι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενους στους συσχετισμούς δυνάμεων των επικείμενων εκλογών και τις συμμαχίες που μπορούν να προκύψουν ανέφερε πως "αν ολοκληρωθεί το βήμα που έκανε ο λαός" οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θα αντέξουν στις θέσεις τους και ότι "η Αριστερά θα είναι διαφορετική".

Πρόσθεσε ότι η κ. Παπαρήγα, με μία "απαράδεκτη" όπως είπε στάση, αρνήθηκε να συμμετέχει σε κυβέρνηση της Αριστεράς με το επιχείρημα ότι "δεν βγαίνουν τα κουκιά". "Να δούμε όμως ποια θα είναι η στάση της κ. Παπαρήγα και του κ. Κουβέλη όταν τα κουκιά θα βγαίνουν;" αναρωτήθηκε.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ