2012-05-17 08:20:13
Φωτογραφία για Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καθησυχάζει η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών  

Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν τη βούλησή τους να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, τόνισε μέσω συνέντευξής της στη ολλανδική τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε μεταξύ άλλων πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε πως «πρέπει να δούμε το καλύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η χώρα έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην Ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται πως είναι και η επιθυμία του λαού. Αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάση του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και μέχρι τη δήλωση Λαγκάρντ στην ολλανδική τηλεόραση αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του «ελληνικού προβλήματος», λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης.


Η τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας έγινε αφού ανακοινώθηκε πως καθήκοντα νέου πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμένος και πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπηρεσιακών υπουργών.

Καθησυχάζει η ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών  

Διαβεβαιώσεις ότι συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες παρέσχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντιδρώντας σε τηλεγράφημα που μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές εντός της ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης σταμάτησε να παρέχει έκτακτη ρευστότητα σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν ανακεφαλαιοποίησαν επιτυχώς τα αποθεματικά τους.

«Καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είχε γίνει, η ΕΚΤ ανέστειλε τις επιχειρήσεις νομισματικής πολιτικής. Πλέον (οι τράπεζες) λαμβάνουν επείγουσα ενίσχυση υπό μορφή ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος», ανέφερε μία από τις πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ, οι τράπεζες που λόγω του PSI παρέμειναν υποκεφαλαιοποιημένες μετακινήθηκαν, μέχρι να ενεργοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους, τυπικά στον μηχανισμό παροχής έκτακτη ρευστότητας (ELA). Συνεχίζοντας η ΕΚΤ τονίζει πως με την υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αναμένεται σύντομα, η πρόσβαση των εν λόγω τραπεζών στο Ευρωσύστημα θα αποκατασταθεί.

Οι πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν κατονόμασαν τις τράπεζες που αφορά η απόφαση αυτή, ωστόσο μία εξ αυτών έκανε λόγο για τέσσερις τράπεζες, το κεφάλαιο των οποίων ήταν τόσο μειωμένο που λειτουργούσαν με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η ΕΚΤ, ακολουθώντας τους κανόνες που θέτει η ίδια, δεν παρέχει ρευστότητα σε τράπεζες που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση.

Όμως η ΕΚΤ, η οποία νωρίτερα μέσω του Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο Ιταλός πρόεδρός της είχε διαμηνύσει πως «προτιμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», ξεκαθάρισε πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και με εναλλακτικό τρόπο.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι βασικές πράξεις αναχηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, τότε οι τράπεζες αντλούν, υπό προϋποθέσεις, ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό που παρέχει η Κεντρική Τράπεζα της εκάστοτε χώρας. Αξίζει δε να επισημανθούν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλου στο Dow Jones Newswires ότι ήδη το ΤΧΣ έχει λάβει τα πρώτα 18 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης και περιμένει την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών για να διοχετευθούν τα νέα κεφάλαια.

Η άντληση αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να γίνει μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το αργότερο, καθώς πριν τη διοχέτευση των χρημάτων θα πρέπει κατ’ αρχάς να εγκρίνουν τη διαδικασία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν δοθεί η τυπική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ