2012-05-13 16:32:27
Φωτογραφία για ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ: ΕΥΚΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ!
O Τζόρντι Μπερτομέου υποδέχθηκε, όπως συνηθίζει σε κάθε φάιναλ-φορ, δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη, σε ένα breakfast με "ελεύθερη ατζέντα", αφού άλλωστε και ο ίδιος ήθελε να επισημάνει το πρόγραμμα "κοινωνικής ευθύνης" που λανσάρει η Ευρωλίγκα με την ονομασία "one team". Η κουβέντα πήγε σε διάφορα θέματα με τους δημοσιογράφους να θίγουν το θέμα των παραπόνων του ΠΑΟ Απάντηση Μπερτομέου στις φωνές των "πράσινων";...

"Η διαιτησία είναι η εύκολη δικαιολογία"

Αναλυτικά, όπως τα αναφέρει σε δημοσίευμά του το "sport24.gr":

Όταν ένας Ρώσος δημοσιογράφος, επισήμανε τα παράπονα του ΠΑΟ για τη διαιτησία, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, χαμογέλασε και απάντησε με νόημα:

"Ξέρετε ότι οι διαιτητές είναι η εύκολη δικαιολογία, όταν κάτι δεν πάει καλά μέσα στο παιχνίδι. Θα έλεγα, λοιπόν,ότι είμαστε όλοι ευτυχείς που τους έχουμε κοντά μας"!

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέση του Μπερτομέου, καθώς ο ΠΑΟ ανεπίσημα μεν (δεν έχει βγει κάποια ανακοίνωση του συλλόγου) ξεκάθαρα δε, βρίσκεται σε ... μετωπική σύγκρουση με τον υπεύθυνο διαιτησίας της διοργάνωσης, Κώστα Ρήγα, αλλά και προσωπικά με τον ίδιο τον "εγκέφαλο" της Ευρωλίγκας.


"Λάθη κάνουμε όλοι. Εγώ ίσως να κάνω τα περισσότερα. Όμως, όπως όλοι, προπονητές, παίκτες, παράγοντες έτσι και οι διαιτητές μπορεί να έχουν λανθασμένες αποφάσεις. Είναι εύκολο να τους ρίχνει κανείς τα βάρη, μετά από μια ήττα. Εμείς πάντως συνεργαζόμαστε σε διεθνές επίπεδο με την FIBA World για τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών, ήδη έχουμε κάνει συγκεκριμένα βήματα. Άλλωστε ο Κώστας Ρήγας είναι μέλος και της αντίστοιχης τεχνικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας" σχολίασε ο Μπερτομέου.

Λίγο αργότερα στο πηγαδάκι που έστησε με τους Έλληνες δημοσιογράφους φάνηκε απόλυτα ενήμερος για τον "πράσινο" θόρυβο μετά τον ημιτελικό της Παρασκευής: "Έλεγα να έρθω στην Αθήνα, αλλά απ΄ό,τι κατάλαβα είμαι επικηρυγμένος" είπε αστειευόμενος και αναφερόμενος σε κάποια πρωτοσέλιδα, για να προσθέσει: "Δεν θέλω να σχολιάσω τι λέει ο Θανάσης (ο Γιαννακόπουλος). Μπορώ να θυμηθώ βέβαια ότι το 2002 στην Μπολόνια απειλούσε να πάρει την ομάδα του και να αποχωρήσει από την Γενική Συνέλευση. Αλλά για πείτε μου, σε ποιά εποχή της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε σε κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη κατακτώντας πέντε φορές το τρόπαιο, φτάνοντας συνολικά τα έξι στην ιστορία του; Δεν έχω κάτι με την οικογένεια που διοικεί τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, τρέφω μεγάλη εκτίμηση απέναντί της γιατί έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ίδια τη διοργάνωση και φυσικά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ".

Το financial fair play και η κρίση

Στο μεταξύ, ο Μπερτομέου επιβεβαίωσε την εφαρμογή ενός είδους φαϊνάνσιαλ-φερ πλέι, που θα εφαρμοστεί στην Ευρωλίγκα με προοπτική τριετίας: "Έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με τις επιταγές των καιρών. Βάλαμε ήδη κάποια αγωνιστικά κριτήρια, τα οποία αποτελούν και όρους συμμετοχής των ομάδων στην διοργάνωση. Κινούμαστε όμως και για την οικονομική διαφάνεια, που έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις μετοχές και λοιπά. Σταδιακά, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιό μας".

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην μεγαλύτερη ανησυχία του, για το μέλλον: "Είναι ένας γενικότερος φόβος, για το αν η κρίση επηρεάσει τελικά την λειτουργία των ομάδων και κατ΄επέκαταση πλήξει την διοργάνωσή μας. Ξέρουμε ότι αρκετές ομάδες υποφέρουν, ήδη. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο δυνατόν περισσότερο το υγιές περιβάλλον στο οποίο κινούνται, δηλαδή, την Ευρωλίγκα. Σε κάποιες χώρες η κρίση είναι μεγαλύτερη. Πιστεύω ότι σε 2-3 χρόνια θα έχει ξεπεραστεί και θα αποκατασταθεί η ηρεμία, έστω κι αν όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η ζωή μας δεν πρόκειται να είναι ποτέ όπως ήταν. Αυτό, που με κάνει υπερήφανο είναι ότι σε εποχή κρίσης και παρά τις δυσκολίες οι περισσότερες ομάδες ήταν ανταγωνιστικές. Κι αυτό παραμένει ως κεντρικός στόχος μας. Να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική διοργάνωση".

Η επιλογή του Λονδίνου

Για τον Τζόρντι, το φάιναλ-φορ της Κωνσταντινούπολης θεωρείται ήδη επιτυχημένο, ενώ δεν τίθεται θέμα αλλαγής του τρόπου διάθεσης των εισιτηρίων, καθώς τα σολντ-άουτ από το Βερολίνο και μετά είναι συνεχόμενα, ενώ η ως τώρα διαδικασία διευκολύνει τα μέτρα ασφαλείας, όταν μια ομάδα δεν προκρίνεται και οι οπαδοί της θέλουν να παραχωρήσουν τα εισιτήρια που έχουν αγοράσει.

Το F4, ωστόσο, μετακομίζει τα επόμενα δυο χρόνια στο Λονδίνο. Σίγουρα το 2013, μάλλον και το 2014, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, καθώς η συμφωνία αφορά ουσιαστικά τις επόμενες δυο διοργανώσεις.

Ο Μπερτομέου εξήγησε: "Θα έχουμε επιτυχία και στο Λονδίνο, που εκτός των άλλων είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για τον βασικό μας σπόνσορα (τις τουρκικές αερογραμμές). Επιζητούμε την είσοδό μας στην αγορά της Βρετανίας, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Άλλωστε στο ξεκίνημά μας είχαμε μια αγγλική ομάδα στην Ευρωλίγκα (London Towers) έστω κι αν το πείραμα δεν ήταν τόσο επιτυχημένο.

Είναι μια εξαιρετική προοπτική να βρεθούμε στο Λονδίνο και σε αυτά τα δυο χρόνια, προγραμματίζουμε παράλληλες δραστηριότητες έτσι ώστε να εδραιώσουμε την παρουσία μας σαν σπορ μέσα στην αγγλική νοοτροπία, που έχει βεβαίως ιδιαιτερότητες. Θέλουμε να υπάρχει ανταπόκριση για το μπάσκετ, κάτι πάντως που έχουμε διαπιστώσει με τα sold out που ήδη έχουν υπάρξει σε αγώνες του ΝΒΑ στο Λονδίνο. Αυτό επιδιώκουμε κι εμείς.

Ευχής έργον, βέβαια, είναι σε αυτά τα δυο χρόνια να δημιουργηθούν οι βάσεις ώστε στο απώτερο μέλλον να ξαναμπεί μια βρετανική ομάδα στην Ευρωλίγκα. Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Προφανώς μας ενδιαφέρουν οι νέες αγορές, όπως κι αυτές στις οποίες ήδη δραστηριοποιούμαστε. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε προτεραιότητα την εδραίωσή μας σε Ρωσία και Γερμανία.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε συμφωνήσαμε πρόσφατα και με την VTB League, βάζοντας την διοργάνωση κάτω από την δική μας ομπρέλα, την ώρα που η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν έδειξε να ασχολείται. Εμείς ήμασταν ξεκάθαροι. Τέτοιες διοργανώσεις τις ενισχύουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να δρα αυτόνομα. Έτσι, λοιπόν, ο πρωταθλητής της συγκεκριμένης λίγκας θα παίρνει το εισιτήριο για τα προκριματικά της διοργάνωσης".

Το νέο σύστημα θέλει δουλειά

Από την άλλη έχουμε του χρόνου μια διαφορετική Ευρωλίγκα. Με νέο σύστημα διεξαγωγής (τοπ-16 με 2 ομίλους των 8, άρα περισσότερους αγώνες στην δεύτερη φάση) και νέα μέρα για το τζάμπολ των αγώνων (Παρασκευή).

Ο Μπερτομέου υπογράμμισε: "Πριν φτάσουμε στις προτάσεις μας είχαμε κάνει τη σχετική έρευνα. Με δεδομένο ότι το αίτημα για περισσότερα παιχνίδια ήταν κοινό, υπήρξε μια καθολική ανταπόκριση και για την Παρασκευή. Θεωρήθηκε ιδανική μέρα για μπάσκετ σε 19 χώρες της Ευρώπης, όπου κάναμε το σχετικό ερώτημα.

Σίγουρα δεν θα είναι εύκολη η εφαρμογή στην πρώτη χρονιά. Ξέρουμε όμως ότι δίνουμε μια ώθηση προς τα μπροστά, αποφεύγουμε την σύγκρουση με το Τσάμπιονς Λιγκ και σίγουρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Όλες οι ομάδες θα παίξουν και Παρασκευή, αυτό είναι σίγουρο. Με ρωτάτε για τη Μακάμπι, ωστόσο, επειδή έχει αγωνιστεί την ίδια μέρα και σε φάιναλ-φορ, δε πιστεύω ότι τελικά θα τεθεί πρόβλημα, τουλάχιστον για τους εκτός έδρας αγώνες της, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ισπανικά κλαμπ.

Σαφώς και τα περισσότερα ματς ήταν ο βασικός μας στόχος. Όπως και να΄χει, δίνοντας πιο πολλά παιχνίδια στο τοπ-16 και σε συνδυασμό με τα πλέι-οφ, είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι στο φάιναλ-φορ θα βλέπουμε τις κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της χρονιάς. Αν θα δούμε "νέα πρόσωπα"; Αυτό δεν το ξέρω. Εναπόκειται ίσως στη δουλειά που κάνει κάθε ομάδα, ειδικά εκείνες που έχουν την φιλοδοξία να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται".

Το καλαντάρι και η κοινωνική ευθύνη

Στην πρόσφατη επίσκεψη της FIBA World στη Βαρκελώνη διαπιστώθηκε σύμπλευση σε ό,τι αφορά στο καλαντάρι: "Συμφωνούμε στις αλλαγές που προτείνονται για τις μεγάλες διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και την διεξαγωγή τους ανά τετραετία" είπε ο Μπερτομέου για να προσθέσει: "Σε αυτό που διαφωνούμε είναι η διεξαγωγή αγώνων των εθνικών ομάδων, ενδιάμεσα της περιόδου, καθώς έχουμε συμφωνία με την παγκόσμια ομοσπονδία ότι από το τρίτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, μέχρι το αντίστοιχο του Ιουνίου, έχουμε club season. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και τις έχουμε ήδη καταθέσει".

Όσο για το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης το οποίο, ήδη, ξεκίνησε σε συνεργασία με την Τurkish Airlines και την συμμετοχή οκτώ ομάδων (από την Ελλάδα ο Ολυμπιακός, θα ακολουθήσουν τα επόμενα δυο χρόνια και οι υπόλοιπες 16) ο Μπερτομέου τόνισε: "Δίνουμε μεγάλη σημασία και βαρύτητα σε αυτό. Είμαστε ευτυχείς που ήδη ξεκίνησε, καθώς θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα του μπάσκετ σε όλους τους χώρους και ειδικά σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η πρόσφατη επίσκεψη της Εφές σε σχολείο με παιδιά που αντιμετωπίζουν τον αυτισμό είναι ενδεικτική του πως σκεφτόμαστε και θέλουμε να δράσουμε".

Η κουβέντα κατέληξε με τον Ισπανό να θυμάται τι είχε πει στις αρχές της χρονιάς για το λοκ-άουτ του ΝΒΑ: "Έγινα κακός, επειδή έλεγα πως καμιά σοβαρή ομάδα δεν μπορεί να πάρει έναν παίκτη για περιορισμένο χρόνο. Αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο, γιατί και οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν εδώ δεν είχαν κανένα συμβόλαιο που είχε τον περιορισμό της λήξης του λοκ-άουτ. Νομίζω ότι η Ευρωλίγκα έχει αρκετούς παίκτες-αστέρες, που κάθε χρόνο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, παίζοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου".
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Der Spiegel: «Αντίο Ακρόπολη»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Der Spiegel: «Αντίο Ακρόπολη»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ