2012-05-12 19:29:20
Φωτογραφία για Πέντε από τα μεγάλα επικουρικά ταμεία ζητούν εξαίρεση από το ΕΤΕΑ
Σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), αποκτώντας τη μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, μετατρέπονται πέντε από τα μεγάλα επικουρικά ταμεία μετά την άρνησή τους να συγχωνευθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιουλίου. Στα Ταμεία που ήδη είχαν εκφράσει την απόφασή τους να εξαιρεθούν από το σχήμα του νέου Επικουρικού προσετέθη και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ). Ηδη την αυτονόμησή τους έχουν αποφασίσει η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) για το Ταμείο των υπαλλήλων στις ασφαλιστικές εταιρείες, το Επικουρικό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών, το Ταμείο των βενζινοπωλών και ο επικουρικός φορέας των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου (ΤΕΑΥΦΕ).

Με την έξοδο των πλέον υγιών επικουρικών φορέων από το ενιαίο σχήμα, η προοπτική του ΕΤΕΑ κρίνεται αμφίβολη
. Τα έσοδά του επαρκούν μόνο για τις συντάξεις ενάμισι έτους, την ώρα που το έλλειμμά του υπολογίζεται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ ενώ ο βασικότερος πυλώνας του, το Επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), αναγκάζεται και πάλι να δανείσει το ΙΚΑ για την πληρωμή της κύριας σύνταξης. Το νέο Επικουρικό θα ευθύνεται για την απονομή συντάξεων σε 1.800.000 εν ενεργεία εργαζομένους και 700.000 συνταξιούχους. Οι υποχρεώσεις του ήδη από τον πρώτο χρόνο ανέρχονται στο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 2,34 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν τους μελετητές του ασφαλιστικού αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες σε πρόβλεψη για νέες δραστικές περικοπές μέσα στο 2012 κι ενδεχομένως στη θέσπιση ενός ενιαίου ποσού επικουρικής σύνταξης που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ.

Ωστόσο, ασαφής είναι και η μελλοντική εικόνα των Ταμείων που επιλέγουν να πορευτούν ως ΝΠΙΔ, καθώς συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό από την επιβολή κοινωνικού πόρου. Αγνωστο παραμένει τι θα κάνουν εάν ο πόρος περιοριστεί ή κατανεμηθεί ως έσοδο σε περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς. Ακόμη και τα πλεονασματικά Ταμεία φαίνεται πως σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα καθώς η περιουσία τους εμφανίζει σαφή μείωση μετά και το «κούρεμα» των ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ για το ΤΕΑΠΟΚΑ στις αναλογιστικές μελέτες το πλεόνασμα έφτανε τις 355.000 ευρώ, μετά το «κούρεμα» το πλεόνασμα περιορίστηκε σε 160.000 ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι τα σύνορα στον χάρτη των επικουρικών συντάξεων που προσφάτως υπέστησαν γενναίες περικοπές χαράσσονται ξανά. Καθώς ο νόμος δίδει τη δυνατότητα στις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις να αποφασίσουν την εξαίρεσή τους έως την 1η Ιουλίου από τον ενιαίο φορέα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα που θα επιλέξουν μια στενότερη σχέση με την αγορά, απ’ ό,τι με το Δημόσιο.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιστρέφει το κίνημα Οccupy London
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Επιστρέφει το κίνημα Οccupy London
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ