2012-05-07 11:09:54
Φωτογραφία για Βουλευτικές εκλογές στη Συρία τη Δευτέρα ενώ συνεχίζονται οι μάχες
REUTERS / Khaled al-Hariri με το RFI

Στη Δαμασκό, αφίσες των υποψηφίων για τις εκλογές στις 7 Μαΐου ανθίζουν στους τοίχους, σαν να ζούσε η Συρία σε κανονικό πολιτικό κλίμα.

Στη Συρία, λαμβάνουν χώρα οι κοινοβουλευτικές εκλογές αυτή τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2012. Πάνω από 7000 υποψήφιοι δήλωσαν υποψηφιότητα και διεκδικούν τις 250 κοινοβουλευτικές έδρες του Κοινοβουλίου. 

Ποία αξία να αποδώσουμε σε αυτές τις εκλογές, ενώ η βία συνεχίζεται στη χώρα; 

Οι πόλεις της Δαμασκού και Χαλεπίου γνώρισαν πάλι βομβιστικές επιθέσεις και σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή τη Κυριακή 6 Μαΐου.

Οι συριακές αρχές υποσχεθήκαν ελεύθερες και διαφανείς εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι οι πρώτες επίσημες πολυκομματικές εκλογές στη Συρία από την ίδρυση του κράτους. Πράγματι, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Σύριοι ψήφισαν, με δημοψήφισμα, το τέλος της υπεροχής του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ που βρίσκεται στη εξουσία για μισό αιώνα.


Εκλογές  «μασκαράτες» κατά την αντιπολίτευση

Ωστόσο, πολλές φωνές επικρίνουν τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με αυτές τις επικρίσεις, τα νέα κόμματα θα ήταν απλώς μαριονέτες του καθεστώτος. Άλλωστε, η κατάσταση της ασφάλειας δυσχεραίνει την εκλογική διαδικασία.

Ποιος θα τολμήσει να βγει για να ψηφίσει, ενώ συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του στρατού και της αντιπολίτευσης; Επιπλέον, πολλοί Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να αποφύγουν τη βία. Φέρεται ότι περίπου 65.000 Σύριοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους και κατέφυγαν, μεταξύ άλλων,  στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συνοριακό στρατόπεδο Σύρων προσφύγων τη Κυριακή 6 Μαΐου.

Ο Ρετζέπ Ταγίτ Ερντογάν, Τούρκος Πρωθυπουργός: «Δεν θα σας εγκαταλείψουμε»

«Συμμεριζόμαστε τον πόνο σας», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προς τους Σύρους  πρόσφυγές του συνοριακού στρατοπέδου Kilis, όπου 9.663 άτομα από τα 23.500 που φιλοξενούνται από την Τουρκία για πάνω από ένα χρόνο τώρα. 

Ένας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που, για μια ακόμη φορά, θα υποστεί την οργή της συριακής διπλωματίας, υποσχόμενος ότι η νίκη του συριακού λαού  -υπονοώντας  την ανατροπή του  καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ-  είναι κοντά και να  χάσουν την ελπίδα Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ