2012-05-07 08:09:13
Φωτογραφία για Βρεττανικά ΜΜΕ:η Ελλάδα απειλεί με χάος την Ευρώπη
Οι Βρετανοί αναλυτές στα ΜΜΕ της χώρας αποτιμούν το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα ως «ξεκάθαρη τιμωρία» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τονίζουν ωστόσο ότι  όπως φάνηκε και στη Γαλλία με την εκλογή Ολάντ, το αποτέλεσμα είναι κυρίως μία αντίδραση κατά μιας επιβαλλόμενης πολιτικής που θεωρείται «τιμωρητική» . Ο Γκάρντιαν κάνει λόγο για νύχτα νίκης του μπλοκ της αντι-λιτότητας.

Τα δύο βασικά θέματα ανάλυσης ως προς τις ελληνικές εκλογές είναι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και η είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής. Η ακροδεξιά άνοδος προκαλεί αίσθηση, ιδίως από τη στιγμή που όπως σχολιάζουν οι Βρετανοί το φαινόμενο καταγράφεται στη γενέτειρα της έννοιας της δημοκρατίας. Παρατηρείται ότι η Ελλάδα δε γλίτωσε από τη στροφή μερίδας του λαού κατά των μεταναστών, όπως συμβαίνει ιστορικά σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας, τις οποίες οι σχολιαστές αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό στην αυστηρή λιτότητα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρονται σε δραματική κατάρρευση του δικομματισμού που θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, αλλά και παράλληλα να προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις σε όμορες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.


Επικαλούμενη Έλληνες αναλυτές η οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό» και για μέγεθος μετατόπισης του εκλογικού σώματος που συνήθως απαιτεί μια γενιά εν μία νυκτί. Η εφημερίδα τόνιζε στην ανάλυσή της ότι ακόμα και αν προέκυπτε στην Ελλάδα κυβερνητικός συνασπισμός με απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών, θα στερούταν νομιμοποίησης αν δεν συγκέντρωνε τουλάχιστον το 40% των ψήφων.

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν ότι κέρδισε μεταξύ άλλων στη Β’ Αθηνών, περιοχή με το 12% του εκλογικού σώματος και χαμηλούς και μεσαίους εισοδηματίες, που είδαν τις μεγαλύτερες περικοπές στις απολαβές τους. Ο κ. Τσίπρας περιγράφεται ως ένας χαρισματικός 38χρονος, αλλά παρατίθενται και απόψεις επικριτών του κόμματος που καταγγέλλουν τον «επιθετικό ακτιβισμό» του και την «παλαιομοδίτικη φοιτητικού τύπου πολιτική» του.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ τονίζει ότι Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία προκάλεσαν σοκ με τις εκλογές τους στην Ευρώπη και «πέταξαν το γάντι» στην καγκελάριο Μέρκελ. «Οι αντιδράσεις κατά της λιτότητας είναι πια πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν», εκτιμά η εφημερίδα που διατυπώνει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

Αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα η Τέλεγκραφ συμπεραίνει ότι μετά τις εκλογές μένει «δυνητικά ακυβέρνητη». Γίνεται επίσης λόγος για σημείο καμπής για τη χώρα, ενώ επισημαίνεται η πόλωση και η απομάκρυνση από μετριοπαθή κόμματα τόσο προς την αριστερά όσο και προς τη δεξιά, πόλωση που «επαναφέρει μνήμες του εμφυλίου».

Οι Τάιμς εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δημιουργεί απειλή χάους στην Ευρώπη και αφήνει τη χώρα σε κίνδυνο πολιτικής παράλυσης, ενώ το BBC σημειώνει ότι η αμφίβολη πια εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων θέτει υπό αμφισβήτηση τη διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση ενδεχομένως τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στο 40% πλησιάζει η αποχή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο 40% πλησιάζει η αποχή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ