2012-05-06 12:01:11
Φωτογραφία για Το στρατηγικό βάθος Ισραήλ βρίσκεται στα δυτικά του Μαρκουλλή: Πιο κοντά με Τελ Αβίβ τα τελευταία τρία χρόνια
ΣΤΙΣστενές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στα ενεργειακά ζητήματα και τις προοπτικές που ανοίγονται για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία σ’ ολόκληρη την περιοχή, αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (ΑJC), προχθές βράδυ στην Ουάσιγκτον. Στο συνέδριο συμμετέχουν 1.200 εκπρόσωποι Εβραϊκών κοινοτήτων της Αμερικής και 50 του Εξωτερικού, ενώ εκτός της κ. Μαρκουλλή μίλησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Καναδά Γκουίντο Βέστερβελε και Τζον Μπερντ. Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων τριών χρόνων, οι οποίες -όπως υπογράμμισε- έφεραν την Κύπρο και το Ισραήλ πιο κοντά, τόσο σε οικονομικό, όσο και πολιτικό επίπεδο.

Η πρώτη αφορά στην ανακάλυψη υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


Η δεύτερη στην αίσθηση του Ισραήλ ότι το στρατηγικό του βάθος βρίσκεται στα δυτικά του. Και το τρίτο, είπε, είναι η Αραβική Άνοιξη. «Βάζοντας στην άκρη την πολιτική, το τεράστιο μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούνται για την εκμετάλλευση αυτού του υπεράκτιου θησαυρού, δημιουργεί από μόνη της μια ώθηση για μεγαλύτερη συνεργασία. Ωστόσο, «είναι επίσης μια εξέλιξη που απαιτεί μεγάλη σοφία, όραμα, και υπομονή εξ αιτίου του εύθραυστου χαρακτήρα της περιοχής και επειδή οι σημερινές αποφάσεις θα επηρεάσουν πολλές επερχόμενες γενεές».

Η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε την προσεκτική προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη δεκαετία του ‘90 και τη μεθοδική οικοδόμηση συμφωνιών με τους γείτονες (Αίγυπτος, Λίβανος, Ισραήλ), σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο και ειδικά τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Για την Κύπρο η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με τρόπους που θα ήταν επωφελείς για την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία για ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούμε με το ίδιο σθένος τη συνεργασία μας σε όλα τα σχετιζόμενα με την ενέργεια θέματα, με τους δύο άλλους κοντινούς μας γείτονες, το Λίβανο και την Αίγυπτο».

http://www.philenews.com/digital/ 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ