2012-05-01 08:38:05
Φωτογραφία για Γιατί ο Αβραμόπουλος κάνει λάθος επιμένοντας στην αύξηση της θητείας.
Η επιμονή του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες είναι λάθος! Η άποψη δεν είναι αυθαίρετη. Δεν μπορεί ο ΥΕΘΑ αβασάνιστα ,χωρίς σχέδιο ,χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις στις ελληνικές οικογένειες ,ειδικά αυτή τη περίοδο και επιπλέον χωρίς να υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία για τα επιχειρησιακά κέρδη που θα φέρει η τρίμηνη αύξηση της θητείας,να ανακοινώνει ότι θα επιμείνει σ΄ αυτή την άποψη Πάνω και πρώτα απ΄ όλα όμως δεν μπορεί όπως και οι προκάτοχοί του να προχωρούν σ΄ αυτό το μέτρο ,χωρίς να έχουν τολμήσει καν να συζητήσουν το κλείσιμο όλων των άχρηστων μονάδων και στρατοπέδων στην ενδοχώρα,οι οποίες αποτελούν “μαύρες τρύπες” που ρουφάνε προσωπικό και δισεκατομμύρια!

Φοβούμενοι το πολιτικό κόστος οι υπουργοί Άμυνας που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το ΥΕΘΑ, δεν άγγιξαν το κορυφαίο πρόβλημα των άχρηστων μονάδων,που λειτουργούν μόνο για χάρη των τοπικών οικονομικών συμφερόντων,των τοπικών βουλευτών και των στρατηγών! Το παραμύθι αυτό πρέπει να τελειώσει. Κι αν το πραγματικό συμμάζεμα των στρατοπέδων και μονάδων δεν αρκεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ,τότε ασφαλώς να συζητήσουμε την αύξηση της θητείας.


Ο σύγχρονος στρατός που άπαντες οι ΥΕΘΑ “ευαγγελίζονται” δεν απαιτεί αύξηση του όγκου του. Η αντιπαράθεση δεν θα γίνει σε πεδίο μάχης με ...αντίπαλες παρατάξεις τυφεκιοφόρων! Έχουν αλλάξει εδώ κι αιώνες αυτά. Οι στρατιώτες δεν μας ...φθάνουν,γιατί οι διάσπαρτες μονάδες-φαντάσματα “ρουφάνε” κόσμο,για να παραμένουν ανοιχτές,χωρίς να παρέχουν οποιοδήποτε ουσιαστικό έργο.

Μένουν ανοιχτές διατηρώντας σε “ενέργεια” έναν μεγάλο και δυσκίνητο στρατό τον οποίο κακά τα ψέμματα και το στρατιωτικό κατεστημένο επιθυμεί για να μην χαθούν θέσεις στρατηγών και γαλόνια.

Μένουν ανοιχτές για να “πουλάνε” ρουφέτια στους ψηφοφόρους τους οι τοπικοί βουλευτές,που σωρηδόν έκαναν οργίλες ερωτήσεις στους ΥΕΘΑ ,κάθε φορά που υπήρχε έστω και υποψία για κλείσιμο κάποιας άχρηστης στρατιωτικής μονάδας.

Μένουν ανοιχτές ,”ρουφώντας” δισεκατομμύρια για τη λειτουργία τους,την ίδια ώρα που για να παρουσιάσουμε μείωση λειτουργικών αμυντικών δαπανών κόβουμε μισθούς στελεχών που έχουν φθάσει στην ανέχεια.

Και ποια είναι η εύκολη λύση; Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας που επικαλέστηκε χθες στη συνέντευξή του στο Newsit και το Νίκο Ευαγγελάτο ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος. Εύκολη λύση για το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο όμως κι όχι για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες μέσα στην οικονομική τους εξαθλίωση πρέπει να συντηρήσουν και το παιδί στρατιώτη.Και αυτό το κόστος είναι σήμερα δυσβάσταχτο.

Δεν θα συμφωνήσουμε με τις ανόητες “πατροδοκαπηλίες” κάποιων σύμφωνα με τις οποίες “να υπηρετήσουν όσο χρειαστεί ,δεν θα πάθουν τίποτα”. Το ζητούμενο για να έχουμε πραγματικά αξιόπιστο στρατό και σε επίπεδο κληρωτών,δεν είναι να υπηρετήσουν ένα ,δύο ή τρεις μήνες παραπάνω,αλλά να αναβαθμίσουμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο την εκπαίδευση των στρατιωτών μας. Αυτό είναι το θέμα.Η ποιότητα της στρατιωτικής θητείας κι όχι μόνο η διάρκειά της. Γιατί ποιος μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι σήμερα οι στρατιώτες μας εκπαιδεύονται αρκετά ώστε να θεωρούνται πραγματικά μαχητές; Όποιος το πιστεύει μάλλον ζει αλλού. Η διασπορά εκατοντάδων μονάδων στην ενδοχώρα, απαιτεί στρατιώτες που απλά φυλάνε σκοπιά,κάνουν αγγαρείες και μένουν σ΄ όλη τους τη θητεία με τις γνώσεις της βασικής εκπαίδευσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για όλα αυτά καλό θα είναι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά το θέμα της θητείας ,πριν προχωρήσουν στις οριστικές τους αποφάσεις. Για το καλό των ΕΔ πρώτα απ΄ όλα.

www.onalert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ