2012-04-27 16:33:05
Φωτογραφία για Κατέρρευσε η κυβέρνηση της Ρουμανίας χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης
Πολιτικές αναταράξεις στη Ρουμανία με την μόλις δύο μηνών κυβέρνηση του Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου να χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου κατά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, εν μέσω μεγάλης λαϊκής οργής για τη σκληρή λιτότητα και τα κρούσματα ρουσφετολογίας και διαφθοράς. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου καλείται να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, όμως η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί μακρά και περίπλοκη, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας.

Η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής -την πρώτη κατά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου- καταγγέλλοντας ότι έχει μετατραπεί σε απειλή για το λαό της χώρας μέσα σε ένα σκηνικό λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, εξυπηρέτησης συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, πολιτικός σύμμαχος του Ουγκουρεάνου, καλείται να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, έξι μήνες πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.


Η κυβέρνηση υπό τον Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου κατηγορήθηκε κυρίως για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω της διαχείρισης δημοσίων πόρων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η κυβέρνηση υπέκυψε σε εκβιασμούς ομάδων συμφερόντων, αποδέχθηκε την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και παραχώρησε άδειες εκμετάλλευσης σημαντικών πόρων χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς διαφάνεια, παραβιάζοντας τους νόμους.

Η κυβέρνηση κατηγορείται, επίσης, ότι διέθεσε ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κομματική πελατεία. Στην πρόταση μομφής γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις «με τις οποίες μόνον η πολιτική πελατεία ωφελείται», όπως οι συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία Chevron για διερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη Ντομπρογκέα (στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρουμανίας).

Για την πτώση της κυβέρνησης χρειάζονται 231 ψήφοι υπέρ της πρότασης μομφής, και κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής στην ουκρανική Βουλή συγκεντρώθηκαν 235.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από την ψηφοφορία ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μιχάι Ραζβάν Ουγκουρεάνου έκανε λόγο για έλλειψη επιχειρημάτων στην πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

«Η πρόταση μομφής είναι στραμμένη στο παρελθόν, όχι στο μέλλον, δεν εμπεριέχει καμία ιδέα, αλλά καταστρέφει όσα έχουμε καταφέρει με προσπάθειες πολλών χρόνων» ανέφερε.

«Έχω την αίσθηση ότι επιστρέφω πίσω στο χρόνο, όταν ο σκοτεινός και ξενοφοβικός εθνικισμός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνδυαζόταν με συνθήματα, όπως 'δεν πουλάμε την πατρίδα μας'. Αισθάνομαι, ότι αν και η Ρουμανία και οι Ρουμάνοι πολίτες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συντάκτες της πρότασης απέχουν πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες, πολύ περισσότερο απ' ότι

φανταζόμουν» τόνισε.

«Οι συντάκτες της πρότασης μομφής ξεκινούν από την υπόθεση ότι μπορεί να αγοράζονται οι ψήφοι στη Ρουμανία, ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να δωροδοκούνται. Συγγνώμη, δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Παίρνω απόσταση από αυτό τον τρόπο άσκησης πολιτικής. Δεν υποτιμώ το εκλογικό σώμα της Ρουμανίας και γνωρίζω ότι η ελεύθερη βούληση είναι ιερή» προσέθεσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Επιπλέον προειδοποίησε ότι η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θα επιφέρει αποσταθεροποίηση και ότι κατατέθηκε σε ακατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς στέλνει στις αντιπροσωπείες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτονται τη χώρα το μήνυμα προσωρινής πολιτικής κατάστασης που δεν είναι προς όφελος των Ρουμάνων πολιτών.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης όσον αφορά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιρειών από την κυβέρνησή του, ο Ουγκουρεάνου υποστήριξε ότι οι πρώην κυβερνήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) ιδιωτικοποίησαν κρατικές επιχειρήσεις, όπως οι Sidex Galati, η IMGB ή η Petrom, με αντάλλαγμα ένα δολάριο.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ