2012-04-26 15:03:04
Φωτογραφία για Στην Ινδία δαιμονοποιούν τις γυναίκες- θύματα βιασμού
Συνεχίζεται ο στιγματισμός των γυναικών που πέφτουν θύματα βιασμού στην Ινδία με την κοινή γνώμη αλλά κυρίως την αστυνομία να... κατηγορεί τις ίδιες για προκλητική συμπεριφορά ή ακόμη και για ψευδείς καταγγελίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου ινδικού περιοδικού Tehelka οι 17 από τους 30 επικεφαλής αστυνομικών τμημάτων στο Δελχί - πρωτεύουσα στους βιασμούς στη χώρα - υποστηρίζουν ότι οι πλειοψηφία των καταγγελιών που έφθασε στους ίδιους ήταν ψευδής.

«Τις περισσότερες φορές είναι συναινετικό» επέμενε ένας αστυνομικός σε σειρά συνεντεύξεων που πραγματοποίησε το περιοδικό. Οταν ρωτήθηκε ποιό είναι το ποσοστό των αληθινών καταγγελιών για βιασμό, ένας άλλος αστυνομικός απάντησε 10%. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι περιπτώσεις βιασμών αγγίζουν το 1 με 2%»  είπε άλλος - λιγότερο γενναιόδωρος - σε κοντινό τμήμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αστυνομικοί επαναλαμβάνουν αναχρονιστικούς μύθους για τα θύματα βιασμού: «Δεν συμβαίνουν βιασμοί στο Δελχί χωρίς πρόκληση από τη γυναίκα».Ποια είναι η «πρόκληση»; Κατάχρηση αλκοόλ , «απρεπές» ντύσιμο, προκλητική συμπεριφορά και..
. εργασία δίπλα σε άντρες! Ο τρόπος που η αστυνομία στην Ινδία αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για βιασμό, αντανακλά μία βαθύτερη και πολύ πιο επικίνδυνη πολιτισμική νοοτροπία στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες για βιασμό εντός γάμου, όχι μόνο δεν διερευνώνται όπως πρέπει αλλά τα θύματα γελοιοποιούνται και εξευτελίζονται. Η δαιμονοποίηση των θυμάτων βιασμού είναι τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με στοιχεία, μόνο ένας στους 50 βιασμούς δηλώνεται. Από αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 30% των δραστών καταδικάζεται.

Ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία προέρχεται από μία φτωχή γυναίκα, η περίπτωσή της αμέσως αντιμετωπίζεται με προκατάληψη από τις Αρχές καθώς θεωρείται ότι προφασίζεται βιασμό για να κερδίσει χρήματα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ