2012-04-26 14:14:03
Φωτογραφία για XA: Αδιαφορία στο maximum
Γράφει ο Nίκος Χριστοδούλου

Συνεχίζονται οι αδιάφορες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο που είναι χαρακτηριστικό όλου του μήνα Απριλίου.

Η προεκλογική ανησυχία απομακρύνει τους αγοραστές με αποτέλεσμα την αδυναμία σοβαρής ανοδικής αντίδρασης και τζίρους απαξίωσης. Τα τραπεζικά αποτελέσματα δεν έδωσαν κάποιο στίγμα στην αγορά. Οι ζημιές ρεκόρ που ανακοίνωσαν, αν και αναμενόμενες σε μεγάλο βαθμό, δεν θα μπορούσαν να χαροποιήσουν τους επενδυτές και το γεγονός ότι οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη από την Παρασκευή μέχρι σήμερα δε ξεπερνούν το 5% είναι ένα θετικό στοιχείο.

Τα 18 δις ευρώ που εγγυάται το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 μεγαλύτερων τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τη βιωσιμότητα τους. Αν ισχύσει τελικά η ελάχιστη συμμετοχή κατά 10% για τους παλαιούς μετόχους για να μην κρατικοποιηθεί το management των τραπεζών οι ΑΜΚ που θα απαιτηθούν δε θα πρέπει να είναι μικρότερες των 2 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για τη διατήρηση των δεικτών στο 9% για φέτος και στο 10% από τον Ιούνιο του 2013 και θα απαιτηθούν με μια πρόχειρη εκτίμηση άλλα 4 δις ευρώ τα οποία μπορούν να καλυφθούν με


Α) Αυξήσεις μεγαλύτερες του ελαχίστου ποσοστού σε περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό, όπως π.χ, στην Alpha Bank.

B) Συμπληρωματικές κεφαλαιακές ενισχύσεις όπως η πώληση στοιχείων του ενεργητικού (π.χ. το 20-25% της Finanzbank και του Αστέρα Βουλιαγμένης για την Εθνική, ή της Αιγυπτιακής θυγατρικής για την Πειραιώς), η επαναγορά τίτλων που θα κάνει η Alpha Bank ή και η συντονισμένη μείωση του ενεργητικού τους.

Γ) Μεγαλύτερη ενίσχυση από το ΤΧΣ στη συνέχεια, ανάλογα με το αν καλυφθούν πλήρως οι ΑΜΚ, με το τι θα γίνει τελικά με την αναβαλλόμενη φορολογία και ανάλογα με την κερδοφορία του 2012 που θα εξαρτηθεί για την κάθε τράπεζα από τo κατά πόσο κατέγραψε τις ζημιές από τη Blackrock ως τώρα. Η Εθνική Τράπεζα φέρεται να είναι η μόνη που έχει ΄’καθαρίσει ΄΄ με τις συγκεκριμένες απώλειες ήδη από το 2011 και εκτός απροόπτου θα επανέλθει σε κερδοφορία το 2012.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων συγκαταλέγουμε το γεγονός ότι έγιναν και διαγραφές άλλων στοιχείων του ενεργητικού που εκκρεμούσαν με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του τραπεζικού συστήματος για πρώτη φορά την τελευταία διετία. Στα αρνητικά έκτος από τις υψηλές επισφάλειες, η δραματική μείωση των καταθέσεων και η μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ και τον ELA που θα μειωθεί ελαφρώς μετά τις αυξήσεις.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε τις τελικές ζημιές ύψους €1,37 δις από €1,01 δις που είχε ανακοινώσει προκαταρκτικά. Μετά τη μερική κάλυψη του πρόσφατου προγράμματος ενίσχυσης ο δείκτης Core Tier I διαμορφώνεται στο 6%. Αυτό σημαίνει ανάγκη για νέα κεφάλαια ύψους 750 εκ. ευρώ που εν μέρει θα καλυφθούν από private placement €237 εκ. από την κερδοφορία του 2012 και από διαχείριση του ενεργητικού. Οι πιθανότητες για νέα ΑΜΚ προς το παρόν είναι υπαρκτές αλλά ελάχιστες.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε επίσης το έλλειμμα του 2011 που όπως αναμενόταν βρέθηκε στο 9,1% και το χρέος στο τέλος του 2011 στο 165% του ΑΕΠ. Η μείωση του ελλείμματος στα €19,6 δις προήλθε κυρίως από μείωση των δαπανών ενώ τα έσοδα υστέρησαν σημαντικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Με βάση τα στοιχεία του Α τριμήνου του 2012 ο στόχος του ελλείμματος στο 6,7% του ΑΕΠ είναι δύσκολος αλλά εφικτός φτάνει να μην υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τον κίνδυνο αυτό επισείει και ο πρόεδρος της ΤτΕ που τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από ότι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση στο 5% για φέτος.

Σε αυτό το κλίμα περιμένουμε μόνο τεχνικές αντιδράσεις τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές καθώς υπάρχει γενικότερη ανησυχία για το αν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από αυτές, πράγμα σημαντικό για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αφού περίοδος χάριτος δεν υπάρχει. Ο Γενικός Δείκτης ανθίσταται λόγω κάποιων τίτλων όπως η Coca Cola 3E, ο Τιτάν, ο ΟΠΑΠ κ.α. , θεωρούμε όμως ότι οι 680 μονάδες θα δοκιμαστούν αργά ή γρήγορα καθώς δεν υπάρχει λόγος ισχυρής ανοδικής αντίδρασης πριν την 6η Μαΐου και με τους μικρούς τζίρους η ανάκτηση ακόμα και των 730 μονάδων φαντάζει δύσκολη.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ