2012-04-24 18:36:06
Φωτογραφία για Προς ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομίας
Κατά καιρούς επιχειρήθηκε να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, κάποιο ξενόφερτο οικονομικό μοντέλο. Πολιτικά πρόσωπα εξάλλου δεν δίστασαν να παρομοιάσουν την Ελλάδα, με «Δανία του Νότου», θέλοντας να προσδώσουν αξία στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις τους. Σήμερα, που η οικονομική κρίση έχει επιβάλλει τους δικούς της κανόνες, οι Έλληνες επιστρέφουν στο εγχώριο μοντέλο ανάπτυξης. Στρέφονται εκ νέου στην αγροτική και κτηνοτροφική εργασία, επαναδραστηριοποιούν μεταποιητικές μονάδες, αυξάνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες ως απόγονοι εμπόρων, ξαναστρέφονται στη ναυτιλία και αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στην περιφέρεια μας προκειμένου να πετύχουν ανάπτυξη. Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή ευνοεί την ανάπτυξη εναλλακτικών και βιολογικών καλλιεργειών. Ήδη υφίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νέες μορφές καλλιεργειών
. Απαιτείται η στήριξη των επιχειρηματιών με πρόσβαση σε ενημερωτικό υλικό, εξειδικευμένους γεωπόνους και μέσα για την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους σε νέες αγορές. Η δημιουργία εξειδικευμένων αγροτικών συνεταιρισμών θα συντελούσε στην υποβοήθηση νέων αγροτών να ενταχθούν στις καλλιέργειες αυτές, με στόχο την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων παραγωγής και την βελτίωση της τιμής πώλησης.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ή να επεκταθούν μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων, όπως το κρασί και το λάδι. Η δημιουργία προϊόντων με «ονομασία προέλευσης» τη Σάμο αποτελεί την μεγαλύτερη διαφήμιση της περιοχής στο εξωτερικό. Στόχος δεν πρέπει να είναι η μαζική παραγωγή, αλλά η παραγωγή προιόντων υψηλής ποιότητας που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής σε πωλούνται σε αισθητά υψηλές τιμές.

Ο τουρισμός μας μπορεί να επεκταθεί σε εναλλακτικές μορφές. Αναλογικά με τη σημαντικότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων στο νησί μας, αυτά είναι σχεδόν άγνωστα στους επισκέπτες και αυτό είναι σαφές να συγκρίνει κανείς τους ετήσιους επισκέπτες συγκριτικά με τον αριθμό επισκεπτών στο Ευπάλειο Όρυγμα. Μορφές αγροτουρισμού, οινοτουρισμού και γευσιγνωσίας γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στη Δυτική Ευρώπη διαμορφώνοντας μία βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά και πολλά άλλα, απαιτείται θέληση και προσπάθεια. Απαιτείται πολιτική ηγεσία με όραμα, άνθρωποι με όρεξη για δουλειά και επαγγελματίες που θα έχουν διάθεση να ακούσουν νέες προτάσεις πριν απορρίψουν. Γιατί έχουμε το κακό συνήθειο σαν λαός να απορρίπτουμε εύκολα το νέο και μόνο όταν οι εξελίξεις μας ξεπεράσουν να σπεύδουμε με πρόχειρες επιδιορθώσεις να υιοθετήσουμε ιδέες. Πιστεύω ακράδαντα πως τώρα είναι η ώρα να κάνουμε όλοι μαζί μία ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

Συντάκτης: Μάνος Λογοθέτης/υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στο νομό Σάμου
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ