2012-04-24 13:34:05
Φωτογραφία για Πολιτική ανασυγκρότηση στη Γαλλία: η περίπτωση του Εθνικού Μετώπου
Οι δημοσκόποι εξεπλάγησαν από το αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου 2012. Πράγματι πέτυχε να συγκεντρώσει στο όνομά της 6.421.773 πολίτες, to υψηλότερο ποσοτό που πέτυχε ποτέ το Εθνικό Μέτωπο.

Από τη μία πλευρά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρούν τη μετάλλαξη αυτού του κόμματος ως καθαρά διακοσμητική και εξακολουθούν να το χαρακτηρίζουν ως άκρα δεξιά, από την άλλη διασφαλίζουν ότι οι εκλογείς του θα μοιραστούν στο δεύτερο γύρο περίπου ίσια μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς, όπως θα το έκανε ένα πραγματικό δημοκρατικό κόμμα.

Φαίνεται ότι το ΕΜ προοδεύει σταθερά από τα μέσα της δεκαετίας του '80, παρά ένα ατυχήμα στη διαδρομή του. Η υποχώρηση του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007 εξηγείται από τη διαρροή μέρους του εκλογικού σώματος του προς τον Νικολά Σαρκοζί. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών φαινόταν, δικαίως, σε θέση να μπορεί να ασκήσει την εξουσία, και ίσως να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν αμέσως από αυτόν. Ψήφισαν μαζικά υπέρ της Μαρίν Λεπέν αυτή την Κυριακή.


Εάν η ανάλυση των δημοσκοπών και των μέσων ενημέρωσης είναι ακριβής, αυτοί οι ψηφοφόροι θα δώσουν πάλι την ψήφο τους στον Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο, που θα μπορούσε να εκλεγεί (ο όρος αυτός δεν αρκεί, αλλά απαιτείται).

Αλλά αν κάνουν λάθος για την μετάλλαξη του ΕΠ, από εκδικητικό κόμμα των ηττημένων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και των θυμάτων των αποικιακών πολέμων σε αντιπολιτευτικό κόμμα κατά της επικρατούσας ολιγαρχίας είναι πραγματική, όπως το ισχυρίζονται οι Λεπέν, πατέρας και κόρη, τότε αυτοί οι ψήφοι θα λείψουν από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα ηττηθεί.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πρώτου γύρου, η Μαρίν Λεπέν ταλαντεύθηκε μεταξύ δύο πολιτικών. Από τη μία πλευρά, προάσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας, από την άλλη, υπερασπίστηκε μια σοβινιστική αντίληψη της ταυτότητας της.

Μεγάλος αριθμός πολιτών που ψήφισαν Όχι στο δημοψήφισμα του 2005 για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θεωρεί ότι το σημερινό ΕΠ είναι μόνο μια αποδυναμωμένη εκδοχή του ξενόφοβου κόμματος του χθες και το καταψήφισαν, κυρίως υπέρ του Αριστερού Μετώπου του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Αυτή η δεξαμενή ψήφων ήταν ωστόσο τεράστια, δεδομένου ότι το Όχι είχε συγκεντρώσει 15.449.508 ψήφους.

Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΕΠ στο δεύτερο γύρο, θα μας επιτρέψει να μάθουμε αν αυτό το κόμμα είναι μόνο περιστασιακός καταλύτης μιας ψήφου διαμαρτυρίας ή έγινε μια αντιπολιτευτική δύναμη έναντι του κυρίαρχου συστήματος, όπως το ισχυρίστηκε η Μαρίν Λεπέν την Κυριακή το βράδυ.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ