2012-04-24 13:33:13
Φωτογραφία για Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ:  Κερδήθηκε μια μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται
Στη σημερινή 79η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Διοικητής κ. Γεώργιος Α. Προβόπουλος παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση για την ελληνική οικονομία για το έτος 2011.

Ύφεση κοντά στο 5% βλέπει για φέτος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενώ για την ανεργία εκτιμά πως θα υπερβεί το 19% έναντι 17,7% πέρυσι.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ τη διετία 2010–2011 μειώθηκαν οι μισθοί κατά 7,9%, «συμβάλλοντας στην κατά 10,5% βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Ο διοικητής εκτίμησε στην ομιλία του ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ανακτηθεί ακόμη και τα ¾ της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε σε ολιγωρίες και παρελκυστική τακτική που πολλαπλασίασε το κόστος προσαρμογής, ενώ ταυτόχρονα βάθυνε και παρέτεινε την ύφεση.


Μετά το PSI ωστόσο, πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα ελπιδοφόρα αφετηρία. «Κερδήθηκε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «απαιτείται κοινωνική και πολιτική συμφωνία στο μείζον, που είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και η ανάπτυξη».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσε μεγάλη σημασία στην ύφεση η οποία, όπως είπε, «επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες κα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο».

Κατέγραψε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ενώ εκτίμησε ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος θα συμβάλει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι η βελτίωση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων είναι εφικτή. Σε πρώτη φάση, είπε, θα μπορούν να επανέλθουν στις τραπεζικές καταθέσεις αποθησαυρισμένα τραπεζογραμμάτια ύψους 10 – 15 δισ. ευρώ και ακολούθως να ενθαρρυνθεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων.

Επεσήμανε ότι «η ελληνική οικονομία καλείται να κάνει σταθερά βήματα προόδου. Απαιτείται γι΄ αυτό πλήρης ετοιμότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα της μετεκλογικής περιόδου, ώστε να κερδηθεί ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα, αρχίζοντας από την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου κράτους, που θα υπηρετεί ταυτόχρονα την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών και την κοινωνική συνοχή».

Για τις τράπεζες, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι βαρύνονται τόσο από το PSI όσο και από την παρατεταμένη ύφεση και στόχος πρέπει να είναι ένα υγιές και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.

Στο δημοσιονομικό πεδίο σημείωσε ότι οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν μεν, αλλά λιγότερο από ότι αναμενόταν εξαιτίας των αυξημένων χορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην έκθεση ειδική αναφορά γίνεται για την πορεία της φτώχειας στην Ελλάδα, η οποία όπως σημειώνεται, φαίνεται να μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους προς τα νέα ζευγάρια με παιδιά. Σε αυτή την κατηγορία, το 22,3% ζει σε συνθήκες φτώχειας έναντι 19,3% το 2005. Όπως επισημαίνεται «η ανεργία έχει πλέον πλήξει και τον πιο σκληρό πυρήνα του κοινωνικού ιστού, καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν αρχηγοί νοικοκυριού έχει αυξηθεί περισσότερο από 5% την τελευταία τριετία».

Προβλέψεις των βασικών μεγεθών για το 2012

-Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι το 2011, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

-Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί εφέτος σε σύγκριση με το 2011 και θα υπερβεί το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.

-Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με

την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια.

- Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

-Τέλος, η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχίζεται το 2012 και ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ