2012-04-24 13:17:03
Φωτογραφία για Ισχυρούς δεσμούς με τη Βόρειο Κορέα υπόσχεται η Κίνα
Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, υποσχέθηκε να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Βόρειο Κορέα, παρά την δυσαρέσκεια που επικρατεί σε Σεούλ, Τόκιο και σε χώρες της Δύσης για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Ο Χου Τζιντάο είπε σε ανώτερο αξιωματούχο της Βόρειας Κορέας που επισκέφθηκε το Πεκίνο ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση «της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Μιλώντας στην διάρκεια μιας συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας, ο Χου κάλεσε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία των δύο συμμαχικών κρατών, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο αποτελεί τον μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και κύρια πηγή οικονομικής υποστήριξης για το απομονωμένο κράτος.

«Θα ενισχύσουμε τους στρατηγικούς δεσμούς και το συντονισμό σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά θέματα με σκοπό να διασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο» φέρεται ότι δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.


Το δημοσίευμα του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν αναφέρθηκε σαφώς στην εκτόξευση του πυραύλου· πάντως, το Πεκίνο εξέφρασε διαμαρτυρίες για την κίνηση της Πιονγιάνγκ.

Η τοποθέτηση του Κινέζου ηγέτη σημειώνεται μετά την εκτόξευση την 13η Απριλίου ενός πυραύλου που σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ επρόκειτο να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης, αλλά σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα αποτελούσε μια συγκαλυμμένη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Ο πύραυλος διαλύθηκε και συνετρίβη μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Οι ΗΠΑ και άλλες πλευρές θεώρησαν ότι η εκτόξευση παραβίασε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την ενέργεια αυτή και ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσει τις υφιστάμενες κυρώσεις.

Στη συνάντηση της Δευτέρας ο Χου εξήρε το νέο ηγέτη της Βόρειος Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα επιτεύγματα.

Μετά την εκτόξευση και την ακύρωση της συμφωνίας παροχής επισιτιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, η Βόρειος Κορέα προανήγγειλε ότι θα προβεί και σε νέες πυρηνικές δοκιμές.

Νοτιοκορεάτικη εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στη Σεούλ, ανέφερε το Σάββατο ότι η Βόρειος Κορέα ενδέχεται να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την τρίτη της πυρηνική δοκιμή ακόμα κι εντός δύο εβδομάδων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ