2012-04-23 23:35:02
Φωτογραφία για ΟΝΝΕΔ | Χάρτα Νέων 2012 - Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προτάσεων για το περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ν. Χαλκηδόνα
Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης από το πετρέλαιο. Ο βαθμός της ενεργειακής εξάρτησης είναι σημαντικός διότι η εισαγόμενη ενέργεια έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος το οποίο επιβαρύνει την εγχώρια οικονομία.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό με την αντικατάσταση ορισμένων ενεργειακών πόρων με εναλλακτικές μορφές οι οποίες υπάρχουν στο εσωτερικό της επικράτειας και μπορούν να αξιοποιηθούν όντας παράλληλα φιλικές στο περιβάλλον.

Η πρόκληση για τη χώρα μας είναι να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο Αειφόρας Ανάπτυξης το οποίο θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ηλιακή, Αιολική, Υδροηλεκτρική, είναι μερικές από εκείνες οι οποίες είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτή τη λογική, καταθέσαμε σήμερα στον Α' Βρεφονηπιακό και Παιδικό σταθμό της Νέας Χαλκηδόνας τις προτάσεις της “Χάρτας Νέων 2012” για το Περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε ξενάγηση στην “πράσινη ταράτσα” του κτιρίου. 


Συγκεκριμένα προτείνουμε:  Για την διασφάλιση της προσφοράς ενέργειας, την προστασία του Περιβάλλοντος και την ενίσχυση του οικονομικού ανταγωνισμού κρίνεται σκόπιμο η Ελλάδα να χαράξει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό για το μείγμα των ενεργειακών καυσίμων που χρησιμοποιεί με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι το 2050 και την ανάπτυξη πράσινων πηγών ενέργειας και πράσινων θέσεων εργασίας.

 Αν και η διαδικασία έκδοσης αδειών για τη λειτουργία ενός έργου ΑΠΕ έχει βελτιωθεί με πρόσφατες κανονιστικές παρεμβάσεις, οι γραφειοκρατικές δυσχέρειες και οι ελλείψεις γενικών υποδομών εξακολουθούν να αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για την περαιτέρω διείσδυση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Απαιτείται λοιπόν:

1. Χρονική μείωση της αδειοδοτικής διαδικασίας

2. Θέσπιση ενιαίου πλαισίου αδειοδότησης με αντικειμενικούς κανόνες που θα ισχύουν για όλους.

3. Δημιουργία – Ολοκλήρωση βασικών υποδομών του Ελληνικού κράτους (π.χ. δασολόγιο, κτηματολόγιο, ειδικά χωροταξικά σχέδια, προσβάσιμη από όλους πληροφορία για χρήσεις γής)

4. Επαρκή στελέχωση και πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αδειοδότηση υπηρεσιών

5. Μείωση του αριθμού των εμπλεκόμενων φορέων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης Α.Π.Ε.

 Αλλαγή των πολεοδομικών κανονισμών και την παράλληλη τεχνική και οικονομική υποστήριξη, ώστε σταδιακά όλα τα νεόδμητα κτίρια να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από α) την αξιοποίηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων γνώσεων και τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και αιώνες β) την αναβαθμισμένη θερμική συμπεριφορά των κτιρίων γ) την αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση – δροσισμό καθώς και δ) την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή μικρών αιολικών συστημάτων  ηλεκτροπαραγωγής.

 Ένα από τα κύρια εμπόδια διείσδυσης των ΑΠΕ (κυρίως της αιολικής ενέργειας) θεωρείται το ανεπαρκές δίκτυο μεταφοράς της παραγωγής των ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν αναγκαία έργα μεταφοράς νέα ή συμπληρωματικά. 

 Σημαντική είναι η ορθή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα οφέλη της χρήσης των Α.Π.Ε. και των όποιων επιπτώσεων που μπορεί να έχει η δημιουργία εγκαταστάσεων. Στόχος είναι η αποφυγή υποκινούμενων και υποκειμενικών αντιδράσεων (βλ. οπτική όχληση) 

 Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης αλλά και ένταξη Περιβαλλοντικής Παιδείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ