2012-04-22 01:41:00
Φωτογραφία για ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ: 12 αστυνομικοί κατηγορούμενοι για δωροδοκία
του Κώστα Καντούρη*

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν δώδεκα νυν και πρώην αστυνομικοί, οι οποίοι φέρονται ότι για διάστημα ενός χρόνου είχαν στήσει δίκτυο συνεργασίας με ιδιοκτήτες καταστημάτων με «φρουτάκια» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τους οποίους ειδοποιούσαν για επικείμενους ελέγχους συναδέλφων τους με αντάλλαγμα  1.000 ευρώ!!

Σε βάρος των αστυνομικών ο 3ος ειδικός ανακριτής Θεσσαλονίκης Κώστας Αλεξίου απήγγειλε κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παθητική δωροδοκία. Στην ίδια δικογραφία κατηγορούμενοι είναι και τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας. Και οι 15 κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν να απολογηθούν στα μέσα Μαΐου.

Η υπόθεση, που είχε προκαλέσει θόρυβο στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύφτηκε ύστερα από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες άλλων καταστηματαρχών στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ. Μάλιστα οι «αδιάφθοροι», εκτός των καταγγελιών, κατέγραψαν στο διάστημα της έρευνας κινήσεις συγκεκριμένων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ειδοποιούσαν άλλους καταστηματάρχες, επειδή κλιμάκια ελέγχων είχε προγραμματιστεί να επισκεφτούν το κατάστημα με «φρουτάκια», με συνέπεια να αποφεύγουν τους ελέγχους.


Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των αστυνομικών και των ιδιωτών, από τις 8 Μαΐου 2007 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου του 2008 οι δώδεκα αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν στα αστυνομικά τμήματα της Ανάληψης και της Καλαμαριάς, απέτρεψαν τη βεβαίωση παραβάσεων σε καταστήματα με «φρουτάκια» της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έρευνας στον ανακριτή επιβεβαίωσαν τα καταγγελλόμενα επτά συγκεκριμένα πρόσωπα, που μιλούν για «επιλεκτική διαδικασία αυτοφώρου» σε βάρος ιδιοκτητών έξι συγκεκριμένων καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτης που κατήγγειλε επώνυμα υποστήριξε ότι στο κατάστημά του γίνονταν έλεγχοι ανά τριήμερο και ο ίδιος ή συνεργάτες του οδηγούνταν στο αυτόφωρο, όταν σε γειτονικό η αστυνομία είτε δεν πλησίαζε είτε όταν το επισκεπτόταν ήταν... κλειστό! Πάντως στη δικογραφία περιλαμβάνονται και καταγγελίες προσώπων, τα οποία έδωσαν ψευδή στοιχεία και τηλεφωνούσαν από κινητά τηλέφωνα τρίτων, για να μην αποκαλυφτούν οι ταυτότητές τους.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τις εσωτερικές υποθέσεις και την άσκηση ποινικών διώξεων στους αστυνομικούς, με απόφαση του αρχηγού είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μετακινηθεί από τις θέσεις τους. Οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει άγνοια για όσα τους αποδίδονταν, όπως τουλάχιστον είπαν κατά τη διάρκεια των προανακριτικών απολογιών τους. Αρκετοί εκ των εμπλεκομένων έχουν ήδη αποστρατευτεί.

*στην εφημερίδα Μακεδονία
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ