2012-04-21 23:32:06
Φωτογραφία για Σαμαράς: Γιατί στήριξα την Κυβέρνηση Παπαδήμου
Προσωπικήδημόσια εξομολόγηση για τη συμμετοχή το ναι στην κυβέρνηση Παπαδήμου -Εξηγήσεις για τα μέτρα της επόμενης ημέρας

Με διμέτωπη επίθεση και προς τα δεξιά και προς τααριστερά της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς τηνπροεκλογική του εκστρατεία, προσπαθώντας να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας στοκομματικό ακροατήριο και να αυξήσει τη χαμηλή συσπείρωση. 

Ο κ. Σαμαράς από το κλειστό γυμναστήριο της Θήβας, δεύτερο σταθμό τωνπεριοδειών του στην περιφέρεια, επιτέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, λίγες ώρεςπριν παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα, το Ζάππειο ΙΙΙ, το πρωί τηςΚυριακής, στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ ζήτησε και πάλι καθαρήεντολή για να κυβερνήσει.

Για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς έβαλε ένα νέο δίλημμα στην πορεία προς τις εκλογέςπου δεν είχε τεθεί ανοικτά έως τώρα: «Ποιος θέλετε να διαπραγματεύεται με τουςδανειστές μας; Εμείς που από την αρχή επιμέναμε για Ανάκαμψη και δώσαμε μάχηγι’ αυτό; Ή εκείνοι που υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν και ύστερα έχασαν τον έλεγχοκι έπεσαν έξω σε όλα» είπε χαρακτηριστικά. 


«Ο κ. Βενιζέλος γυρνά δεξιά και αριστερά και με κατηγορεί. Ο τελευταίος πουμπορεί να με κατηγορήσει για εξουσιομανία είναι ο κ. Βενιζέλος» τόνισε μεένταση ο κ. Σαμαράς και θύμισε την προσωπική του πολιτική διαδρομή, ειδικά μετάτο 1996, συνεχίζοντας: «Έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου γιατί δεν συμβιβάστηκα με τησυνείδησή μου. Δεν υπερασπίστηκα ποτέ κάτι με το οποίο διαφωνούσα, για ναπαραμείνω «μέσα σε όλα». Ούτε παριστάνω εκ των υστέρων ότι διαφωνούσα με κάτιπου λίγο πριν υπερασπιζόμουν με πάθος…».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ταύτισε πλήρως τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο είπε ότιυποκρίνεται τον ανεύθυνο και ας είναι ο πρώτος υπεύθυνος, με τον πρώηνΠρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. 

«Ο διαχειριστής της οικονομίας, ο οικονομικός επιτελάρχης του κ. Παπανδρέου,που κάνει ότι δεν είδε , δεν ήξερε, δεν άκουσε. Όμως ο Ελληνικός λαός και έζησεκαι βίωσε και έπαθε… Από την Πολιτική του δίδυμου Παπανδρέου-Βενιζέλου» ανέφερεκαι συμπλήρωσε με νόημα και για την επόμενη μέρα των εκλογών: «Τώρα ζητούνσυγγνώμη, φτάνει να μην χάσουν την εξουσία. Και δεν μπορούν να το χωνέψουν. Δενμπορούν να χωνέψουν ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την Πρωθυπουργία! Τουςκαταλαβαίνω…Έχουν το άγχος ότι χάνουν την εξουσία!».

Ο βασικός ιδεολογικός αντίπαλος για τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά είναι πλέον ηΑριστερά και τα κόμματά τους, για τα οποία είπε πως πρέπει να καταλάβουν ότιτελείωσε η εποχή της ιδεολογικής τους τρομοκρατίας. 

«Ο κόσμος τους κατάλαβε: έδιωξαν επενδύσεις, έδιωξαν επιχειρήσεις προστάτεψανκουκουλοφόρους, διέλυσαν τις πόλεις με καθημερινές πορείες. Ο κόσμος γύρισεστις δικές μας ιδέες, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, των ευκαιριών, τηςαξιοκρατίας και της δικαιοσύνης» είπε, θέλοντας να πείσει ότι η Ν.Δ. έχει τηνιδεολογική κυριαρχία, δείχνοντας ουσιαστικά και το πώς θα αντιμετωπίσει τηνΑριστερά μετά τις εκλογές εάν είναι νικητής. 

Στο στόχαστρό του βρέθηκαν και τα άλλα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου, για ταοποία σημείωσε ότι εκμεταλλευόμενα την απελπισία του κόσμου, δίνουν σωσίβιο στοΠαΣοΚ που καταρρέει και είπε με έμφαση, επενδύοντας στη λογική της «χαμένηςψήφου»: «Ψήφος σε αυτούς είναι πολιτική ασυλία και φιλί ζωής στο ΠαΣοΚ».

Η ζυγαριά του Σαμαρά

Ιδιαίτερη σημασία είχε η προσπάθεια που έκανε για πρώτη φορά σε τόσο δραματικότόνο, να εξηγήσει ο κ. Σαμαράς πως πήρε την προσωπική απόφαση να συμμετάσχει ηΝ.Δ. και να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. 

Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι έζησε στη ζωή του δραματικά διλήμματα, αλλά σαν αυτόπου βίωσε τον περασμένο Νοέμβριο, πριν πει το ναι στην κυβέρνηση συνεργασίας,ποτέ και δικαιολόγησε και τις αντιδράσεις της κομματικής βάσης. 

«Όποιος νομίζει ότι ήταν εύκολο, είναι πολύ γελασμένος. Έζησα στη ζωή μουδραματικά διλήμματα, αλλά σαν αυτό ποτέ… Είχα μπροστά μου μια ζυγαριά: Στην μιαπλευρά της ζυγαριάς ήσασταν εσείς: Που θέλατε εκείνη τη στιγμή - και δικαίως -να αντισταθούμε σε όσους μας διέσυραν και μας προσέβαλαν και μας έφεραν μέσα σεδύο χρόνια σε τέτοια απελπισία. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς ήσασταν… πάλιεσείς! Όλος ο Ελληνικός λαός…» είπε και συνέχισε: «Εκλογές εκείνη την ώρα χωρίςκούρεμα του χρέους, σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, μπορούσαν να τινάξουνστον αέρα τη χώρα, την προοπτική της, το μέλλον των παιδιών μας, τα πάντα».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ ήταν ορατή όσο ποτέ και υποστήριξεπως με την κίνησή του να πει το ναι, πραγματοποίησε τις δυο μεγάλες υποσχέσειςτου: να υπάρξει το «κούρεμα» και να γίνουν οι πρόωρες εκλογές, ενώ επανέλαβε–κάτι που κάνει μονότονα- πως διατήρησε την αντίρρησή του στη λάθος συνταγή καιτο διεμήνυσε στην Ευρώπη, ενώ επέμεινε πως οι δανειστές έχουν δεχθεί τηντροποποίηση των όρων που ζητεί. 

Όχι περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του στο οικονομικό τουπρόγραμμα και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στον 13ο και14ο μισθό και υπερασπίστηκε την ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις τηνεπομένη των εκλογών. 

«Δεν θα κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός! Θα αγωνιστώ, πάση θυσία, να μην κοπούνάλλο τα εισοδήματα των ανθρώπων. Αυτό θα χειροτέρευε την ύφεση, θαπολλαπλασίαζε ανέργους και λουκέτα» ανέφερε. 

Σχετικά με τα μέτρα του Ιουνίου, που προβλέπουν 11 δισεκατομμύρια πρόσθετεςπερικοπές, σημείωσε πως θα κοπεί σπατάλη που υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό.«Πάνω από 18 δισεκατομμύρια περικοπές σπατάλης είχαμε εντοπίσει από πέρσι,χωρίς να αγγίξουμε μισθούς και συντάξεις…Το ΠαΣοΚ πετσόκοψε μισθούς καισυντάξεις, ενώ άφησε άθικτη τη σπατάλη. Εμείς χτυπάμε καίρια τη σπατάλη – καιτη φοροδιαφυγή – για να προστατέψουμε τα εισοδήματα των απλών ανθρώπων» είπε. 

Επανέλαβε ότι οι υποσχέσεις που έχει δώσει και θα τηρηθούν άμεσα είναι: Νααποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις που κόπηκαν. Να αποκαταστήσει ταπολυτεκνικά επιδόματα που κόπηκαν. Και να δοθεί το εξισωτικό επίδομα στουςκτηνοτρόφους. 

«Συνολικό κόστος 550 εκατομμύρια. Κι έχουμε βρει τα απαραίτητα ισοδύναμα μέτρα.Είναι το πρώτο που θα ζητήσω να τροποποιήσουμε» υπογράμμισε και δεσμεύτηκε ότιθα ληφθούν και μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο τοτραπεζικό σύστημα. 

Επίσης, ο κ. Σαμαράς απάντησε και πως θα αναθερμανθεί η οικονομία και σημείωσεπως αυτό θα γίνει με τρεις τρόπους και τους περιέγραψε ως εξής: 

«Πρώτον, με τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. 14,5 δισεκατομμύρια και τα έχουνκαι κάθονται! Θα τα ξεμπλοκάρουμε. Δεύτερον, με ρευστότητα που θα παλέψουμε ναβρεθεί για το τραπεζικό σύστημα. Και μπορεί να βρεθεί, μόλις επανακεφαλαιοποιηθείτο τραπεζικό μας σύστημα, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.Τρίτον,με καταβολή των χρημάτων που χρωστάει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις. Απόεπιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εξαγωγές κλπ. Κι αυτό είναι συμφωνημένο να γίνει ως τατέλη του χρόνου».

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ