2012-04-21 23:11:04
Φωτογραφία για Έρχεται το τέλος για Κυπριακές Αερογραμμές;
Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε κουραστεί εδώ και τόσα χρόνια να γράφουμε πως οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι σε κρίσιμη κατάσταση και πως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κηρύξουν πτώχευση...Μάλιστα, γράψε – γράψε συνέχεια για «κρίσιμη κατάσταση», κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε όπως το παραμύθι με το βοσκό τον ψεύτη. Όμως, και αυτή είναι η αλήθεια, σήμερα η εταιρεία παραείναι σε αρκετά κρίσιμη κατάσταση, τα ταμεία της είναι μείον και αν δεν εγκριθεί η ενίσχυσή της με τα 45 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα πως δεν θα βγάλει τη χρονιά αυτή. 

Είναι τέτοια τραγική η κατάστασή της, που αναγκάστηκε χθες ο ίδιος ο εκτελεστικός της πρόεδρος Γιώργος Μαυρόκωστας να αρθρογραφήσει (δέστε σελίδα 58), προσπαθώντας να πείσει τις συντεχνίες να δεχτούν και άλλες αιματηρές περικοπές στους μισθούς τους, ώστε η εταιρεία να καταστεί ανταγωνιστική.


Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΑ. 

Η κίνηση αυτή του κ. Μαυρόκωστα έχει μεγάλη σημασία, για τον εξής λόγο: Αυτές τις μέρες παρατηρούμε μια άγρια σύγκρουση των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών με την εταιρεία, αναφορικά με την απόφαση της τελευταίας να συνεχίσει μονομερώς και κατά το 2012 την περικοπή των μισθών κατά 9%. Οι συντεχνίες, με εξαίρεση τη συντεχνία των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ, έχουν αποδεχτεί, έστω και με μουρμουρητά, τη συνέχιση της αποκοπής του 9%, όμως υπάρχει και ένα άλλο δεδομένο που δεν γνωρίζουν: Στο στρατηγικό σχέδιο που ετοίμασε αυτές τις μέρες η εταιρεία, και το οποίο υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να σταλθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπονται και νέες περικοπές στους μισθούς, πέραν του 9%!

Και προφανώς για να προλάβει τις αντιδράσεις ο κ. Μαυρόκωστας στο άρθρο του, τονίζοντας τη σημασία της ανταγωνιστικότητας, αναφέρει. «Είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος. Και δυστυχώς δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστες τις απολαβές και τα ωφελήματα του προσωπικού από το οποίο απαιτούνται θυσίες. Είναι όμως η μόνη διέξοδος για να προσπελαστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί ο στόχος της επιβίωσης, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρόκωστας, υποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο στις συντεχνίες πως πρέπει να δεχτούν - πέραν του 9% - και άλλες περικοπές.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ. 

Αυτή η κίνηση της εταιρείας στην ουσία τορπιλίζει και τη μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τις δύο πλευρές. Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση της κ. υπουργού προνοεί κλιμακωτές περικοπές στους μηνιαίους μισθούς από 1.1.2012 μέχρι 31.12.2013, ως εξής: Από €0 έως €1500 ευρώ, καμιά αποκοπή. Από €1501 έως €3000, αποκοπή 3%. Από €3001 έως €5000, αποκοπή 5%. Από €5001 και άνω, αποκοπή 7,5%.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι συντεχνίες θα δεχτούν και αυτές τις επιπρόσθετες περικοπές, τη στιγμή που για να δεχτούν το 9% απείλησαν με απεργιακά μέτρα και ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα για διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, για τα οποία δεν πήραν καμιά απάντηση... Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα κατά πόσο η Βουλή θα εγκρίνει την κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών, με αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Τα κόμματα έχουν ανακοινώσει πως για να εγκρίνουν τη διάθεση του τεράστιου αυτού ποσού θα πρέπει να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ώστε να μπορέσει η εταιρεία μαζί και με την ενίσχυσή της από το κράτος να καταστεί βιώσιμη. Όμως, μέχρι στιγμής για στρατηγικό επενδυτή ακούμε και στρατηγικό επενδυτή δεν βλέπουμε. Πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες, από το Ισραήλ, από τη Ρωσία κλπ προφορικά έδειξαν ενδιαφέρον, αλλά στην πράξη δεν υπέβαλαν οποιαδήποτε προσφορά (η εταιρεία του Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον της).

Η ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. 

Όπως προαναφέραμε, οι συντεχνίες, με εξαίρεση τους πιλότους, χθες απάντησαν θετικά στη μεσολαβητική πρόταση της κ. υπουργού. Η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, όμως, δεν το έπραξε. Και αυτό σημαίνει πολλά... Και έχει ενδιαφέρον πώς θα απαντήσει η εταιρεία, μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Γιατί όταν θέσει στο τραπέζι και τις νέες περικοπές στους μισθούς πέραν του 9%, οι συντεχνίες θα γίνουν ...μπουρλότο. Πάντως, από πλευράς της η υπουργός Εργασίας δήλωσε χθες πως «θα πρέπει να αναμένω την απάντηση όλων των εμπλεκομένων για να αποφασίσω τα επόμενα βήματά μου».

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ. 

Την κρισιμότητα της κατάστασης των Κυπριακών Αερογραμμών περιέγραψε χθες ο γενικός γραμματέας της ΣΥΝΥΚΑ, Ανδρέας Πιερίδης. Προειδοποίησε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει για την εταιρεία, πως η εταιρεία είναι στον αέρα και πως η διεύθυνση δεν κάνει τίποτε για να βγάλει την εταιρεία από τα αδιέξοδα. Επίσης κατηγόρησε και την κυβέρνηση για απραξία, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Η αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας έπρεπε να γίνει από χθες. Αντί τούτου η κυβέρνηση αναμένοντας την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή δεν έχει ακόμη ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ