2012-04-21 22:30:03
Φωτογραφία για ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Απόρρητο» το αεροπλάνο Χριστόφια
Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για το ιδιωτικό αεροπλάνο που ενοικιάζει ο πρόεδρος Χριστόφιας από την εταιρεία Net jet για τις μετακινήσεις του ιδίου και των υπουργών στο εξωτερικό, κάνει η γενική ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην ετήσια έκθεσή της για το... 2010, αναφορικά με το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου: Όπως αναφέρει, η ενοικίαση του προεδρικού αεροπλάνου κρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο απόρρητη και γι' αυτό παρακάμφθηκε η σχετική νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Καταγγελία που επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετικό σημείωμά του που κατέθεσε αυτές τις μέρες στη Βουλή, ενόψει της συζήτησης του θέματος.

ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΑΛΑΣΑΜΕ. Αυτή η αποκάλυψη ρίχνει φως στο ερώτημα γιατί η ενοικίαση του αεροσκάφους κρίθηκε μυστική. Μάλιστα, αν η «Αλήθεια» δεν αποκάλυπτε το καλοκαίρι του 2010 την εκμίσθωση του προεδρικού αεροσκάφους, κανείς δεν θα το γνώριζε, αφού η κυβέρνηση για να μη διαρρεύσει το γεγονός κατέβαλλε το σχετικό ενοίκιο από άλλο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού, που αφορούσε την αγορά ...ανέγερσης κατοικίας! Μετά την αποκάλυψή μας, η Βουλή δέσμευσε τα σχετικά κονδύλια και έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάει στη Βουλή και να ζητήσει την αποδέσμευση του κονδυλίου για την ενοικίαση του προεδρικού αεροπλάνου.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΕΓΚΤΡΙΑ
. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το υπουργείο Οικονομικών (για το 2010) η γενική ελέγκτρια αναφέρει: «Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του με ημερομηνία 5.8.2009 (Αρ. αποφ. 69.247Α), με βάση τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 11 του περί Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών και για Συναφή Θέματα Νόμου του 2006, αποφάσισε να εξαιρέσει από την εφαρμογή του νόμου τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών για τη μεταφορά αεροπορικώς του προέδρου της Δημοκρατίας από και προς το εξωτερικό, καθώς και των προσώπων που θα τον συνοδεύουν, χαρακτηρίζοντάς την ως απόρρητη και θεωρώντας ότι η εκτέλεσή της πρέπει να διέπεται από ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για τη μεταφορά του προέδρου και της συνοδείας του από και προς το εξωτερικό στα πλαίσια των πιο πάνω συμβάσεων από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 δαπανήθηκε το ποσό των €719.813, ωστόσο αναμένεται συμφιλίωση μεταξύ των οικονομικών προνοιών των συμβάσεων και της εν λόγω δαπάνης. Η Υπηρεσία μας ζήτησε όπως πληροφορηθεί κατά πόσο συνεχίζεται η παροχή/εξασφάλιση των εν λόγω υπηρεσιών, αν έχουν υπογραφεί και πόσες σχετικές συμβάσεις καθώς και το σχετικό κονδύλι χρέωσης της δαπάνης εάν η χρήση συνεχίζεται».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Σχολιάζοντας τις πιο πάνω παρατηρήσεις της γενικής ελέγκτριας, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών στο σημείωμά του που απέστειλε στη Βουλή, ενόψει της συζήτησης του θέματος την ερχόμενη Τρίτη, αναφέρει: «Έχουν υπογραφεί δύο συμβάσεις για την αγορά συγκεκριμένου αριθμού ωρών πτήσεων. Για το 2011 η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει αποδεσμεύσει το σχετικό ποσό κάτω από το άρθρο 03583 που βρίσκεται κάτω από το Κεφάλαιο Προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο' και για το λόγο αυτό δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση» (σημείωση «Αλήθειας»: Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Φεβρουάριο η Βουλή αποδέσμευσε το κονδύλι για το 2012, αφού δέχτηκε το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η εκμίσθωση του ιδιωτικού αεροπλάνου από τον πρόεδρο Χριστόφια κρίνεται αναγκαία λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που θα έχει ως εκ της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία).

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η γενική ελέγκτρια αναφέρει πως: «Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη συνεδρία του με ημερομηνία 5.8.2009 (Αρ. αποφ. 69.247Α), με βάση τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 11 του περί Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών και για Συναφή Θέματα Νόμου του 2006, αποφάσισε να εξαιρέσει από την εφαρμογή του νόμου τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών για τη μεταφορά αεροπορικώς του προέδρου της Δημοκρατίας από και προς το εξωτερικό, καθώς και των προσώπων που θα τον συνοδεύουν, χαρακτηρίζοντάς την ως απόρρητη και θεωρώντας ότι η εκτέλεσή της πρέπει να διέπεται από ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας».

Η «Αλήθεια» διερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε πως πράγματι υπάρχει τέτοια εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόρρητες συμβάσεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο της νομοθεσίας αυτής και στο «Τμήμα 2 – Συμβάσεις που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου», αναφέρονται τα εξής: «Απόρρητες συμβάσεις που απαιτούν ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας – Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να εξαιρεί από την εφαρμογή του παρόντος Νόμου, δημόσιες συμβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζει ως απόρρητες ή των οποίων η εκτέλεση πρέπει να συνοδεύεται, σύμφωνα με τις νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις που ισχύουν στη Δημοκρατία, από ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας ή όταν το απαιτεί η προστασία των ουσιωδών συμφερόντων της Δημοκρατίας».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ