2012-04-21 08:00:11
Φωτογραφία για Αναπτυσσόμενες και άλλες δυνάμεις υπέρ ΔΝΤ
Οι πέντε μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, σήμαναν την Παρασκευή, 20 Απριλίου, την πρόθεσή τους να συμβάλουν ένα αδιευκρίνιστο ποσό για την ενίσχυση του ταμείου κατά της κρίσης που τηρεί το ΔΝΤ.

Η εξέλίξη αυτή έλαβε χώρα στη Ουάσιγκτον, όπου εκτυλίσσονται οι εαρινές συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ παράλληλα συνεδριάζει και το G20.Η στήριξη των πέντε αναδυόμενων δυνάμεων (των αποκαλούμενων BRICS), είναι κρίσιμη για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού στόχου της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει επανειλημμένα καλέσει την ολομέλεια του Ταμείου να συνδράμει προκειμένου το σεντούκι του ΔΝΤ να αυξηθεί συνολικά κατά 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πιστέψτε με, το G20 θα ανακοινώσει το τελικό ποσό [που] θα ικανοποιήσει τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσακ, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα συνεισφέρει 10 δισεκατομμύρια.Ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη διαθέσει αθροιστικά 260 δισ
. δολάρια για την ενίσχυση του Ταμείου, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Ιαπωνία κοινοποίησε την πρόθεσή της να προσφέρει επιπλέον 60 δισεκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, τα αναπτυσσόμενα κράτη έχουν υποσχεθεί 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες του ΔΝΤ.

Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφερε σήμερα περίπου 16 δισ. δολάρια.Η Κίνα προβλέπεται να διαθέσει 60 δισεκατομμύρια, ενώ η εισφορά της Βραζιλίας πιθανότατα θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 20 δισεκατομμυρίων. Η νοτιοαμερικανική χώρα πάντως πιέζει για την αναβάθμιση της δύναμης ψήφου που φέρουν οι αναπτυσσόμενες δυνάμεις εντός ΔΝΤ.Αντίθετα, αρνητικές φωνές έρχονται από τα κράτη της Βόρειας Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εισέρχονται σε μία πολιτικά ιδιαίτερη περίοδο λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, έχουν γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τη συνδρομή τους, ενώ ο Καναδάς έχει επισημάνει ότι η Ευρώπη έχει τα μέσα να επιλύσει την κρίση χρέους που τη μαστίζει, καθιστώντας αδικαιολόγητη οποιαδήποτε συλλογική ενίσχυση του Ταμείου.

Επιπρόσθετα, ο Καναδάς επιδιώκει να μειώσει την επιρροή των ευρωπαϊκών κρατών στο 24μελές συμβούλιο του ΔΝΤ. Έχει μάλιστα προτείνει την διενέργεια δύο ψηφοφοριών όσον αφορά την απόφαση του πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου. Στη πρώτη ψηφοφορία θα συμμετάσχουν τα κράτη της ευρωζώνης και στην δεύτερη οι υπόλοιποι, μειώνοντας συνεπώς τη βαρύτητα της ευρωπαϊκής ψήφου.Η εν λόγω πρόταση, που έχει προσελκύσει θετικά σχόλια από τη Νότια Κορέα, καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία εντός του ΔΝΤ, ότι το Ταμείο υπηρετεί τις ανάγκες της Ευρώπης.
Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ