2012-04-21 07:55:41
Φωτογραφία για Tρείς ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια του προϋπολογισμού
του Γιώργου Παππού

Μόνο χαρμόσυνα δεν είναι τα νέα από τομέτωπο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, στα επιτελεία των κομμάτων πουετοιμάζονται να ζητήσουν τη ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαίου, καθώςφαίνεται ότι όσοι διέβλεπαν το κίνδυνο εκτροχιασμού από τη ψήφιση κιόλας τουΣυμπληρωματικού Προϋπολογισμού, δεν ήταν... Κασσάνδρες όπως έσπευσαν να τουςχαρακτηρίσουν κάποιοι, αλλά απλώς ρεαλιστές.

Σύμφωνα με τανεώτερα δεδομένα, τρεις είναι οι ωρολογιακές βόμβες που μπορεί να σκάσουν σταχέρια της επόμενης κυβέρνησης. Κατ΄αρχήν τα φορολογικά έσοδα δια γυμνούοφθαλμού φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με αυτή της πραγματικήςοικονομίας, δηλαδή έντονα καθοδική.

Τα λογιστικάτερτίπια του «παγώματος» των επιστροφών δεν μπορούν να αλλάξουν τηπραγματικότητα, που δείχνει ότι κυρίως η καθίζηση των φόρων κατανάλωσης, θασυμπαρασύρει το σύνολο των εσόδων. Τα στοιχεία από το μέτωπο του ΦΠΑ είναιπραγματικά απογοητευτικά, καθώς δεν υπολείπονται απλώς του στόχου αλλά είναιπερίπου 600 εκατ. Ευρώ χαμηλότερα από πέρσι, ενώ ισχυρό είναι το σοκ κι από τηνυστέρηση των ΕΦΚ επί των καυσίμων.


Όπωςεπισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, εάν το Μάιο οιΑ.Ε. και οι ΕΠΕ δεν φέρουν τον προσδοκώμενο φόρο εισοδήματος, τότε οΠροϋπολογισμός δεν σώζεται με τίποτε, ενώ κοινό είναι το μυστικό πως όσο δενσυμμαζεύεται το χάος στους εισπρακτικούς μηχανισμούς, θα μπαίνουν στο «καλάθι»όλο και λιγότερα.

Η δεύτερη βόμβαδεν είναι άλλη από τα  ,τα οποία δείχνουν να παραπαίουν ζαλισμένα από την επιδείνωση των συνθηκών στηναγορά, που προκαλεί ανεξέλεγκτη αιμορραγία ασφαλιστικών εισφορών.

Και δεν είναιμόνο ότι το ΙΚΑ έχει απορροφήσει σχεδόν το 45% των αρχικών πιστώσεων, είναικυρίως τα στοιχεία της ανεργίας αλλά και της εντυπωσιακής στροφής σεελαστικότερες μορφές απασχόλησης (μειωμένα ωράρια και μέρες απασχόλησης), πουδείχνουν ότι το κραχ στο Ασφαλιστικό σύστημα είναι μάλλον αναπόφευκτο κι ότι οινέες παρεμβάσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης και στα όρια ηλικίας είναι προ τωνπυλών, παρεμβάσεις που φυσικά θα πρέπει να γίνουν από τη νέα κυβέρνηση.

Η τρίτη βόμβα,που δεν φαίνεται στα στοιχεία του Προϋπολογισμού, αλλά αποτυπώνεται σταστοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, είναι οι συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου,οι οποίες αν και το Μνημόνιο επιβάλλει την εξάλειψη τους, αυτές διογκώνονται,μετατρέποντας το Δημόσιο στο μεγαλύτερο. μπαταχτσή.

Ήδη στα.τεφτέρια των προμηθευτών του Δημοσίου οι οφειλές έχουν φτάσει στα 6,3 δις ευρώκαι η όποια συζήτηση για άμεση εξόφληση τους είναι μάλλον κακόγουστο ανέκδοτο,αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα πρώτα κονδύλια από το πακέτο στήριξης γι' αυτόντον σκοπό, δεν αναμένονται νωρίτερα από το καλοκαίρι και σε καμία περίπτωσηπερισσότερα από 1,4 δις ευρώ.

Στις παραπάνωοφειλές δεν συμπεριλαμβάνεται, βέβαια, η υπεξαίρεση ΦΠΑ περίπου 3 δις ευρώ, οοποίος έπρεπε να είχε επιστραφεί εδώ και καιρό αλλά χρησιμοποιείται από το Δημόσιοως κεφάλαιο κίνησης.

 πηγη:www.iefimerida
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ