2012-04-20 14:04:40
Φωτογραφία για ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2011
Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Αντ. Ταγιάνι

Την ερχόμενη Τρίτη, κατά την 79η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, θα παρουσιασθεί η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, για την πορεία της οικονομίας το 2011.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει κάθε χρόνο την Έκθεση του Διοικητή και δύο Εκθέσεις για την Νομισματική Πολιτική, την Ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής και την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.

Επιπλέον από τον Ιούνιο 2009, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει την Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

Στην έκθεση του ο κ. Προβόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία μετά το Μνημόνιο 2 και εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 6ης Μαΐου.

Στο επίκεντρο θα είναι και οι τράπεζες, όπου συνεχίζεται το παζάρι για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.


Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2011-12, που παρουσιάσθηκε στις 19 Μαρτίου, ο κ. Προβόπουλος τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεπής εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος είναι η κρισιμότερη παράμετρος η οποία θα καθορίσει και την επιτυχία του.

Για εφέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,5%. Στη διάρκεια του 2013 εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, αλλά σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ και το 2013 θα είναι ελαφρά αρνητικός της τάξεως του 0,5%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, προβλέπει τη δραστική του αποκλιμάκωση εκτιμώντας ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα κινηθεί στο 1%, ενώ το 2013 θα αυξηθεί μόλις κατά 0,5%.

Η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο μέτωπο της απασχόλησης, παρά τη γενναία προσαρμογή που έχει συντελεστεί στο κόστος εργασίας.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.

Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Αντ. Ταγιάνι

«Οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες» τόνισε την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι. 

Ο κ. Ταγιάνι ήρθε στην Αθήνα, για να μιλήσει στην ημερίδα που οργανώνει η Κομισιόν και το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στη μείωση του εργατικού κόστους είπε ότι δεν σημαίνει μόνο μείωση μισθών, αλλά και μείωση κόστους παραγωγής, εργοδοτικών εισφορών κ.ά.

«Oι Έλληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την πολιτική καθοδήγηση που προτιμούν. Κυρίαρχη πάντα είναι η δημοκρατία και η ΕΕ είναι σταθερά δίπλα στην Ελλάδα για να την βοηθήσει στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση» σημείωσε.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα βγει από την κρίση. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και θέλουμε να μείνει στην Ευρώπη. Σε αυτήν τη φάση δεν είναι μόνη της η Ελλάδα, δεν παρεμβαίνουμε στο εσωτερικό» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι η προσωπική του άποψη είναι υπέρ της δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης στα πρότυπα των ΗΠΑ, με ενιαίο νόμισμα, ενιαία πολιτική, κοινή οικονομική πολιτική και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρότυπα της FED.

Αναφορικά με τη στρατηγική της ΕΕ βάσει του Συμφώνου της Λισαβόνας, παραδέχθηκε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί, πρόσθεσε όμως ότι μπορούν, με την επικαιροποίηση του σχεδίου, να επιτευχθούν με ορίζοντα το 2020.

Μείωση κόστους εργασίας

Αναφορικά με τη μείωση του κόστους εργασίας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει και όντως κάνει θυσίες όπως οφείλουν να κάνουν και άλλες χώρες. Αυτές οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες», σημείωσε.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε όμως ότι μείωση του κόστους εργασίας δεν σημαίνει μόνο μείωση μισθών άλλα και μείωση κόστους παραγωγής, εργοδοτικών εισφορών και άλλων στοιχείων.

Σημείωσε με έμφαση ότι μέλη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν έρθει σήμερα στην Ελλάδα για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, ενώ αναφορικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η συζήτηση για την ανάπτυξη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και τον αγροτουριστικό τομέα, λέγοντας ότι η ανάπτυξη αυτών των τομέων θα φέρει συνέργειες και σε άλλους κλάδους.

Με έμφαση σημείωσε ότι στόχος είναι να υποστηριχθούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και την Κίνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ