2012-04-19 09:23:15
Φωτογραφία για ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΕΗ, ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ…Die Zeit: Σε βαθιά κρίση τα ελληνικά ΜΜΕ
Σπύρος Θεοδωράτος

Το εκτενές άρθρο του ειδικού σε ελληνικά θέματα, Ferry Batzoglou, για τη γερμανική Die Zeit- on Line περιγράφει σε αδρές γραμμές τη δεινή θέση στην οποία έχουν πλέον περιέλθει τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ιδίως μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Υπερχρεωμένοι – άλλοτε παντοδύναμοι -  Όμιλοι, που σήμερα αποδεικνύονται «φούσκες», εμφανής αδυναμία λήψης νέων δανείων, κάθετη πτώση του τζίρου και της διαφημιστικής δαπάνης, και – το σημαντικότερο, ίσως – μηδενική αξιοπιστία έναντι των πολιτών: αυτή είναι η σημερινή, σκληρή πραγματικότητα για τα ΜΜΕ.

Το άρθρο του Batzoglou περιέχει σωρεία στοιχείων από το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε, με τα οικονομικά δεδομένα της σήμερον να μιλούν από μόνα τους για την πραγματικότητα την οποία καλούνται να διαχειρισθούν οι άλλοτε παντοδύναμοι Έλληνες «μιντιάρχες» - ίσως οι πλέον χαρακτηριστικοί «ανθρωπότυποι» της σαθρής και έμπλεης διαφθοράς νεοελληνικής «φούσκας» των τριών τελευταίων δεκαετιών: φούσκας οικονομικής, αισθητικής, κοινωνικής, εν τέλει αξιακής. 


Ο συντάκτης ασχολείται αρχικά με την περίπτωση της – άλλοτε δαιμόνιας και γνωστής για το αδιαμφησβήτητο ταλέντο της στις αποκαλύψεις σκανδάλων -  ρεπόρτερ Αριστέας Μπουγάτσου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Die Zeit, αντί σήμερα η ατζέντα της να είναι γεμάτη συναντήσεις  και θέματα προς διερεύνηση, εκείνη παραμένει άνεργη και απλήρωτη από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την πτώχευση της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν, της «Ελευθεροτυπίας».

«Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν έχουν ηγέτες και ηγεσίες που να αξίζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Επιπλέον, δεν έχουν καμία ηθική…» δηλώνει σήμερα η Μπουγάτσου στη γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, το «ζουμί» στο ρεπορτάζ του Ferry Batzoglou βρίσκεται αλλού: στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά ΜΜΕ, μετά το τέλος του ξέφρενου πάρτι, όπου πρωταγωνιστούσαν τα εκατομμύρια, οι «φιλίες» με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, το  life-style των μοχίτος - και των «αποκαλυπτικών», κατ’ επιλογήν, πάντα, ρεπορτάζ…  

Οι αριθμοί μιλούν σήμερα από μόνοι τους: οι σημερινές ζημίες για τις εννέα – από 13 άλλοτε – εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρείες ΜΜΕ, ανέρχονται σε 115 εκατ. ευρώ, για το πρώτο εννεάμηνο του 2011, με το συνολικό κύκλο εργασιών να είναι μειωμένος κατά 50% (…). 

Χαρακτηριστικά, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) κατέγραψε κατά το 2001 απώλειες ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Σε αντίστοιχη θέση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκεται σήμερα και η έτερη μεγάλη εταιρεία ΜΜΕ της χώρας, ο «Πήγασος» - του γνωστού μεγαλοεργολάβου δημοσίων έργων, Γεωργίου Μπόμπολα.

Εν συνόλω, κατά το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, τα σημερινά ανεξόφλητα δάνεια των ελληνικών ΜΜΕ ανέρχονται σε 725 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που νέα δάνεια απορρίπτονται συνεχώς από τις ελληνικές τράπεζες, και με τη διαφημιστική δαπάνη εκ μέρους των επιχειρήσεων να μειώνεται συνεχώς.

Και όλα αυτά, ενώ κατά τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού Χρηματιστηρίου – τέλη της δεκαετίας του 1990 – συνολικά οι Όμιλοι των ΜΜΕ στην Ελλάδα είχαν κατορθώσει να εξασφαλίσουν, από τον  Δεκέμβριο 1999 έως τον Ιούνιο 2000 περί τα 564,46 εκατ. ευρώ (!) ως νέα κεφάλαια.

Αποτέλεσμα της κατοπινής διαχείρισης εκ μέρους των εταιρειών αυτών είναι η χρηματιστηριακή τους αξία να έχει πέσει σήμερα στα 117 εκατ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ την εποχή των «παχέων αγελάδων». 

Όπως γίνεται σαφές, αντί τα υπέρογκα εκείνα κεφάλαια να επενδυθούν σε ικανό ανθρώπινο δυναμικό και σε παραγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας και ρεπορτάζ, προς χάριν του κοινού καλού και της αποκάλυψης της αλήθειας για το εν Ελλάδι αναγνωστικό κοινό, όπως αποδεικνύεται, μάλλον κατευθύνθηκαν σε… άλλες οδούς.

Και τούτο προκύπτει αβίαστα,  καθώς το χειρότερο ίσως συμπέρασμα του ρεπορτάζ του Batzoglou συνίσταται στην εξής σκληρή – και διαβρωτική για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας – πραγματικότητα, που θέλει τα σημερινά ελληνικά ΜΜΕ να είναι «απολύτως αναξιόπιστα» στα μάτια των πολιτών.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης που παρουσιάζει η Die Zeit- On Line, «μόνο το 34% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν καλά την δουλειά τους» (…).

«Η οικογενειοκρατία και οι αυλοκόλακες ήταν ανεξέλεγκτοι, ενώ συχνά το σύνθημα ήταν συμμετοχή στην εξουσία, και όχι έλεγχος της εξουσίας», αναφέρεται ρητώς στο άρθρο. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κακοποιήθηκα σεξουαλικά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Κακοποιήθηκα σεξουαλικά"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ