2012-04-18 05:03:03
Φωτογραφία για Νεκροταφείο ακρωτηριασμένων ελεφάντων στο Καμερούν
Τριάντα πέντε ακρωτηριασμένα πτώματα ελεφάντων εντοπίστηκαν στο Καμερούν, αναδεικνύοντας άλλη μία φορά το τεράστιο πρόβλημα... της συχνά βασανιστικής εξόντωσης των ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους.

Το θέαμα αποτυπώθηκε στο φακό του φωτογράφου Jean-Francois Lagrot είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού με στόχο την προστασία των ελεφάντων στην Αφρική.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται λίγο μετά το θλιβερό απολογισμό της σφαγής ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο Bouba N'djida όπου ο φωτογράφος εντόπισε ένα μικρό ελεφαντάκι τρομοκρατημένο και κολλημένο στο πτώμα της μαμάς του- ήταν και ο μόνος ζωντανός ελέφαντας που συνάντησε σε ολόκληρο το πάρκο σε διάστημα μίας εβδομάδας!

Ακτιβιστές λένε πως περίπου 400 ελέφαντες σφαγιάστηκαν μόνο στο συγκεκριμένο πάρκο από τις αρχές του 2012- δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού τους, σύμφωνα με το WWF.


Στην περιοχή αυτή ζούσε ο μεγαλύτερος πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων της σαβάνα. Πιστεύεται πλέον πως υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 ελέφαντες σε όλη τη χώρα.

Το Καμερούν είναι μία από τις πολλές χώρες της Αφρικής όπου οι ελέφαντες κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω των λαθροκυνηγών που τους βάζουν στο στόχαστρο για να κόψουν τους χαυλιόδοντές τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα στο «νεκροταφείο ελεφάντων» τα πρόσωπα των περισσότερων ήταν ακρωτηριασμένα ή κομμένα καθώς οι λαθροκυνηγοί χρησιμοποίησαν αλυσοπρίονα για να αφαιρέσουν τους χαυλιόδοντες. Σε ένα σημείο ήταν πεσμένη στο έδαφος μία κομμένη προβοσκίδα Ένας μεγάλος χαυλιόδοντας μπορεί να πουληθεί ακόμα και για 10.000 λίρες και πολλές φορές οι λαθροκυνηγοί είναι φτωχοί ντόπιοι. Όμως αυτή τη φορά οι δράστες ήταν ολόκληρη σπείρα που ήρθε πάνω σε άλογα κουβαλώντας πολυβόλα και πιστεύεται πως ταξίδεψαν 1.000 μίλια από το Σουδάν και το Τσαντ για να φτάσουν εκεί.

Ο φωτογράφος Jean-Francois Lagrot, που εργάζεται για μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση κατά των εγκλημάτων σε βάρος της άγριας ζωής τράβηξε τις φωτογραφίες αυτές με κίνδυνο της ζωής του καθώς το σημείο είχε αποκλειστεί από στρατιώτες.

Οι αρχές προσπαθούν να αρχίσουν περιπολίες στο πάρκο αλλά υπάρχουν πλέον φόβοι πως είναι αργά για να σωθούν τα κάποτε πολυπληθή κοπάδια των ελεφάντων.

Ο φωτογράφος και το WWF λένε πως αυτή η έξαρση του κυνηγιού οφείλεται στην ακόρεστη ζήτηση για ελεφαντοστό από την Άπω Ανατολή και ειδικά την Κίνα όπου ο αυξανόμενος πλούτος αυξάνει και τις απαιτήσεις για κοσμήματα και διακοσμητικά από ελεφαντόδοντο.

Μάρτυρες άκουσαν 63 πυροβολισμούς σε διάρκεια έξι λεπτών. Υπήρχαν 35 νεκροί ελέφαντες στο σημείο αυτό και άλλοι δύο μερικά χιλιόμετρα μακριά. Σε μία από τις «επιθέσεις» στην Κένυα όπου επίσης οι ελέφαντες εξολοθρεύονται για τους χαυλιόδοντές τους, βρέθηκε το ακρωτηριασμένο πτώμα μιας εγκυμονούσας ελεφαντίνας και τα υπολείμματα του μικρού που κυοφορούσε...

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του WWF στο Κονγκό, στο Καμερούν εξελίσσεται η χειρότερη σφαγή των τελευταίων δεκαετιών. «Το λαθραίο κυνήγι κλιμακώνεται λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ελεφαντοστό από την Ασία. Οι ελέφαντες της Αφρικής μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα για να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη απληστία», είπε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλλάζει κλίμα η Τρίπολη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλλάζει κλίμα η Τρίπολη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ