2012-04-13 00:10:03
Φωτογραφία για ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δύο χώροι για τοξικομανείς

Του Κωστα Oνισενκο

Τους πρώτους δύο χώρους υποδοχής χρηστών ναρκωτικών, στους οποίους ουσιοεξαρτημένα άτομα θα μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού, ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Το εγχείρημα, που θεωρείται πρωτοπόρο για την Ελλάδα, αλλά έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, αποφασίστηκε πριν....

από λίγους μήνες, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της δημόσιας χρήσης ουσιών από ανθρώπινα ερείπια στο κέντρο των Αθηνών. Σε αυτούς τους χώρους οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν μπάνιο, να σιτίζονται, να εξετάζονται από ιατρούς, αλλά και να κάνουν χρήση ουσιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον και όχι στον δρόμο μπροστά στα μάτια των περαστικών. Ενας ακόμα στόχος του εγχειρήματος είναι να έρθουν κοντά, σε άμεση επαφή, στους χώρους αυτούς, τα εξαρτημένα άτομα με τις ειδικές ομάδες απεξάρτησης που θα τους πλησιάζουν και ενδεχομένως θα τους πείθουν να ενταχθούν στα προγράμματά τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ενοικίαση ενός χώρου έχει ήδη αποφασιστεί, ενώ συζητείται και η ενοικίαση δεύτερου κτιρίου. Το ένα κτίριο βρίσκεται κοντά στον σταθμό Λαρίσης και το δεύτερο στη Λ. Αθηνών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδιο στέλεχος του Δήμου Αθηναίων, πρόκειται για αυτόνομα οικήματα σε σημεία που δεν δημιουργούν κάποια όχληση στους κατοίκους της περιοχής. «Βλέπουμε ότι παρά τη μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία, το πρόβλημα της συγκέντρωσης χρηστών στο κέντρο δεν λύθηκε» σχολιάζει ο Τάσος Πανόπουλος, υπεύθυνος σταθμού φροντίδας εξαρτημένων ατόμων του ΟΚΑΝΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μονάδες που θα δημιουργηθούν αναμένεται να εξυπηρετούν αρχικά περίπου 100 άτομα από τα 3.000 – 4.000 που εκτιμάται ότι συγκεντρώνονται στις πιάτσες των ναρκωτικών της Αθήνας. Εκτός από τη βελτίωση της εικόνας του κέντρου, αλλά και της γνωριμίας των χρηστών με τα προγράμματα απεξάρτησης, ο κ. Πανόπουλος αναφέρει πως «είναι απαραίτητη η δημιουργία αυτών των δομών και για την αντιμετώπιση του έιτζ που προσβάλλει αυτές τις ομάδες».

«Θα πρέπει η κοινωνία και η πολιτεία να φανούν γενναίες και να λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αντί να κρύβονται πίσω από τις ευθύνες των άλλων. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη δημιουργία αυτών των χώρων. Σταδιακά αυτοί οι χώροι θα πρέπει γίνουν πολύ περισσότεροι από δύο» σχολίασε ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) Δημ. Νικολακόπουλος.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ