2012-04-13 00:01:03
Φωτογραφία για Σαν σήμερα έσβησε το χαμόγελο από 21 αγγελούδια στα Τέμπη [ΒΙΝΤΕΟ]
13 Απριλίου 2003, ένα ολόκληρο χωριό ξεκληρίστηκε. 21 ψυχές, μόλις 16 ετών, άφησαν την τελευταία τους πνοή στα συντρίμια του λεωφορείου που επέβαιναν Ήταν λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής όταν όλη η χώρα πάγωσε στο θανάσιμο άγγελμα του καταστροφικού δυστυχήματος, η μεγαλύτερη ίσως ως τώρα τραγωδία στους Ελληνικούς δρόμους ήταν γεγονός. Το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν μαθητές μετά από μία εκδρομή συγκρούστηκε με νταλίκα που δίπλωσε στην εθνική οδό, Λάρισας - Θεσσαλονίκης, στο 386 χιλιόμετρο στα Τέμπη. Η νταλίκα καρμανιόλα μετέφερε φορτίο με νοβοπάν που εκτινάχτηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και χτύπησαν το σχολικό λεωφορείο και τους μαθητές. Αποτέλεσμα, 21 ανυποψίαστοι μαθητές πάνω στον ανθό της νιότης τους βρήκαν τραγικό θάνατο λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τα αστεία και τα παιχνίδια των εκδρομέων μαθητών μετατράπηκαν σε κόλαση σε μια στιγμή Το γέλιο πάγωσε στα χείλη.


Και θρήνος και θάνατος απλώθηκαν στα πανέμορφα Τέμπη.

Ένα ακόμα συνηθισμένο θανατηφόρο ατύχημα; Όχι, αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο τροχαίο ατύχημα. Κάτω από τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε και από τις ευθύνες που προέκυψαν είναι ένα έγκλημα.

Έγκλημα με πάρα πολλούς ενόχους, αφού κανένα μέτρο ,καμία πρόληψη κανένας κανόνας δεν τηρήθηκε σε αυτό το άρμα του Άρη που σκόρπισε τρόμο και θάνατο στην αιματοβαμμένη από αθώο αίμα άσφαλτο.

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο οδηγός του λεωφορείου στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, Κ. Μαυρομιχάλης. Η δίκη που άρχισε στις 2 Οκτωβρίου 2008, ολοκληρώθηκε, ενώ σε δύο μήνες κλείνουν έξι χρόνια από το τραγικό τροχαίο (13 Απριλίου 2003) που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές.

Το Δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Αθαν. Σαράντη, πρόεδρο της εταιρείας «Ακρίτας Α.Ε.» για λογαριασμό της οποίας μεταφερόταν με την νταλίκα η ξυλεία, και τη διευθύνουσα σύμβουλο Λουκία Σαράντη.

Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστος.

Το δικαστήριο δέχθηκε για τους δύο κατηγορούμενους τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, καθώς και ότι επιδίωξαν στη συνέχεια να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Από τα συνολικά τρία ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροί τους, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό μόνο το ένα (του προτέρου εντίμου βίου). Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής και τη μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως.

Ακόμα, επιδίκασε στους γονείς ενός εκ των θυμάτων χρηματική ικανοποίηση. Όρισε, τέλος, η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με τον όρο καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ έκαστος.

Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο με πληρεξούσιους δικηγόρους και όπως τονίστηκε από τους υπερασπιστές των δύο καταδικασθέντων, στην αγόρευσή τους για τα ελαφρυντικά, η εταιρεία πλήρωσε συνολικά για αποζημιώσεις το ποσό των 8.500.000 ευρώ. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν τα χρήματα πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και δόθηκαν όλα στο ακέραιο. planet-greece
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ