2012-04-11 08:39:02
Φωτογραφία για Η Αγκυρα εξετάζει σενάρια επέμβασης στη Συρία
Εκκληση στους έλληνες πολίτες να αποφεύγουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις επισκέψεις στη Συρία απηύθυνε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επιθυμεί την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου για την κατάπαυση του πυρός που έχει παρουσιάσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούν ότι το πλέον ανησυχητικό σημείο είναι η ραγδαία χειροτέρευση του κλίματος μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, έπειτα από τα πυρά προς καταυλισμό σύρων προσφύγων κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Η Αγκυρα, όπως φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (ο Αχμέτ Νταβούτογλου εγκατέλειψε μάλιστα την Κίνα όπου συνόδευε τον Ερντογάν για να διαχειριστεί την κατάσταση από την Τουρκία), εμφανίζεται έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εφόσον κάτι τέτοιο επαναληφθεί.


Καθώς ουδείς δεν μπορεί με ακρίβεια να πει από ποιον προήλθαν τα πυρά (αν π.χ πυροβόλησαν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας ή αν οι σφαίρες εξοστρακίστηκαν ή, ακόμη, αν υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές), ξένοι διπλωματικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το περιστατικό να αξιοποιηθεί ακόμη και για πιθανή επέμβαση ανθρωπιστικού χαρακτήρα στη Συρία, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από πολλές πλευρές.

Επιπλέον, πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν ότι στην τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει και συζητείται η νομική ομπρέλα υπό την οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί μία ανθρωπιστικήγ επέμβαση ύπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ή ακόμη και χωρίς αυτή. Πολλοί στην Τουρκία επικαλούνται τη Συμφωνία των Αδάνων του 1998, βάσει της οποίας η Συρία δεν θα επιτρέπει οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στο έδαφός της και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Τουρκία. Καθώς η σταθερότητα αποτελεί ήδη παρελθόν και ο αριθμός των προσφύγων προς την Τουρκία αυξάνεται (πλησιάζει τις 25.000), εκτιμάται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρόβλεψη αυτή για να ελέγξει την απειλή.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με δηλώσεις τους, τόσο ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ όσο και ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ έχουν στείλει το μήνυμα ότι μία στρατιωτική λύση βρίσκεται στο τραπέζι. Η Συμφωνία των Αδάνων άλλωστε έχει επικαιροποιηθεί αρκετές φορές με τελευταία τον Απρίλιο του 2011, όταν η Αγκυρα και η Δαμασκός αποφάσισαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο Άρθρο 7 της Συμφωνίας του 2011 προσφέρεται μάλιστα και στις δύο πλευρές το δικαίωμα να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις στα εδάφη τους.

Όπως επισημαίνουν γνώστες του παρασκηνίου, αν η Αγκυρα αποφασίσει να αναγνωρίσει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC) ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, τότε το σενάριο μίας επέμβασης με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης να γίνει πραγματικότητα. Αν μάλιστα ο Μπασάρ αλ - Ασαντ δεν συμμορφωθεί με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός του Κόφι Αναν, η αναγνώριση του SNC μπορεί να συμβεί ακόμη και στην επόμενη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» στο Παρίσι. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ