2013-10-04 09:49:06
Φωτογραφία για Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ταχύτερα τις μεγάλες λέξεις
Είναι λογικό η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος κατανοεί μια λέξη να σχετίζεται περισσότερο με το πώς γράφεται και πόσο πολύπλοκη είναι παρά με το τι σημαίνει.

Ωστόσο, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι το πώς επεξεργαζόμαστε τις λέξεις εξαρτάται αποκλειστικά με τη σημασία τους. Καταλαβαίνουμε πιο γρήγορα τις λέξεις που αντιπροσωπεύουν μεγάλα πράγματα, όπως η φάλαινα, σε σύγκριση με μικρά πράγματα όπως το φιστίκι.

Ακόμη κι αν μια λέξη έχει περισσότερες συλλαβές (π.χ. ελέφαντας), και πάλι την αντιλαμβανόμαστε ταχύτερα σε σύγκριση με μικρότερες λέξεις, όπως σπόρος ή κέρμα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης διαπίστωσαν τη σχέση μεταξύ του μεγέθους μιας λέξης και του τρόπου που τις αντιλαμβανόμαστε. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν ζεύγη λέξεων –μία κανονική και μία φτιαχτή λέξη δίχως νόημα.

Οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόσο γρήγορα θα πατούσαν οι συμμετέχοντες το κουμπί ώστε να καταδείξουν την κανονική λέξη. Οι λέξεις που σχετίζονταν με μεγάλα πράγματα ξεχώριζαν πιο εύκολα από τις μικρότερες λέξεις.


Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ήταν πιο εύκολο για τον εγκέφαλο να αντιληφθεί τις λέξεις με βαθύτερο ή μεγαλύτερο νόημα (π.χ. ελευθερία, αλήθεια, αιωνιότητα), ακόμη κι αν πρόκειται για αφηρημένες έννοιες και όχι αντικείμενα, σε σύγκριση με λέξεις όπως απάτη, σύντομα ή επεισόδιο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στο περιοδικό PLoS ONE.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο συναισθηματικός συσχετισμός παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην αναγνώριση αφηρημένων εννοιών σε σχέση με απτά αντικείμενα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ