2013-10-03 19:03:00
Φωτογραφία για Επίσχεση και μηνύσεις ετοιμάζουν οι ιδιωτικές κλινικές
Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS

Επίσχεση εργασίας και μηνύσεις εναντίον μελών του Δ.Σ. και υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων ύψους 535 εκατ. μέχρι και το 2011, καθώς και για τον αυθαίρετο τρόπο, που καθορίστηκε ο προϋπολογισμός του 2013.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου και Γενικός Διευθυντής του ομίλου "Υγεία" κ. Α. Καρταπάνης τόνισε σε συνέντευξη τύπου ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, καθώς από τα τα 535 εκατ. ευρώ έχει αποπληρωθεί μόλις το 6%! Επίσης, αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας και τους διοικητές των ταμείων έγινε γνωστό ότι στον ΟΓΑ - τα χρέη του οποίου ανέρχονται στα 117 εκατ. ευρώ - έχουν ενταλματοποιηθεί μόλις 2 εκατ.!

Είναι φανερό υπογράμμισε ότι η Πολιτεία αδυνατεί να προχωρήσει σε εκκαθάριση των τιμολογίων, γεγονός για το οποίο όμως δεν ευθύνονται οι κλινικές. Δεχθήκαμε, ανέφερε, να δώσουμε έκπτωση 8% για να εξοφληθούμε ταχύτερα, όπως και να γίνεται κλινικός έλεγχος στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Στην πράξη όμως, κατέληξε, λόγω των παλινωδιών του ΕΟΠΥΥ οδηγούμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο.


Από την πλευρά του ομίλου Αθηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βασίλης Αποστολόπουλος επεσήμανε πως βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι κατάρτισε αυθαιρέτως προϋπολογισμό για τις ιδιωτικές κλινικές ύψους 312 ευρώ για το 2013. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτήθηκε, να δεχθούμε αυτό τον προϋπολογισμό όταν το 2011 τα τέσσερα μεγάλα ταμεία είχαν δαπάνες 749 εκατ. ευρώ;

Ο κ. Πασχάλης Μπουχώρης, εκπροσωπώντας τον όμιλο ΙΑΣΩ, ανέφερε ότι "αποδεχθήκαμε στο παρελθόν τις λογιστικές αλχημείες για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα, εμφανίζουν ότι η μαύρη τρύπα οφείλεται στις ιδιωτικές κλινικές. Την ίδια ώρα, τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ στοιχίζουν σε ετήσια βάση 800 εκατ. ευρώ".

O κ. Βασίλης Μπαρδής, Γενικός Επιχειρησιακός και Διοικητικός Διευθυντής του Ιατιρικού Αθηνών σημείωσε ότι σαν να μην έφθαναν όλα αυτά πρόσφατα το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε 14 μέτρα για την αποζημίωση της νοσηλείας των ασφαλισμένων του αναδρομικά από την 1-1-2013. Όπως υποστήριξε, τα μέτρα αυτά είναι σε 9 σημεία κόντρα σε υπουργικές αποφάσεις.

Ο ΣΕΚ δίνει διορία 15 ημερών στην κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα. Διαφορετικά τα μέλη του (οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές) θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Δηλαδή, θα δέχονται μεν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά ζητούν να πληρωθούν από τους ασθενείς, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να ζητούν να αποζημιωθούν από τον ασφαλιστικό τους φορέα!
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ