2013-10-03 11:51:15
Φωτογραφία για « Κατ` οίκον εργασίες» στο Δημοτικό ( ή το σύστημα της ήσσονος προσπάθειας )
Μερικές φορές  δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να έχεις άποψη για ένα σύστημα ή μία μέθοδο. Το κρίνεις εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα είναι τα ... Φροντιστήρια Δημοτικού που ξεπετάγονται σαν μανιτάρια στις γειτονιές.

Παραθέτω αποσπάσματα από τις εγκυκλίους  του Υπουργείου Παιδείας για την κατ' οίκον εργασία στο Δημοτικό.

Εγκύκλιος 12/428/85241/Γ1/18-8-2003

β) Να είναι δυνατόν να εκτελεστούν από τα παιδιά χωρίς βοήθεια των γονέων. Γι` αυτό κρίνεται σκόπιμο να εξατομικεύονται όσο είναι δυνατόν.

γ) Να τις έχει προετοιμάσει ο δάσκαλος σταθμίζοντας και τη δυσκολία και τη διάρκεια τους με βάση το μέσο μαθητή.

δ) Να μην περιέχουν δυσκολίες άλλες εκτός από ό,τι συγκεκριμένο προβλέπεται κάθε φορά να ελεγχθεί.

ε) Να δίνονται έπειτα από συζήτηση με τους μαθητές, ώστε να διευκρινίζονται οι δυσκολίες τους και να εξασφαλίζεται η συγκατάθεση τους


ιγ) Να μη δίνονται για τις ημέρες αργίας του σχολείου περισσότερες εργασίες από όσες άλλες μέρες.

ιδ) Η εκτέλεση τους για όλα τα μαθήματα να μην απαιτεί περισσότερο από περίπου 30 λεπτά για τις Α` και Β`, 40` για τις Γ" και Δ` και 60`για τις Ε` και ΣΤ΄ τάξεις».

Σε καμιά περίπτωση δεν αναθέτουμε ως «κατ` οίκον» εργασίες ασκήσεις παραγωγής λόγου («Σκέφτομαι και γράφω»), ασκήσεις τεχνολόγησης και χρονικών αντικαταστάσεων (βλ. Συμπληρωματικές Οδηγίες για τη Διδασκαλία των μαθημάτων του Δημοτικού Σχολείου).

Κατ' οίκον εργασίες Φ12/342/35602/Γ/9-5-2005 ΥΠΕΠΘ-Δ/νση Σπουδών ΠΕ 8-9-2012

Εποµένως, πρωτοβουλίες για συστηµατική διδασκαλία της Γραµµατικής και επιστροφή σε παραδοσιακές αντιλήψεις και µεθόδους και για τη διδασκαλία όλων των µαθηµάτων γενικότερα, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση µε τη φιλοσοφία και το πνεύµα των αναλυτικών προγραµµάτων και των βιβλίων που γράφονται µε βάση αυτά, πρέπει να αποφεύγονται, όπως πρέπει να αποφεύγεται και η αναπαραγωγή σε φωτοαντίγραφα ασκήσεων από βοηθήµατα που κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά και η διανοµή τους στους µαθητές.

Διευκρινίζεται εδώ ότι οι ασκήσεις συµβατές µε το πνεύµα των Αναλυτικών Προγραµµάτων και των διδακτικών βιβλίων, που λειτουργούν συµπληρωµατικάπρος αυτά και τις οποίες εκπονεί ο ίδιος ο εκπαιδευτικός, µπορεί να δίνονται στους µαθητές, πάντα µε µέτρο και χωρίς υπερβολές

- Για τα Μαθηµατικά: 

• Οφείλουµε να είµαστε ιδιαίτερα φειδωλοί µε τις "κατ` οίκον" εργασίες που αναθέτουµε στους µαθητές. Ενδείκνυται όµως σε περιπτώσεις που εξυπηρετούν ειδικούς στόχους, όπως ανακεφαλαιώσεις ενοτήτων ή περαιτέρω εµπέδωση και επέκταση της ύλης. Οι ανατιθέµενες εν γένει εργασίες να απαιτούν την ελάχιστη εξωτερική βοήθεια (π.χ. από γονείς κλπ.) για να ολοκληρωθούν, να µην είναι χρονοβόρες και να είναι σύµφωνες µε τα Αναλυτικά Προγράµµατα

. Επί πλέον σε περιπτώσεις που οι µαθητές εκπονούν στην τάξη σχέδια εργασίας να ενθαρρύνεται η "κατ` οίκον" οµαδική εργασία για την επίτευξη του συγκεκριµένου στόχου.

Κατ οικον εργ 2005 by Rania Chiourea
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ